Obavijesti

News

Komentari 1

5 savjeta za izabrati fakultet: Izračunajte za što ste stvoreni

5 savjeta za izabrati fakultet:  Izračunajte za što ste stvoreni
1

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka polaganja ispita državne mature. Iako su maturanti već odabrali područja koja ih zanimaju većina njih u dobi od 14 godina nije sigurna kojim poslom se žele baviti u budućnosti

VIDEO

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka polaganja ispita državne mature. Iako su maturanti već odabrali područja koja ih zanimaju većina njih u dobi od 14 godina nije sigurna kojim poslom se žele baviti ubudućnosti. Na što se trebate fokusirati? Koji faktori su bitni tijekom donošenja ovako važne odluke?

Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje mladih naglašavaju ovih pet savjeta koji bi vam u tome trebali pomoći.

Savjet stručnjaka zlata vrijedi

Neki učenici već u prvim godinama srednje škole znaju što žele raditi u budućnosti i sukladno tome obogaćuju svoja znanja ponajviše u predmetima koja im trebaju i za budući fakultet. čak i izvannastavne aktivnosti i interese biraju upravo na temelju toga. Velika većina se dvoumi ili čak ima nekoliko opcija. Često one nisu nužno niti u istompodručju. U tom slučaju prvenstveno izračunajte bodove iz srednje škole, istražite programe i prednosti fakulteta koji su vam u užem odabiru.

Ako baš nikako ne možete odlučiti postoji način da se to ‘izračuna’. Postupak profesionalnog usmjeravanja u HZZ-u odvija se kroz različite oblike individualnog i grupnog profesionalnog informiranja i savjetovanja te testiranja. Postupkom profesionalnog usmjeravanja pojedincima se pomaže identificirati relevantne čimbenike pri donošenju profesionalnih odluka i upravljanju karijerom, kako bi donijeli odluke o obrazovanju,osposobljavanju i zapošljavanju te upravljali vlastitim razvojem.

U procesu samoprocjene i informiranja o svijetu rada jako korisni mogu biti različiti IT alati koji su dostupni na Internetu – upitnici samoprocjene interesa, kompetencija i drugih osobina.

Produktivniji smo kad nas neko područje zanima

Ukoliko se zaposlimo na radnom mjestu na kojem obavljamo poslove koji su u skladu s našim interesima bit ćemo zadovoljniji i imati više motivacije za rad i daljnje učenje u tom području. Kod odabira fakulteta, iznimno je važno voditi računa o profesionalnim interesima. Bit ćemo produktivniji, a profesori na fakultetu i kasnije poslodavci zadovoljniji
našim radom. I ono najvažnije - naš život će biti ispunjeniji. Moramo svakako razmisliti I o vlastitim znanjima, vještinama i osobinama. Pojedina osobina može biti prednost u jednom zanimanju, a nedostatak u drugom, ovisno o zahtjevima pojedine karijere.

Usmjerenost na detalje u nekom poslu je prioritet (izrada nakita), dok u drugom poslu koji zahtijeva brzo i učinkovito djelovanje može biti prepreka.

Upoznajte svijet rada: Svaki dan neki poslovi nestaju, a drugi postaju hit

Znanstveni i tehnološki razvoj gotovo svakodnevno utječe i na potrebe za neko zanimanje. Neki poslovi nestaju, a drugi nastaju. Kako bismo bili konkurentni na tržištu moramo biti otvoreni za nova znanja i kontinuirano se usavršavati i razvijati svoje vještine – čak i uz fakultet.

Identificirano je osam ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja koje je važno razvijati kako bismo bili što konkurentniji na tržištu: komunikacija na materinjem i stranom jeziku, matematičke i digitalne kompetencije, učiti kako učiti, osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, kulturološka svijest i zražavanje.

Fakultet vam je baza za tržište: Pažljivo birajte

Pojedinac suočen s odabirom zanimanja, osim što mora temeljito poznavati sebe, mora i “svijet rada”. To znači poznavati različita zanimanja, njihove glavne značajke i zahtjeve, uvjete i perspektive zaposlenja itd. Mnogi nisu svjesni toga koliko njihovo znanje može biti površno i nepotpuno. Svijet rada je opsežan, praktički nepregledan i podložan stalnim promjenama. Postoje tisuće raznovrsnih poslova. A ne zaboravite da je fakultet ono što vas, među ostalim, priprema za tržište.

Praksa u nekoj firmi – Zašto ne?

Informacije koje dobijemo od ljudi koji nas poznaju mogu nam ponekad pomoći da se vidimo u drugom svjetlu i razmislimo o nekim zvanjima na koja nismo obraćali pažnju. Popričajte s roditeljima, prijateljima, profesorima o tome kako vas oni vide, koje vaše potencijale su zapazili, za koja zanimanjima misle da imate smisla i da biste bili u njima
uspješni. Također, ako imate priliku pokušajte nekoliko dana odraditi praksu u firmi u kojoj bi željeli raditi ili se raspitajte kod zaposlenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura
BODOVANJE

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura

Iako bi se nekima sustav bodovanja za upis na fakultet mogao učiniti kompliciran, važno je naglasiti da su osim rezultata ispita iz državne mature velik čimbenik i ocjene u četiri godine srednje škole

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje
POZIV MATURANTIMA

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje

24sata poziva maturante da ispune anketu o namjerama studiranja
Kujundžić: Žao mi je, ali to je bio kompliment izrečen u šali
ISPRIČAO SE SESTRAMA

Kujundžić: Žao mi je, ali to je bio kompliment izrečen u šali

Kujundžić je rekao kako cijeni rad medicinskih sestara te da zna koliko je on važan, ali da ga brine što je njegov kompliment bivšoj kolegici shvaćen kao seksistički ispad