Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želje za 'onim stvarima' nema zbog stresa ili ozbiljnih bolesti

Nedostatak seksualnog nagona može značiti lošu erektilnu ili seksualnu funkciju, objasnio je dr. Eisenberg koji kaže da takve poteškoće mogu dovesti i do toga da muškarci počnu izbjegavati intimnost

Gubitak seksualne želje s vremena na vrijeme nije nešto zabrinjavajuće i događa se iz raznih razloga. Užurbani način života, stres, problemi na poslu, prehlada, sve se to može odraziti i na libido.

No, ponekad iznenadni pad libida, kažu stručnjaci, može biti i razloga za zabrinutost. Poremećaji spavanja, nedostatak određenih vitamina i drugi zdravstveni problemi mogu utjecati na vaš seksualni život.

1. Poremećaj hormona

Za pad seksualne želje kod muškaraca može se okriviti i manjak testosterona. Drugi simptomi uključuju smanjenu razinu energije i neobjašnjivi gubitak težine.

Kad kod muškarca opadne seksualni nagon, može značiti da ima nizak nivo testosterona, kaže dr. Stanton Honig, urolog i direktor  Urologije na Yale Medicine. Drugi simptomi koji ukazuju na to  uključuju pad energije i neobjašnjivo povećanje težine.

- Tretirajte to vježbanjem, zdravom prehranom i s dovoljno spavanja - savjetuje Honig. "Razgovarajte sa svojim liječnikom koji može testirati razinu testosterona i dati vam tablete ili flastere ako je potrebno."

Pad razine testosterona je nešto što se događa mnogim muškarcima. U stvari, procjenjuje se da "30 do 40% muškaraca starijih od 50 godina ima nizak nivo testosterona", kaže dr. Damon Davis, urolog s Medicinskog centra Mercy u Baltimoreu. Stanje se može potvrditi jednostavnim testom krvi.

Stručnjaci savjetuju vježbanje, zdravu prehranu i dovoljno sna, kao i odlazak kod liječnika koji vam može izmjeriti nivo hormona i prepisati terapiju. Neuravnoteženi hormoni mogu pogoditi i žene, pogotovo one iznad 35.

Lijekovi | Autor: Pixabay/Merseyside Police Foto: Pixabay/Merseyside Police

Pojedini lijekovi

Određeni lijekovi ponekad mogu utjecati na libido.

Dr. Kimberly Langdon, medicinska savjetnica u zdravstvenom poduzeću sa sjedištem u SAD-u i Velikoj Britaniji, kaže da određeni lijekovi na recept ili "reakcija na lijekove" ponekad mogu uzrokovati niski libido. Steroidi koji se daju za autoimune bolesti ili astmu isto mogu smanjiti proizvodnju testosterona i smanjiti seksualni nagon, dodaje.

- Lijekovi za rak, opioidi, lijekovi protiv anksioznosti, antifungalni tretmani i neki diuretici također mogu utjecati na normalnu seksualnu funkciju jer utječu na kardiovaskularni sustav", dodao je dr. Joel J. Heidelbaugh, direktor obrazovanja studenata medicine na Sveučilištu u Michiganu.

BOLI VAS ILI PEČE? Šest razloga zašto osjećate bol poslije intimnih odnosa s njim

Depresija

Depresija može biti jedan od uzroka smanjenog libida jer je to stanje poznato kao nemogućnost uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali., a određeni lijekovi protiv depresije također mogu loše utjecati na libido. Depresija mijenja razine hormona sreće, dopamina i serotonina i to ne samo da utječe na raspoloženje već i na seksualni život.

Foto: Dreamstime

- Nizak seksualni nagon može upućivati ​​na depresiju zbog elementa anhedonije, poznatije kao 'nemogućnost uživanja u stvarima koje bi inače uživali', objasnio je dr. Ashwini Nadkarni, suradnik psihijatar i instruktor Medicinskog fakulteta u Harvardu.

Ako sumnjate da bolujete od depresije, Honig predlaže da se obratite stručnjaku i kažete mu što osjećate. Moguće je, ističe, u velikoj mjeri poboljšati stanje s terapijom ili lijekovima, ako je potrebno.

'KRŠE MOJA PRAVA' Muškarac rodio dijete i bori se da mu bude otac, a ne majka

Menopauza

Smanjene razine estrogena mogu uzorkovati nagle promjene raspoloženja, pad libida, suhoću vagine, bol tijekom seksa. Ovu su, kažu stručnjaci, normalne promjene i najbolje je da porazgovarate o njima sa svojim ginekologom.

Dr. Morgan West, ginekolog u medicinskom centru Wyckoff Heights u Brooklynu, kaže da je nizak seksualni nagon prilično uobičajen kod žena u dobi od 40 do 60 godina i da "nije slučajnost da se to podudara s prosječnom dobi menopauze."

