Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Tele2

Zapošljavanjem mladih smanjit ćete doprinose

None Foto: Shutterstock

Poslodavci koji sklope ugovor o radu na neodređeno vrijeme s osobom mlađom od 30 godina, narednih pet godina oslobođeni su plaćanja određenih doprinosa

Iako je ovaj zakon na snazi već četiri godine, točnije od 1. siječnja 2015., mnogi obrtnici i poduzetnici za to ne znaju. Naime, prema Zakonu o doprinosima poslodavac koji zaposli radnika mlađeg od 30 godina kroz narednih pet godina bit će dužan plaćati samo doprinose iz osnovice za mirovinsko osiguranje. Dakle, plaćat će doprinose za mirovinsko osiguranje po stopi od 20% za osiguranika mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje odnosno 15% za I. stup i 5% za II. stup mirovinskog osiguranja.

U istom razdoblju (od 5 godina) poslodavac neće biti obvezan obračunavati i plaćati doprinose na osnovicu za:

  • zdravstveno osiguranje po stopi od 15%
  • zaštitu zdravlja na radu po stopi od 0,5%
  • zapošljavanje po stopi od 1,7%

Međutim, postoje određeni uvjeti koje treba ispuniti da bi se ova olakšica koristila. Prvo, osoba s kojom se sklapa ugovor o radu mora biti mlađa od 30 godina. Drugo, ugovor o radu mora biti sklopljen na neodređeno vrijeme i treće, osoba s kojom se sklapa ugovor o radu ne smije biti osoba koja je već imala sklopljen ugovor na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem.

Osim navedenog, za korištenje olakšice ne postoje nikakvi drugi uvjeti što znači da mlada osoba ne mora prethodno biti prijavljena na zavodu za zapošljavanje, niti mora imati prethodno evidentiran staž u mirovinskom osiguranju i slično.

Također, ako je osoba mlađa od 30 godina prethodno imala sklopljen ugovor s poslodavcem na određeno vrijeme, poslodavac može tu osobu zaposliti na neodređeno vrijeme i početi koristiti pravo na oslobađanje od plaćanja doprinosa od prvog dana zaključenja ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Što ste dužni prijaviti?

Odredbama Pravilnika o doprinosima propisano je da je za mladu osobu poslodavac dužan o tome osigurati dokaz – ugovor o radu sklopljen na neodređeno radno vrijeme. Međutim, taj dokaz (presliku ugovora o radu) poslodavac ne mora dostavljati niti jednoj instituciji, već ga mora čuvati u svojim evidencijama te ga pokazati na eventualno traženje poreznog tijela u postupku poreznog nadzora (inspekcije).

Detaljnije informacije možete pronaći na https://www.zakon.hr/z/365/Zakon-o-doprinosima.

Tema: Biznis Akademija

Komentiraj, znaš da želiš!