Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aleksandar Vulin i zastupnici SNS odustali od štrajka glađu

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vulin je izjavio da je on štrajkom glađu, zapravo, htio odgovoriti oporbi koja je planirala upasti u lokalne uprave i institucije na teritoriju cijele Srbije i otpočeti štrajk glađu kako bi tako 'iznudili' zahtjeve za smjenu vlasti

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i zastupnici Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije odustali su u petak po preporuci predsjednika Aleksandra Vučića od štrajka glađu koji su dan ranije najavili u znak prosvjeda zbog navodnog nasilja oporbe koju optužuju da kao manjina 'terorizira većinu'.  

Odluka o opozivu burno najavljenog štrajka glađu uslijedila je nakon konzultacija s Vučićem, a potom su uslijedila pojedinačna objašnjenja odustajanja od prosvjeda gladovanjem. 

Vulin je ustvrdio na tiskovnoj konferenciji kako je on štrajkom glađu, zapravo, htio odgovoriti oporbi koja je planirala upasti u lokalne uprave i institucije na teritoriju cijele Srbije i otpočeti štrajk glađu kako bi tako 'iznudili' zahtjeve za smjenu vlasti.

- Željeli su iznuditi to što traže. Zato sam želio odgovoriti štrajkom glađu, da bi vidjeli kako ima netko tko im se može suprotstaviti - rekao je Vulin.

On je, govoreći o Vučiću kao 'suborcu, koalicijskom partneru i prvom u lancu zapovijedanja vojskom', naveo kako mu je 'vrhovni zapovjednik rekao da kao ministar odbrane treba biti tu gdje jeste'.

ZBOG PROSVJEDA U BEOGRADU Ministar Vulin i 30 zastupnika SNS-a najavili su štrajk glađu

- Ja sam uvijek  spreman za borbu, ovo je procjena vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije da trebam biti tu gde jesam i ja ću to poslušati, ne s velikim entuzijazmom, ali poslušat ću, jer je to čovjek kojem verujem i kome Srbija vjeruje - rekao je Vulin na tiskovnoj konferenciji.

Od štrajka su, također uz objašnjenje da to čine na preporuku i savjet srbijanskog predsjednika, odustali i zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, te zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U međuvremenu, iz mnogih gradova u Srbiji večeras stižu vijesti da su vijećnici lokalnih skupština ušli u zgrade lokalnih uprava gdje namjeravaju prenoćiti 'čuvajući institucije' od navodnih upada oporbe.

Istodobno, odbornici vladajuće stranke i njezinih koalicijskih partnera ušli su i u prostorije nekoliko općina u kojima na vlasti nisu naprednjaci već oporbene stranke - Paraćin, Šabac i beogradsku općinu Stari grad.

NAJAVIO I OPROST Vučić tvrdi: Oporba je navodila prosvjednika na nasilje

Diljem Srbije večeras su održani prosvjedi 1 od 5 milijuna, a središnji prosvjedni skup je zakazan za subotu u 15 sati ispred srbijanskog parlamenta u Beogradu i na njega su pozvani građani iz cijele zemlje.

Prosvjedi pod nazivom 1 od 5 milijuna na kojima se traži ostavka predsjednika Vučića i državnog vrha, sloboda medija i uvjeti za poštene izbore, traju od početka prosinca prošle godine.

Aleksandar Vučić, njegova Srpska napredna stranka i njihovi koalicijski partneri najavili su protuprosvjed u Beogradu za 19. travnja. 

Komentari (12)
  • neko mu podvalio pod nosinu karađorđevu šniclu i prestao sa štrajkom glađu

    13. 4. 2019,   00:22
  • Tako je. Prekini štrajk s mladu rotkvu i prasići, ćurećinu, goveđinu i čkembići...

    13. 4. 2019,   00:50
  • ne vjerujem niti jednome ko strajk gladju. Jos se nije dogodilo da je netko dokraja od -g- ladnio. Svi nesto strajakaju, pa ih netko omete. Dajte mi nekog tko je dokraja podnio svoju odluku.

    13. 4. 2019,   01:48