Obavijesti

News

Komentari 2

'Dignimo glas protiv još jedne urbanističke noćne more...'

'Dignimo glas protiv još jedne urbanističke noćne more...'
1

Zagrebački članovi Mosta upozorili su u četvrtak kako gradonačelnik Milan Bandić najavljeni velebni projekt "zagrebački Manhattan" provodi netransparentno te da se oko toga uopće nije konzultirao sa strukom

VIDEO

Želimo upozoriti na novo planirano devastiranje našeg grada. Poručili su u četvrtak zagrebački članovi Mosta osvrćući se na velebni projekt "Grad u gradu" ili još nazvan "zagrebački Manhattan", koji gradonačelnik Milan Bandić želi izgraditi. 

- Most nije protiv investicija i gradskog razvoja, ali je protiv investicija na ovakav način. Prije nego dobijemo pogled s dvjestotog  
kata na nesanirano odlagalište Jakuševec, nepostojeću žičaru, poluruševinu bolnice u Blatu i druge znamenitosti koje nam je omogućio gradonačelnik Bandić, dignimo glas protiv još jedne urbanističke noćne more - poručio je Vedran Jerković, koordinator Mosta za Grad Zagreb za europarlamentarne izbore.

Ovo je zagrebački Manhattan? 'Oni žele srušiti tri spomenika'
Ovo je zagrebački Manhattan? 'Oni žele srušiti tri spomenika'

Podsjetimo, tzv. zagrebački Manhattan ili Zagreb City, trebao bi se graditi u Novom Zagrebu između Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara. Jedan od mogućih partnera za izgradnju, rekao je Bandić početkom mjeseca, je tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog povoljnih referenci dodavši kako nije odbačena ponuda građevinske tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske. Prije tri dana firma Ex-development iz Dubaija objavila je javni natječaj za projekt Promatračkog tornja na prostoru Hipodroma u Zagrebu. Na plohi 40x40 metara planiran je toranj visine 45 do 70 metara, a pobjedničkom radu pripast će 20 tisuća dolara dok će drugo i trećeplasirani dobiti po deset tisuća. Rok za podnošenje materijala je 10. travnja. 

Društvo arhitekata Zagreba prije nekoliko dana objavilo je skicu kako bi to trebalo izgledati, usprotivivši se takvom projektu.

Upravo to ističu mostovci.

- Prostor grada se ne sagledava kao cjelina koja se treba razvijati planski, gdje svi zahvati u gradu imaju međusobnu poveznicu, nego se vrši stihijsko zadiranje u gradske prostore. Trenutno se zahvati vrše točkasto, izolirano, bez temeljitog planiranja, razvijene infrastrukture koja bi podržala takve projekte - istaknula je arhitektica i Mostova vijećnica MO Maksimirska naselja Sandra Bartulović osvrnuvši se na to kako se to radi u Beču, gradu "s čijim prijateljstvom se naš gradonačelnik voli hvaliti."

- Tamo urbanističke institucije provode detaljne, multidisciplinarne i dugotrajne procese usmjerene prema budućnosti, infrastruktura se gradi pet, deset godina unaprijed, a u čitav proces uključena je javnost uz medijaciju struke. Pri osmišljavanju ovog projekta, da li je naš glavni projektant i urbanista, Milan Bandić, tražio savjet i ekspertizu Geološkog instituta, s obzirom da je to područje vodonosan teren, teren s pitkom i termalnom vodom i samim time vrlo zahtjevan po pitanju stabilnosti i opasnosti od potresa?  Pretpostavka je da nije jer on sve zna najbolje - istaknula je. 

'Grad u gradu je eksponat u muzeju neispunjenih obećanja'
'Grad u gradu je eksponat u muzeju neispunjenih obećanja'

Vrlo simptomatično je, dodali su mostovci, da je javni poziv za projekt “Grad u gradu“ trajao svega 15 dana što je izuzetno kratak rok za predmetnu zonu koja je jedna od ključnih u budućem razvoju grada istaknuvši kako struka smatra da je za ovaj zahvat bio potreban institut javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

'Zagrebački Manhattan je tek nastavak Bandićeve kampanje'
'Zagrebački Manhattan je tek nastavak Bandićeve kampanje'

- Pokazalo se da su svi zahtjevi i inzistiranja struke pri planiranju ovog projekta pogaženi. Po prvim naznakama prostornog planiranja predočenim skicama danim uz Poziv arhitektima za sudjelovanjem u javnom natječaju, objavljenom 23. ožujka 2019. godine od strane partnera, investitora iz Dubaija, jasno je da se ne poštuje generalni urbanistički plan Grada Zagreba ni spomenička vrijednost prostora Velesajma te da se već sada aktivnosti ne provode u skladu sa trenutno važećim prostorno planskim i projektantskim procedurama - naglasila je Bartulović.

Saborski zastupnik Marko Sladoljev podsjetio je koliko se posljednjih 20-ak godina uložilo u maksimirski stadion.

'Napravit ću grad u gradu, Novi Zagreb bit će novi Manhattan'
'Napravit ću grad u gradu, Novi Zagreb bit će novi Manhattan'

- Uloženo je više od 100 milijuna eura, a doslovno se raspada, nije više samo estetski nego i sigurnosni problem. On je najbolja slika kako se naš novac troši kad su u pitanju građevinski projekti u Gradu Zagrebu. Nažalost, građane opasnost ne očekuje samo ako odluče proći pokraj stadiona, već i u mnogim drugim zagrebačkim ulicama. Posljednji primjer je fasada koja je pala na pločnik jučer u Bauerovoj, a prisjetimo se i prozora koji su padali sa škola, očajnog stanja drugih sportskih objekata preko kojih Grad planira izvući još novca za svoje dugove - poručio je Sladoljev.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.