Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Curenje tajnih dokumenta je kazneno djelo, tražimo istragu'

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Bernardić je izjavio da SDP traži istragu u vezi curenja informacija oko nabave borbenih zrakoplova kako bi se vidjelo na temelju čega je i tko je puštao u medije tajne klasificirane dokumente

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je u Makarskoj, komentirajući neuspjelu nabavu borbenih zrakoplova F-16, izjavio kako je curenje tajnih dokumenta kazneno djelo zbog čega se ide u zatvor.

- Curenje i puštanje tajnih i klasificiranih dokumenta je kazneno djelo za koje se izriče pet godina zatvora - rekao je Bernardić odgovarajući na pitanje novinara hoće li SDP tražiti opoziv ministra obrane Damira Krstičevića ako se pokaže da su iz Ministarstva obrane curili u medije dokumenti.

Ponovio je da SDP traži istragu u vezi curenja informacija oko nabave borbenih zrakoplova kako bi se vidjelo 'na temelju čega je i tko je puštao u medije tajne klasificirane dokumente koji imaju veze s nacionalnom sigurnošću, tko je to radio i tko je dilao informacije'.

'Očekujem intervenciju DORH-a'

Po njegovim riječima, kad istraga to pokaže - očekuje hitnu intervenciju Državnog odvjetništva (DORH).

- Možda se najbolje o povjerenju ministru Krstičeviću jučer izrazio premijer Plenković, koji je pokazao da mu ne vjeruje, kojemu je indirektno poručio da je nesposoban, zato mu sad zove pomoć oko nabave novih borbenih aviona. Možda bi, zapravo, bilo jednostavnije da ga zamijeni - rekao je Bernardić novinarima u Makarskoj gdje je sudjelovao na tribini pod nazivom 'SDP u susret izborima za Europski parlament'.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade PREMIJER O CURENJU DOKUMENTACIJE 'Ne znam je li Krstičević sam dao dokumente, vidjet ćemo'

Premijer je jučer u Dubrovniku, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da posao nabave borbenih zrakoplova više neće raditi samo Ministarstvo obrane nego više resora.  

- Ovaj put će biti veća uloga drugih resora - istaknuo je Plenković dodavši da će u taj proces biti uključeni Ministarstvo vanjskih poslova te Ministarstvo gospodarstva.

Bernardić je danas na opetovano novinarsko pitanje hoće li tražiti opoziv ministra Krstičevića kazao kako će se prvo ići s interpelacijom jer želi znati tko je dilao dokumente.

Zagreb: Gestikulacije Peđe Grbina u razgovoru prije početka sjednice Sabora PEĐA GRBIN: 'Možda pokrenemo postupak opoziva ministra Krstičevića'

- Želimo znati zašto su inzistirali na nabavi baš tih borbenih aviona i je li to, možda, povezano s bivšom Krstičevićevom firmom koja se registrirala za remont aviona. Kad to dobijemo, zajedno s ostatkom opozicije poduzet ćemo daljnje korake - rekao je.

'Bandić odrađuje prljavi posao za Plenkovića'

Na upit hoće li SDP ovaj put biti na oprezu jer raniji zahtjevi za opoziv nisu najbolje prolazili, Bernardić je odgovorio kako je SDP opozicija čija je odgovornost upozoriti na pojavu korupcije, kriminala, afera i svega onoga što Hrvatsku košta odlaska brojnih mladih ljudi. 

Ustvrdio je da je za mandata sadašnje vlade 'više od 120.000 odselilo'.

 Bernardić je za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekao da 'odrađuje prljavi posao za Plenkovića'.

- Vidite jučer veliku nepravdu, zakon koji je propisala Vlada, Bandić, koji inače odrađuje prljav posao za Plenkovića, oprašta dugove bogatim. To je jedna velika nepravda koju, opet, na svojoj koži osjećaju građani naše zemlje. Jednostavno, to ne mogu više gledati - izjavio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a ocijenio je da  stanje u zdravstvu nije bilo 'nikad teže', jer liječnici odlaze u inozemstvo, nedostaje medicinskih sredstava, liste čekanje su sve duže čak i do tri godine, te je na sceni 'tiha privatizacija' zdravstva.

- To je situacija koja je alarmantna, ali očito je da to ova Vlada ne vidi, ne vidi ni ministar Kujundžić, a ne vidi ni premijer Plenković koji ga štiti - ustvrdio je.

Najavio je da cilj SDP-a na predstojećim izborima za Europski parlament osvojiti tri mandata.

Na upit hoće li kao predsjednik stranke snositi odgovornost ako SDP ne osvoji ta tri mandata, Bernardić je odgovorio kako je on optimist i ne sumnja u dobar izborni rezultat.

Zagreb: SDP održao konferenciju za medije o curenju podataka AFERA LAŽNE FOTOGRAFIJE SDP traži hitnu istragu oko učestalog curenja informacija

- Na hipotetska pitanja ne mogu odgovarati, osim što, sukladno Statutu stranke, na Glavnom odboru ćemo razgovarati poslije izbora - dodao je.

Istaknuo je kako SDP želi da Hrvatska bude 'normalna zemlja kao što su to i ostale članice EU-a'.

- Želimo se i dalje boriti kao što se borila naša Biljana Borzan za istu kvalitetu proizvoda koji dolaze u dućane u Hrvatskoj kao što su i u dućanima u drugim zemljama EU-a. Želimo se nastaviti boriti za naše otoke, na kojima je život sve teži, kao što je to uspješno do sada radio naš eurozastupnik Tonino Picula - kazao je Bernardić

Komentari (35)
  • Hmm Bero, ne mogu reći da nemaš pravo tražiti istinu dapače, i dužnost Ti je kao „vođi“ opozicije. No jesi li Ti uistinu vođa opozicije ili je to realno NETKO drugi? Svejedno, mislim se koji je to razlog, što Te tako silno gura da znaš istinu i dođoh do zaključka. Tebi nije samo do istine, Ti pretpostavljaš ZNAŠ…….. TKO je taj King Kong, onaj isti koji i Tebe ruši i difamira, isti onaj koji bi se i Tebe najradije riješio, čini mi se, tu je POANTA, Ti se nadaš da ćeš na taj način iskopati GLAVNOG čoporaša!!! Da znaš, puno nas bi rado vidjeli TKO je i što radi svastika, koji dio čopora je sve uvučen u njegovu mrežu. Ta spoznaja bi Hrvatskoj, ali tvojoj partiji i Tebi donijela mir, amortizirala čoporaške strasti i mentalitet. U tom smislu vam želim puno uspjeha. istjerajte tog King Konga i pospremite ga na pravo mjesto.

    3. 2. 2019,   16:57
  • Ova mu je dobra : "Curenje tajnih dokumenta je kazneno djelo, tražimo istragu". Dragi Berny dam se kladiti da imaš barem tri novinara na brzom biranju. A što ako curi u tvome uredu, češ podnjeti ostavku i to neopozivu?

    3. 2. 2019,   16:07
  • Bero, netko gradi autoputeve, netko nebodere, brodove, avione, netko proizvodi struju, netko hranu da bi dobio plaću i sutra mirovinu. A ti Bero dobivaš dobru plaću i privilegije, sutra dobru mirovinu, zato što si vikao - tražim ostavku vlade, Plenkovića, Marića, Krstičevića, Tolušića, predsjednice..................! Uništio si svoju stranku kao velikosrbi SFRJ (veliku srbiju) jer su bili jako pametni.

    3. 2. 2019,   15:44