Exhausted mature woman entering menopause | Autor: yacobchuk Foto: yacobchuk

Čak 75 posto žena ističe da je u menopauzi osjetilo manju želju za seksom, te da je zbog toga patio njihov odnos s partnerom. Stručnjaci zato preporučuju puno nježnosti, pažnje, maženja i predigre, kako bi se želja ponovno probudila. T

Nedostatak određenih vitamina i minerala

Neuravnotežena prehrana također može biti krivac za smanjenu seksualnu želju. Željezo, jod i folna kiselina su važni za održavanje libida. Željezo pomaže kod anemije i umora, jod je odgovoran za zdravlje štitnjače, a nedostatak folata može dovesti do anemije, umora i pada libida.

“Manjak željeza uzrokuje anemiju i umor. Jod čuva zdravu žlijezdu štitnjače, dok nedostaci cinka i folata mogu dovesti do anemije,  a samim tim i do manjeg seksualnog nagona", kaže dr. West.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Problemi sa štitnjačom

"Manjak seksualnog nagona, može značiti da imate bolest štitnjače koja rezultira niskim razinama hormona", objasnio je dr. Michael Eisenberg, direktor za mušku reproduktivnu medicinu i kirurgiju na Stanford Health Care.

Ostali simptomi bolesti štitnjače uključuju umor, slabost, osjetljivost na hladnoću, suhu kožu i debljanje.

Eisenberg zato predlaže da u tom slučaju porazgovarate sa svojim liječnikom, koji može napraviti testove i propisati lijekove kao zamjenu hormona štitnjače.

Problemi sa spavanjem

Često propušteni - ali važan - uzrok niskog seksualnog nagona je apneja, objasnila je dr. Chirag Shah, liječnica hitne službe i medicinski stručnjak za PollMed. 

"Ne samo da uzrokuje umor i povećava rizik od drugih medicinskih problema, apneja za je povezana i s niskim seksualnim nagonom kod muškaraca", kaže Shah.

Foto: Dreamstime

Osim niske razine energije, poremećaji spavanja utječu na libido jer ometaju proizvodnju testosterona. Stanje se može liječiti, a prvi korak je procjena stručnjaka.

Erektilna disfunkcija

Nedostatak seksualnog nagona može značiti lošu erektilnu ili seksualnu funkciju. Erektilne poteškoće mogu, kažu stručnjaci, dovesti do toga da muškarci žele izbjeći intimnost.

Nedostatak seksualnog nagona može značiti lošu erektilnu ili seksualnu funkciju, objasnio je Eisenberg koji kaže da takve poteškoće mogu dovesti do toga da muškarci žele izbjeći intimnost. Zato trebaju razgovarati sa svojim liječnikom, koji može napraviti testove, propisati lijekove ili dati smjernice oko liječenja.

"Mnogo puta mi pacijenti dolaze žaleći se na gubitak libida, a glavni im je problem erekcija“, rekao je.

IZVUKLI SE IZ PAKLA Dok je on pokušavao prohodati, cura mu se borila s depresijom

Bolesti srca

Istraživanja pokazuju da je 60 do 87 posto pacijenata koji su iskusili probleme sa srcem imalo i seksualnih problema.

"Postoje studije koje pokazuju da ista hrana koja može zaustaviti neke od bolesti srca može i poboljšati dotok krvi u spolne organe", objasnio je za Huff Post dr. Columbus Batiste, kardiolog iz Kaiser Permanente u južnoj Kaliforniji. Batiste kaže i da jedenje više mahunarki, voća i cjelovitih žitarica može pomoći kod oba problema.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (34)
  • Mnogo,ali mnogo ide iz glave!Odnosno ko nema nekih ozbiljnih problema, zdravlje porodice i svoje zdravlje,kvalitetno poslovanje,dobre finansije,taj je onda rasterećen za svašta...Ja bih voleo da malo taj nivo testerona smanjim na neki način,libido da i njega obuzdam,a hedonistu iz dubine duše isteram....Onda bih bio eto malo mirniji i suzdržaniji...ustvari,kao sav normalan svet😎ponekad zavidim tim nekim ljudima u mirnim lukama,koje ništa ne podiže,i ne budi bludnika u njima,već puštaju da život mirno i spokojno prolazi,a sa njima i madost nepovratno😖

    29. 7. 2019,   21:36
  • Dobro zboriš Moć, od mene plus.

    29. 7. 2019,   23:06
  • Nema potrebe jer se taslaci unaokolo. Vrlo jednostavno, zar ne Pulig? Sjesti se ti besramno stvorenje

    30. 7. 2019,   14:59