Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene se najčešće bude zbog štitnjače, hormona i seksa

None Foto: Fotolia

Iza nesanice u 20-ima i 30-ima može se skrivati tjeskoba, pa čak i depresija, u 40-ima premalo vježbanja, a u 50-ima lijekovi i apneja, pokazala su istraživanja

Poremećaj sna te osjećaj tromosti između 20-ih i 30-ih godina nerijetko mogu biti posljedica postporođajne hipotireoze, odnosno, slabijeg rada štitnjače. Takvo stanje uglavnom počinje ubrzanim radom štitnjače, što aktivira probleme sa spavanjem. Tijekom nekoliko mjeseci štitna žlijezda se “uspavljuje” i izlučuje sve manje hormona, pa se usporavaju funkcije tijela i pojavljuje stalan umor. 

- Mlade majke za osjećaj inercije i nesanicu najčešće okrivljavaju zahtjevnost roditeljstva. No često je riječ o problemima štitnjače te je tada najbolje potražiti stručnu pomoć - ističe američka ginekologinja i opstetričarka, dr. Laura Corio. 

U 40-ima postoji povećan rizik od urinarnih infekcija te učestalih noćnih mokrenja, što može narušiti kvalitetu spavanja. 

- Opadanje razine estrogena uzrokuje stanjenost i suhoću stijenke rodnice te sluznice donjeg dijela mokraćnog sustava, zbog čega su žene u tim godinama sklonije urinarnim i ginekološkim infekcijama - objašnjava dr. Laura Corio. No žene u ranim 40-ima najčešće su i pojačano seksualno aktivne, što također može izazvati infekcije.

Antibiotici mogu pogoršati nesanicu

Nesanica je u 20-ima i 30-ima nerijetko povezana s depresijom, pokazuju istraživanja. Mogu je pogoršati i lijekovi poput određenih antidepresiva, antibiotika, lijekova za regulaciju tlaka, kortikosteroida i drugih, zbog čega je nesanicu uvijek važno istaknuti liječniku.

Vježbanje produljuje tzv. sporovalni san

Trajanje dubokog, tzv. sporovalnog sna u 40-ima se skraćuje, što vodi češćim noćnim buđenjima. No pomaže vježbanje.
- Mišići se oporavljaju tijekom dubokog sna. Izmorite ih aktivnošću i povećat ćete vrijeme sporovalnog sna - tvrdi neurologinja Donna Arand.

Lijekovi i apneja narušavaju san

Nesanicu u 50-ima mogu pogoršati lijekovi, ali i apneja u snu, tj. problemi s disanjem. Zbog snižavanja progesterona rizik od apneje povećava se nakon menopauze. 

Komentiraj, znaš da želiš!