Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bitno je dobiti zeleno svjetlo, ulazak ne možemo predvidjeti'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je da je Hrvatska puno napravila da bude spremna za Schengen, povukla golema sredstva za jačanje kontrole vanjskih granica

Za Hrvatsku je politički bitno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kada će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama, izjavio je u subotu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

 - Nama je bio cilj dobiti ove 2019. godine pozitivnu ocjenu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije. Za nas je u ovom trenutku politički bitno da to bude ostavština Junckerove Komisije kada je riječ o hrvatskom ulasku u Schengen i nakon toga procedura se seli u Vijeće EU-a", izjavio je Plenković na kraju svog trodnevnog posjeta Bruxellesu, koji je završio u subotu susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Europska komisija je bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala dati pozitivnu ocjenu da je Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak u šengenski prostor.

PLENKOVIĆ O SCHENGENU: 'Ne može nas Slovenija vječno blokirati, imamo mehanizme'

Dodao je da u ovom trenutku "ne može dati pouzdan datum kada će odluka o ulasku biti donesena". Za to je više razloga, a prvi je što se već nekoliko godina u EU-u pokušava dogovoriti reforma Dublinskog sustava, što je pitanje solidarnosti unutar Unije po pitanju migracija i oko čega još nema konsenzusa, drugi je što će se morati jačati šengenski sustav i treći što su ispred Hrvatske u čekaonici za Schengen Bugarska i Rumunjska.

- U tom kontekstu meni ili bilo kome drugome teško je dati neki datum, ali mi ćemo tu temu držati držati i zalagati se za nju u Vijeću EU-a temeljem naših konkretnih postignuća i dekontekstualizirati od onoga što bi eventualno mogao biti neki politički kut bilo koje zemlje", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska puno napravila da bude spremna za Schengen, povukla golema sredstva za jačanje kontrole vanjskih granica, ojačala sposobnost policije koja sprječava ilegalne migracije, a pritom nije, za razliku od nekih susjednih zemalja, postavila bodljikavu žicu ili zid.

European Union leaders summit in Brussels NOVA SLOVENSKA BLOKADA? 'Hrvatska nije riješila granice, kako onda može u Schengen?'

Zamoljen da objasni svoju izjavu da Slovenija, u slučaju da pribjegne blokadi hrvatskog ulaska u Schengen, to ne može činiti unedogled, Plenković je rekao da Hrvatska ima dosta "široke i velike opcije" i da nema potreba za daljnjim objašnjenjima.

 - Nema potrebe za daljnjim objašnjenjima. Nisam ja kao neki drugi koji se uzbude ako ja dođem u posjet u Bruxelles pa onda to komentiraju. Ne znam da smo mi ikada komentirali posjet slovenskog premijera ničim izazvani, rekao je Plenković.

- Ja sam dovoljno rekao, sve su oni dobro razumjeli. Imamo mi načina da rješavamo bilateralna pitanja, dobrosusjedski, trezveno i razumno. Svako posezanje za nekakvim blokadama, zlorabljenje teme koja nema veze s onim što je supstanca, nije dobro i  na kraju se uvijek obije o glavu onome koji to radi", zaključio je Plenković

Komentari (21)
  • "Plenkovic jednostavno ima veliki ugled u EU kao i u cijelom svijetu. Njegova rijec ima tezinu u komisiji EU-a. A na tom su mu ne samo Slovenci zavidni, jer pokraj Plenkovica u EU izgledaju kao sedam patuljaka. Jos vise su mu do histerije zavidni i ljevicari i krajnji desnicari Hrvatskoj. Te ljevicare i krajnje desnicare u Hrvatskoj ubija to, da iako su deficitarni u mozgu ipak shvacaju, da takav ugle i takvu vaznost i , tezinu u EU kao sto ima Plenkovic razni Balkanci poput Milanovica, Bernardica ili lijeve perjanice Marasa, ali i raznih Petrova i Grmoja nikad nece imati, pa da zive i 200 godina. A to ih ubija u pojam i tjera ih u daljnju histericnu paranoju mrznje...."

    29. 9. 2019,   09:08
  • Čim udjemo u Schengen zid, žica i vojska na granice , vize za sve istočnjake !

    28. 9. 2019,   18:17
  • Zasto se Slovenci uvijek uzbude kad je Plenkovic u Briselu? Nije im lako.

    28. 9. 2019,   14:18