Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Adrović tvrdi: Prava korisnika kredita poravnata konverzijom

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

No, kaže Adrović, tu priči nije kraj jer je u postupku mnoštvo žalbi i predmeta na Ustavnom i Vrhovnom sudu, gdje se razmatra je li konverzija pravomoćna ili ništetna

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović izjavio je u utorak da je konverzijom kredita u švicarskim francima postignuto izjednačavanje položaja svih korisnika kredita u Hrvatskoj, te da bi stavljanje u poseban položaj jedne skupine korisnika i nakon konverzije bilo nepravedno.

Na pitanje jesu li banke na udaru korisnika kredita nakon recentnih sudskih odluka koje im idu u prilog i najave aktivista za zaštitu prava korisnika kredita u švicarskim francima Denisa Smaje o novim stotinama tužbi, Adrović je na rubovima konferencije "Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech" rekao da je posebnost Hrvatske u odnosu na sve druge zemlje Europske unije to što su banke "već platile milijardu eura štete za kredite u švicarskim francima".

No, kaže Adrović, tu priči nije kraj jer je u postupku mnoštvo žalbi i predmeta na Ustavnom i Vrhovnom sudu, gdje se razmatra je li konverzija pravomoćna ili ništetna.

"Kao i mnogi pravni stručnjaci, mislimo da je konverzija provedena u skladu sa zakonom koji je bio poseban zakon (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju) koji je rekao da je cilj staviti u isti položaj sve korisnike kredita u Hrvatskoj i to je zakon i napravio", rekao je Adrović.

Ako bi se i nakon toga "jednu grupu ljudi stavilo u posebna položaj", to bi "bilo protivno pravičnosti i pravu i svemu što Hrvatska ima kao civilizacijsko dostignuće", rekao je Adrović.

Na pitanje planiraju li banke pravni protuudar, odgovorio je da "nema protuudara" te kako misli da će se "ipak sve završiti u miru i na civilizirani način". 

 

Komentari (3)
  • Valutne klauzule zabraniti u kreditima. Ne može tijekom otplate rasti glavnica i cijena kamata. Tako da kredit u konačnici postane neotplativ. Uostalom cijenu strane valute određuje HNB.

    29. 10. 2019,   15:49
  • Konverzijom je samo daljnja otplata kredita usklađena sa zakonom, ali ne i kriminalno-nezakonite radnje prije konverzije. To je isto kao da vam osoba koja ima moć i monopol ukrade novac, isti uloži u biznis i njime (predmetom kaznenog djela) ostvaruje ekstra dobit i dijeli bonuse, a smatra da je povratom glavnice ukradenog novca nakon 5 do 10 godina oslobođen za kazneno djelo te da su sve radnje u periodu kršenja zakona sada legalne. Sva zarada stečena tim kaznenim djelom treba biti oduzeta. Sva materijalna i nematerijalna šteta te socijalne patnje kreditoprimaca i njihovih obitelji moraju se sanirati. Sve osobe uključene u kriminalno-bankarski pothvat moraju biti kažnjene.

    30. 10. 2019,   06:30
  • Adrovic nije u pravu. Konverzijom nisu korisnici potpuno obesteceni. Ostala je jednostrana promjena kamatnih stopa, a nidu isplacene niti kamate na preplaceni tecaj.

    29. 10. 2019,   17:53