Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znate li zašto danas svi nose šarene čarape? Obucite ih i vi!

Sindrom Down dobio je ime po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu, a radi se o genetskom poremećaju do kojega dolazi zbog jednog kromosoma viška koji nastaje u trenutku kada je dijete začeto

Odgovor na pitanje zašto mnogi danas nose rasparene šarene čarape je - zato što žele dati podršku ljudima sa Down sindromom, a oni koji danas nose rasparene čarape time pokazuju i koliko je važno prihvaćanje različitosti među ljudima. Ideja s nošenjem različitih čarapa je potaknuti pitanje: 'zašto nosiš različite čarape?', da bi na to odgovarali progovaranjem o problemima osoba s Downom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ljudi sa sindromom Down su vrlo vesele i vedre naravi čija pozitivna energija obavija sve koji se oko njih nađu, pa se tako simbolično nose ne samo različite čarape, već su one i vrlo veselih boja. 

Objavljuje Udruga za sindrom Down-ZagrebČetvrtak, 14. ožujka 2019.

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom, a prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Razlog zašto se to obilježava baš 21. ožujka je u simbolici brojeva tog datuma. Naime, radi se o genetskom poremećaju do kojega dolazi zbog jednog kromosoma viška koji nastaje u trenutku kada je dijete začeto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flora & Fauna (@floraandfaunaau) on

O čemu se točno radi otkrio je francuski genetičar Jerome Lejeune davne 1959. godine. Proučavao je kromosome i na 21. paru je otkrio da se tamo, umjesto dva nalaze tri kromosoma.

POGLEDAJTE DIRLJIVI VIDEO Naša djeca imaju Down, naučila su nas da cijenimo male stvari

Otuda ideja da se Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava danas 21.3. (21. par kromosoma, 3 komada). Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom.

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Ovaj poremećaj je naziv dobio po liječniku iz Velike Britanije Johnu Langdonu Downu koji je prvi opisao sindrom 1866.. Prema nekim procjenama na svakih 650 novorođenčadi, jedno se rodi sa sindromom Down.

Podršku ljudima sa sindromom Down često pružaju i poznati, a jedna od njih je i Ella Dvornik, koja je na Instagramu uz fotografiju sebe i kćerkice Balie Dee pozvala sve da danas obuku rasparene čarape.

 

Komentari (88)
  • Danas Podrzajem svoje dite kao i svu dicu sretan vam vas Dan omladino sritni i veseli bili 😁😁

    21. 3. 2019,   10:56
  • Ja sam Hercegovac meni su svi bijeli tako da ne mogu različite obući.

    21. 3. 2019,   10:31
  • a bgt svaki dan međunarodni dan nečega, danas šarene čarape, sutra dan bijele čokolade, preksutra dan košulja... dosadno :/

    21. 3. 2019,   10:58