Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Budimo vlasnici stoljeća mira, BiH treba ujedinjenu Europu"

None Foto: REUTERS 7

Središnje obilježavanje stote godišnjice početka Prvoga svjetskoga rata održalo se u Sarajevu. Glazbenici Bečke filharmonije održali su koncert u sarajevskoj Vijećnici

Središnje obilježavanje stote godišnjice početka Prvoga svjetskoga rata održalo se u Sarajevu. Brojne izložbe, okrugli stolovi, tribine i koncerti održavaju se tijekom dana, a brojni turisti i znatiželjnici ispunili su gradske ulice. 

Bečki su filharmoničari pod ravnanjem maestra Franza Welsera-Moesta su u sarajevskoj Vijećnici održali koncert. Veliko glazbeno događanje započelo je himnom BiH, nastavio se djelima Haydna, Schuberta, Berga, Brahmsa, Ravela i Straussa da bi velika završnica bila izvedba Beethovenove "Ode radosti", himne Europske unije.

- Radostan sam jer Sarajevo danas šalje najljepše slike u svijet - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Podsjećajući na tešku prošlost Sarajeva, posebice u ratnim danima istaknuo je da se danas ne treba baviti krivnjom za ono što se događalo prije 100 godina.

- U ratovima smo svi gubili, naročito mi ovdje na Balkanu. Ako se nešto dobro može izvući, onda je to poruka mira. Pomolimo se za duše stradalih i neka ovo bude dan sjećanja na njih. Budimo vlasnici stoljeća mira. BiH treba ujedinjenu Europu, Europu mira i suradnje. Ona zaslužuje svoje mjesto u toj Europi - rekao je Izetbegović, javlja Dnevni avaz.

Koncertu je prisustvovao veliki broj uzvanika. Između ostalih,  prisustvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Giorgio Ivanov, predsjednik Austrije Heinz Fischer, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i mnogi drugi.Građani Sarajeva svečanost su pratili putem videoekrana preko puta zgrade Vijećnice.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najviši dužnosnici Republike Srpske(RS) obilježili su u subotu u Višegradu u istočnoj Bosni stogodišnjicu sarajevskog atentata na svečanosti kojom je dominirala vjerska i nacionalistička ikonografija te veličanje atentatora Gavrila Principa.

Komentari (60)
  • Srbi nisu prisustvovali u Sarajevu na obilježavanju 100. godišnjice 1. svj. rata među europskim kulturnim dužnosnicima, već su slavili u Višegradu i veličali zločinca i atentatora principa i začetnika zla , pa to im je u krvi , i oni bi takvi u EU, mislim da neće skoro.

    29. 6. 2014,   08:41
  • Dobro ti ga je Kolinda uplašila,čovjek više ne zna kud kreće,pučka kužina, omiljena REGIJA,Gazprom,u jednom danu dobrotvorac,mirotvorac,ekonomist,blago nama,ha,ha

    29. 6. 2014,   06:35
  • Ako je Kosovo priznato od dijela svjetske zajednice i ako nije srpsko ne znaci da je automatski Albansko.Kosovo je trn u oku srbije jos od smrti Tita i zato su 9 godina nakon njegove smrti tenkovi JNA gazili ljude po Pristini.I tako se rodio otpor vec tada dobrano nabrijanom Milosevicu.Treba li dalje dodati ....?

    29. 6. 2014,   01:14