Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brazilska vojska pripravna za borbu protiv požara u Amazoni

None Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija

Brazilska vojska spremna je braniti amazonske šume, poručio je u petak zapovjednik oružanih snaga Edson Leal Pujol usred rastućeg međunarodnog pritiska i poziva za čvršćom akcijom u borbi protiv požara, dok je predsjednik Jair Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

"Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije, poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", rekao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji. 

FILE PHOTO: Jair Bolsonaro takes office as Brazil's President REAKCIJE Zbog požara u Amazoni EU radi pritisak na Bolsonara

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija. 

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su pojačali međunarodnu zabrinutost oko požara u Amazoniji.

Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas BRAZILSKI PREDSJEDNIK: 'Nema novaca za borbu protiv požara, Amazonija je velika...'

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u lipnju ublažavao zabrinutost oko klimatskih promjena. 

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on "duboko zabrinut" zbog požara i "njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa", te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode.

 

Komentari (12)
  • Čovječanstvo je prisiljeno voditi rat protiv samog sebe zbog pohlepnih individualaca.

    23. 8. 2019,   17:46
  • I kod nas je kao u Amazoni.Hrvatske šume se sijeku nemilice. Ceste su pune kamiona s trupcima. Šume nestaju, sijeku se "pod mač". O šumama u HR ne vodi se briga. Mlećani su šepavi mravi za hrvatske "poduzetnike". Okrene mi se u želucu kad vidim po pet kamiona s prikolicom, u konvoju, gdje voze trupce. Svakodnevno U stranim zemljama to nisam vidio na autoputevima. Prije se šumama gospodarilo, a sada moćnici haraju po njima.

    23. 8. 2019,   23:53
  • Mislim da će vojsku angažirati da istrijebe plemena koja žive u prašumi, požare je vjerojatno sponzorirala vlada.

    23. 8. 2019,   20:37