Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Britanci prijete oko Brexita: Kompromis ili postajemo opaki

None Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sa samo 23 dana prije nego što će Britanci napustiti Europsku uniju, budućnost Brexita ostaje duboko nesigurna a i London i Bruxelles se pozicioniraju da izbjegnu krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit

Velika Britanija zauzet će agresivni stav prema Europskoj uniji ako pregovori o Brexitu propadnu, zaprijetivši povlačenjem sigurnosne suradnje kako bi se blok uvjerio da ne dopusti daljnje odgode, navodi britanski izvor.

Sa samo 23 dana prije nego što će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju, budućnost Brexita ostaje duboko nesigurna a i London i Bruxelles se pozicioniraju da izbjegnu krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit bez dogovora.

Conservative Party Conference BRITANSKI PREMIJER 'EU mora 'iskoračiti' i naći se s V. Britanijom na pola puta'

Čelnici EU-a  hladno su reagirali na zadnje izrečene prijedloge britanskoga premijera Borisa Johnsona da se premosti jaz te dok pregovori traju mnogi diplomati kažu da su izgledi za brz dogovor slabi.

- Pregovori će vjerojatno završiti ovaj tjedan  navodi časopis Spectator nedefiniran izvor iz Downing Streeta. Izvor dodaje da su oni koji se nadaju da će Londonu pomoći njemačka kancelarka Angela Merkel "obmanuti".

 Ova vlada neće dalje pregovarati, tako da bi svaka odgoda bila totalno bespredmetna - prenose se riječi tog izvora."Dakle ili će se iz bloka izići bez dogovora 31. listopada ili će biti izbori i tada će se izići bez dogovora", objašnjava izvor.

Conservative Party Conference TRAŽI NOVI PRAVNI IZLAZ? Tražit će odgodu, ako ne bude dogovora o Brexitu do 19. 10.

Amber Rudd, bivša ministrica zadužena za mirovinski sustav koja je napustila dužnost i Konzervativnu stranku prošli mjesec zbog Johnsonove strategije za Brexit, rekla je za radio BBC kako se čini da bi izvor mogao biti njegov viši savjetnik Dominic Cummings.

- Zvuči ljutito i očajnički - rekla je. "S obzirom na to da to nije zanijekao premijerov ured, može se pretpostaviti da je stiglo iz samog središta, od premijerova savjetnika.

Prema citatu izvora jasno se daje do znanja  da će biti pogođena obrana i sigurnosna suradnja ako EU  pokuša zadržati Veliku Britaniju u bloku.

Izvor također tvrdi da će bilo kojoj članici EU-a koja se protivi odgodi biti zajamčena dobra suradnja.

Komentari (3)
  • ajde vise odite i da zavrsimo s time

    8. 10. 2019,   11:46
  • daj te se bre više odcepite .

    8. 10. 2019,   23:56
  • I tako ...Trump korak po korak uz ovakve poltrone destabilizira EU. Nadam se da će EU znati nositi se sa ovom situacijom, a da će Britanci biti jedini koji će platiti danak ovakve vlastite loše politike.

    8. 10. 2019,   12:26