Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gdje zapravo nestanu kile kada smršavimo? Lete van kroz nos!

Osim što su u istraživanju otkrili da su objašnjenja čak 98 posto tamošnjih stručnjaka bila pogrešna, pojasnili su kako potrošene masti izdahnemo, ali i da su pluća ključni organ za “izbacivanje” masti

Da se skidanjem kilograma gubi masno tkivo opće je poznato, ali mnogi ne znaju kamo ono prilikom tog procesa nestaje. Neki stručnjaci tvrde da se pretvara u energiju, ali to je vrlo rijedak slučaj. Većinom se pretvara u CO2, objašnjavaju australski stručnjaci sa Sveučilišta New South Wales u istraživanju koje je objavljeno u British Medical Journal.

Osim što su u istraživanju otkrili da su objašnjenja čak 98 posto tamošnjih stručnjaka bila pogrešna, pojasnili su kako potrošene masti izdahnemo. Isto tako, dodaju da su pluća ključni organ za “izbacivanje” masti iz tijela. Endokrinolog i dijabetičar prof. dr. Mirko Koršić objasnio nam je kako se odvija taj proces.

Fat with paprika, pickled cucumbers on a cook-table | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Kad mršavimo, kao produkt razgradnje triglicerida i masti nastaje malo vode, energije i najvećim dijelom CO2. Njega se čovjek rješava izdisanjem, a vode urinom ili znojenjem - objasnio nam je prof. dr. Mirko Koršić. U istraživanju su australski stručnjaci izračunali da za “razbijanje” 10 kilograma masnoća treba sagorjeti 94.000 kalorija i udahnuti 29 kilograma kisika. Tijekom tog procesa stvara se i 11 kilograma vode.

POKAZALO ISTRAŽIVANJE Novi trend u vježbanju: 'HIIT' treninzi daju najbolje rezultate

- To je prosječan izračun. Ljudi ipak ne smiju zaboraviti da moraju smanjiti unos kalorija te vježbati i da se ne mršavi u pet minuta - upozorava prof. dr. Koršić. To ističe i autor istraživanja, fizičar Ruben Meerman.

- Nažalost, to ne znači da će nam samo duboko disanje pomoći da izgubimo težinu. Duboko disanje i hiperventilacija samo će uzrokovati vrtoglavicu, a postoji mogućnost da se čovjek i onesvijesti - rekao je Meerman, koji se prvi put zainteresirao za biokemiju kad je mršavljenjem izgubio 15 kilograma. Ali kad je upitao liječnike kamo je masa otišla, bio je iznenađen činjenicom da mu nitko ne može sa sigurnošću objasniti.

Fat Burning and Weight loss process. Diet and Fitness Concept. Red Apple and Tape Measure Isolated, close up. White Background. Vertical image. | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Nakon što je ispitao 150 liječnika, dijetetičara i osobnih trenera, otkrio je da više od polovice misli da se masnoća pretvara u toplinu ili energiju. Meerman kaže kako je njemu to kao fizičaru bilo izrazito neobično.

NOVO ISTRAŽIVANJE Gledanje horor filmova pomaže vam skinuti suvišne kilograme

- To krši zakon o očuvanju mase koji glasi: ‘Nikakve se promjene ne mogu opaziti u ukupnoj masi svih tvari koje sudjeluju u kemijskoj reakciji’ - govori Meerman. Najčešća zabluda liječnika, dijetetičara i osobnih trenera koja se pojavljivala kao odgovor na ovo pitanje je da se masnoća pretvara u energiju koju tijelo koristi. Drugi su bili uvjereni da se tjelesna masnoća pretvara u mišićno tkivo, što je nemoguće, dok je treći najčešći odgovor bio da masnoće izlaze iz tijela putem stolice.

beautiful body | Autor: Ljubisa Tesic Foto: Ljubisa Tesic

Kako bismo razbili 10 kg masnoća moramo udahnuti 29 kg kisika, usput sagorjeti 94.000 kalorija. Tijekom tog procesa stvori se 28 kg CO2 koji izdišemo, 11 kg vode koje tijelo izbaci kroz urin, znoj i suze. Dakle, pluća su glavni organ za izlučivanje masti. zato treba vježbati, jer kad je tijelo u stanju mirovanja, udišemo 12 puta u minuti, što je 17.280 puta dnevno, a svakim izdisajem izbacimo 10 mg CO2.

 

Komentari (6)
  • Ovo je bilo objavljeno prije 3-4 g ako se ne varam (mozda i vise, ali ne na 24;) ), uglavnom zapanjuju ta velika otkrica...u masu slucajeva to intezivno znate, dakle, pojednostavljeno- aktivnost prilikom koje imate ubrzano disanje i puls-tipe mast... nevjerojatno i ..”kako to kako to...” :)

    17. 2. 2019,   16:59
  • Prestati se prežderavati i vježbati ... nema tajne

    17. 2. 2019,   16:27
  • Znači najbrže mršave oni sa velikom surlom ! Kao slonovi na primjer ?

    17. 2. 2019,   16:44