Obavijesti

News

Komentari 100

Curiću mjesec dana pritvora: 'Njega ništa ne može uplašiti'

Curiću mjesec dana pritvora: 'Njega ništa ne može uplašiti'
5

USKOK je za Curića tražio istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo. Curićev odvjetnik najavio je da će se žaliti na odluku

VIDEO

Sudac istrage osječkog Županijskog suda Miroslava Rožac odredio je jednomjesečni pritvor za Blaža Curića, vozača Ministarstva poljoprivrede, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova.

Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović novinarima je rekao da će uložiti žalbu na ovu odluku. 

- Vrlo je stabilan. Bio je u Domovinskom ratu i u specijalnoj policiji. To vam je poseban kov ljudi. Ništa ga ne može uplašiti ni fascinirati, pa tako ni ovo. Sudac istrage županijskog suda u Osijeku je odredio jednomjesečni istražni zatvor gospodinu Curiću. Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a u postupku je od strane USKOK-a određeno da će biti ispitana četiri svjedoka. Drugi razlog je opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Dobio sam to rješenje sada i nisam ga stigao proučiti, ali sigurno je da ćemo uložiti žalbu. O svjedocima ne možemo govoriti jer se radi o tajnosti istrage.  -  komentirao je odvjetnik.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sud u Osijeku odlučio: Brkićev kum Blaž Curić ide u zatvor Reporter: Danijela Mikola

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 27. rujna 2018.
Plenković o aferi SMS: Brkić je Brkić, Blaž Curić je Blaž Curić
Plenković o aferi SMS: Brkić je Brkić, Blaž Curić je Blaž Curić

USKOK je za Curića tražio istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.

Pisao Mamićeve lažne poruke: Varga je započeo štrajk glađu
Pisao Mamićeve lažne poruke: Varga je započeo štrajk glađu

- Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka - izvijestilo je ranije državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Brkić: Čuo sam da je priveden moj prijatelj i kum, a Bože moj
Brkić: Čuo sam da je priveden moj prijatelj i kum, a Bože moj

Navode kako osnovano sumnjaju da je Curić, nakon što je saznao da se protiv Varge provodi kriminalističko istraživanje "zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba", 20. rujna telefonski kontaktirao Vargu.

Tom prilikom mu je, "a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen", stajalo je u priopćenju Uskoka. 

Kako su uhvatili Curića

Kako piše Jutarnji list, policija je u srijedu ujutro provela pretres Curićeva doma na Malešnici, nakon čega je priveden na kriminalističko istraživanje. Policija ga sumnjiči da je Curić prošlog četvrtka, 20. rujna, oko 20.30 nazvao Vargu i upozorio ga da ga policija nadzire i da uništi had diskove i USB stickove, te da izbriše sve poruke, telefonske brojeve i druge sadržaje. 

Međutim, Varga nije uspio jer je policija krenula u akciju uhićenja shvativši da su mjere tajnog nadzora probijene. 

Policija je zaplijenila kod Varge čak 20 prijenosnih računala, 15 mobilnih uređaja i na desetke USB stickova, piše Jutarnji list. Kako je riječ o značajnoj količini podataka, pretpostavlja se kako će istražiteljima trebati dulje vremena da analiziraju zaplijenjene materijale, te da vide što je Varga radio i s kim. Nakon Varginog uhićenja, istražitelji su se okrenuli anonimnom dojavljaču koji je probio tajne mjere. Prema Jutarnjem listu, Varga je pomogao policiji, ali i sam dojavljač. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji i Varga prepoznali su glas pozivatelja, a Varga je podijelio s istražiteljima svoje sumnje. 

Policija je ulovila Curića kada su uparivanjem brojeva mobilnih telefona utvrdili da je na lokaciji u Dubrovi s koje je upućen poziv upozorenja istodobno uhićen i signal mobitela Blaža Curića. I upravo to je ono što ga je koštalo.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je njegov branjenik Blaž Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom. Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna". 

- Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu - ustvrdio je Vilajtović.

Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbacuju.

Brkić: Čuo sam da je priveden moj prijatelj,  suborac i kum. Ali, Bože moj...

Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

- Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi”, izjavio je Brkić novinarima u Saboru.

Curić je Brkićev suborac, kum i vrijedio je kao čovjek s vezama
Curić je Brkićev suborac, kum i vrijedio je kao čovjek s vezama

Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.

Franju Vargu, optuženom zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića, ali i, prema nekim navodima, za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i potpredsjednika te stranke Milijana Brkića, Tomislav Karamarko vidio je samo jednom u životu, rekao je za N1.

Mamića i čovjeka koji je lažirao SMS-ove spojio je Karamarko?
Mamića i čovjeka koji je lažirao SMS-ove spojio je Karamarko?

Karamarko nam je kazao i da su mu neki prijatelji sugerirali upravo Vargu kao stručnjaka, a vezano uz rekonstrukciju navodne krađe glasova na izborima 2015. za što je on tada optužio APIS, no 'nikad od te rekonstrukcije nije bilo ništa', rekao je Karamarko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb