Obavijesti

News

Komentari 307

Političari složni: Beograd treba dati podatke o nestalima u ratu

Političari složni: Beograd treba dati podatke o nestalima u ratu
78

Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju. Hrvatska je članica EU, postoje mehanizmi kojima se možemo posložiti kada se radi o pregovaranju, rekao je Gordan Jandroković

VIDEO

Komemorativnim programom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", u dvorištu vukovarske bolnice u ponedjeljak je započelo središnje obilježavanje 28. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Spomen je to na 18. studeni 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor vukovarskih branitelja, a u razrušeni Vukovar su ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Pratite uživo... 

15.42 -  Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić rekao je u propovjedi na misi koju je u ponedjeljak u koncelebraciji s desetak hrvatskih biskupa predvodio na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata da je iz tromjesečne agonije Vukovara, iako je završila tragično, rođena pobjeda koju danas uživamo.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić rekao je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu 28. godišnjice vukovarske tragedije da je tromjesečna epopeja branitelja u očima ljudi završila kao katastrofa. 

- A mi se nadasmo da će branitelji, da će mediji, da će političari, da će međunarodna (zajedica), da će…, a kad tamo: pobijeni, deportirani, izgubljeni, silovane, uništenje… A onda iz bezdana poraza i tolike nedužne krvi prolivene ukaza se velebna pobjeda kao rezultat žrtve paljenice, užasan gubitak kao neprotumačiv dobitak, iz tragične smrti novi život - rekao je biskup Perić.

Kako je istaknuo, Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tko god on bio.

Dotaknuvši se kršćanskih korijena Hrvata i Srba, rekao je da su i Hrvati i Srbi kao narodi koji se vole dičiti svojim kršćanskim imenom u svom okrilju imali i onih koji nisu uvijek bili Kristovi učenici ni beskompromisno svjedočili za istinu i pravdu, kao što je bilo i onih, poput nadbskupa Stepinca, koji su, kako je rekao, žrtvovali svoj život za jedinstvo Crkve Isusove.

- Zajednica župna, gradska, državna može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini. Od Boga molimo što više takvih svećenika, učitelja, odvjetnika, redarstvenika, vojnika, liječnika i predvodnika u građanskom životu. Neće se, dakle, nikakvom nacionalističkom agresijom dokinuti neprijateljstvo i uspostaviti prijateljstvo među narodima nego samo vlastitom žrtvom prožetom ljubavlju i uključenom u Kristovu žrtvu - poručio je. Istaknuo je da je Bog uvijek na strani onoga tko čini pravdu, govori istinu i uzvraća ljubav na ljubav, tko god to bio.

Po njegovim riječima, rušenjem Berlinskoga zida prije 30 godina mislilo se da će Europa konačno prodisati na oba plućna krila, istočno i zapadno. No, ocijenio je, nisu pomrli zidari Berlinskoga zida.

'Kriste, pomiri Srbe i Hrvate' 

- Ako se danas u ime sekularizma koji potiču i šire zidari ovoga svijeta, saeculum-a, na svu silu želi iz europske sredine ukloniti kršćanska vjera i kultura, koja je u ove 2 tisuće godina pratila i štitila ljudska prava univerzalno prihvaćena, vjera koja ima pred očima Boga stvoritelja čovječanstva, takva će se Europa nasukati na tragediju besmislenih prava - prava na pobačaj protiv naravna rađanja, prava na eutanaziju protiv Božjeg vlasništva nad ljudskom egzistencijom, prava na promjenu spola i roda protiv ljudske naravi, prava na gay brakove protiv prave ženidbe, prava na bezimene roditelje protiv postulata obitelji i tako redom - rekao je mons Perić.

Po njegovim riječima, ni najznanstveniji ateizam, ni najdemokratskiji liberalizam, ni najprivlačniji relativizam nisu Božje istine, nego ljudske deformacije Božanske istine.

- Kriste, Mire i Pomirenje naše, pomiri Srbe i Hrvate, i u tolikim zemljama domaće i migrante, da Ti svi budemo ne daleko, nego blizu, da uvijek doživljavamo plodove Tvoga otkupljenja -  rekao je u propovijedi biskup Perić.

Među desetak biskupa sudjelovali su i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua te vrbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Na misi je pjevao Akademski zbor Pro Musica iz Mostara u pratnji mostarskoga Tamburaškog orkestra pod ravnanjem don Dragana Filipovića.

Na misi su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji su prije podno spomenika na groblju položili zajednički vijenac i zapalili svijeće s izaslanstvima vukovarskih branitelja, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Do groblja su državni čelnici došli u Koloni sjećanja u kojoj je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Nakon mise državni čelnici polažu cvijeće podno spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice s još najmanje 56 osoba za čijom se sudbinom još traga.

12.57 - Hrvatska državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon što su taj grad gotovo tri mjeseca opsjedali JNA i srpske postrojbe.

Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule

12.30 - Prema podacima policije, komemorativna događanja u Vukovaru protječu u miru te nije zabilježen niti jedan incident.

U Koloni sjećanja nalazi se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.

- Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU dok ne daju informacije gdje su masovne grobnice, ne izruče ratne zločince i ne ispričaju se kao agresor na Hrvatsku - kazala je Fournier.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:52

12.00 - Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej u ponedjeljak je prilikom obilježavanja 28. obljetnice stradanja Vukovara ocijenio da državne institucije ne rade svoj posao u rješavanju pitanja ratnih zločina.

- Napravili su manje od ništa, što bi Bruno Ferrero rekao - što je manje od ništa, to je pahulja snijega koja pada na granu, tako i oni. Mislim da ne rade svoj posao i da su previše plaćeni za ništa -  rekao je. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Što se tiče obilježavanja obljetnice stradanja Vukovara, Culej je istaknuo da je ljubav prema Hrvatskoj jedina emocija koja vrijedi, kao i prisjećanje na suborce, prijatelje, kumove, te pripadnike jedinice i svog naroda.

11.24 -  Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković u ponedjeljak je poručio kako se po pitanju nestalih u Domovinskom ratu može napraviti puno više, te da njega nitko ništa na tu temu nije pitao već 28 godina.

- Moglo se i može, 28 godina mene nitko ništa nije pitao osim 'Manolićeve komisije - rekao je Borković o problemu nestalih u Domovinskom ratu tijekom vukovarske komemoracije.

Dodao je kako je "danas daleko važnije vidjeti se sa živima u Vukovaru".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:35

 - Da se na neki način sjetimo svih onih koji nisu s nama tu. To su uvijek teški dani, pogotovo kada čovjek dolazi ili odlazi iz Slavonije, noći, teške, naporne, zato što je bilo tako kako je - kazao je Borković.

11.22 - Dok je kolona prolazila kroz pješačku zonu, Radio Vukovar je na zvučnike pustio snimke Siniše Glavaševića, ratnih sirena i snimki iz 1991. Cijela kolona je utihnula. 

Vukovar, to ste vi: Riječi Siniše Glavaševića davale su im nadu
Vukovar, to ste vi: Riječi Siniše Glavaševića davale su im nadu

11.09 - U Vukovar je došao i trener Zlatko Dalić, a građani ga oduševljeno pozdravljaju i plješću mu. 

10.53 - Iako je prethodnik godina predsjednica Kolinda Grabar Kitarović davala izjave, ove godine neće. Prije dvije godine došla je u Vukovar u žutim čizmama, zengama, a ove godine ih ima cijeli njezin tim.

Borovo ih je počeo proizvoditi 1985. za američku tvrtku Royce Shoes i bile su namijenjene za hodanje u pustinjama i planinama. Zbog rata 1991. zadnje količine čizama nisu isporučene i ostale su u skladištu te su ih počeli nositi branitelji. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro također je došao u Vukovar te također neće davati izjave, dok je Zoran Milanović već prije najavio kako za njega "nema mjesta" u koloni, a vijenac je položio ranije u ponedjeljak na Ovčari. 

10.52 -  Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u ponedjeljak kako je neizmjerno ponosan da je u Vukovaru s velikim brojem obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije, dodavši da Vlada i Ministarstvo ulažu velike napore u cilju pronalasku nestalih, što je prioritet svih prioriteta.

Ministar Medved istaknuo je da su po prvi puta u ovoj godini donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu gdje su jasno i precizno definirali nadležnosti svih tijela i službi koje participiraju u tom procesu. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

- Činimo velike napore, znamo i svjesni smo da to još uvijek nije dovoljno i da svaka obitelj željno iščekuje sudbinu svojih najmilijih, i to nam je prioritet svih prioriteta, na tom tragu nastavljamo i dalje raditi - poručio je Medved.

- Poklonimo se onima najboljima među nama, poklonimo se našim žrtvama u dostojanstvu, hodajmo danas u ovoj Koloni sjećanja s mislima na njih, na njihove obitelji, na njihove najdraže i neka ovi dani budu svima nama, našemu narodu vodilja i putokaz i kad nam je teško i kad smo u neizvjesnosti i kad tražimo ispravan put prisjetimo se ovih žrtava. I neka nam oni budu inspiracija, neka nam oni budu vodilja za daljnju izgradnju naše Domovine - poručio je ministar branitelja.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana Hrvatski sabor izglasao zakon gdje je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s posebnim pijetetom na žrtve Škabrnje i Vukovara.

U spomen na žrtvu Vukovara tisuće građana zapalilo svijeće
U spomen na žrtvu Vukovara tisuće građana zapalilo svijeće

- Vjerujem da ćemo i tim činom omogućiti očuvanje i doprinos u kolektivnoj svijesti našega naroda da taj datum bude temelj izgradnje našega društva - istaknuo je.  

Na pitanje hoće li biti moguće da se danas ne spominje kampanja za predsjedničke izbore, na što je pozvao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, Medved je rekao kako vjeruje da ćemo današnji dan posvetiti žrtvama i njihovim obiteljima. 

10.49 - Po izlasku iz bolnice najveći pljesak dobili su HOS-ovci, dok su građani izviždali predstavnike vlasti.

10.10 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je Vukovar bio žrtva velikosrpske agresije te da će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

- Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju. Hrvatska je članica EU, postoje mehanizmi kojima se možemo posložiti kada se radi o pregovaranju. Uvjerenja sam da će Srbija trebati ispoštovati sve svoje obaveze. Pregovarači put koji imaju pred sobom je jako dug - rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

9.53 - U Vukovar je stigao premijer Andrej Plenković

- Danas smo još jednom svi zajedno ovdje da odamo počast žrtvi Vukovaru, svim herojima, svima koji su dali ono što su najviše imali za Hrvatsku, a to je život za slobodu naše domovine. 28 godina nakon moramo gledati u budućnost, moramo gledati kako da, prije svega, utvrdimo istinu i procesuiramo ratne zločine - rekao je premijer. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Dodao je kako njegova Vlada kontinuirano ulaže u razvoj Vukovara u svim aspektima te da mu je posebno drago što su predložiti da vukovarska bolnica postane memorijalna. 

Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'
Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'

- Naša Vlada puno radi na pitanju nestalih, vodimo dijalog s drugim državama i međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate. Dok se to pitanje riješi, državne institucije neće stati - rekao je Plenković i istaknuo da će Beograd trebati dostaviti podatke koje imaju da se konačno sazna sudbina svih ljudi. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Put Srbije prema Europskoj uniji je striktan, pun uvjeta i pod novom metodologijom. Ovo su temeljna pitanja koja se trebaju rješavati - rekao je. 

9.48 - Danas se, kao i svake godine, s jednom tugom i posebnim pijetetom prisjećamo svih žrtava Vukovara i onih  koji se nažalost još vode kao nestali. Vlada još nije riješila to pitanje, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić u Vukovaru. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Istaknuo je da država mora napraviti određene pomake po pitanju nestalih. 

9.40 - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je zadovoljan s velikim brojem iskoraka prema Vukovaru te odluke o pokretanju procedure za donošenjem određenih zakona. No, istaknuo je da nije zadovoljan dinamikom procesuiranja ratnih zločina. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

9.35 - Predsjednički kandidat Zoran Milanović položio je vijenac na Ovčari. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Hrvatska odala počast žrtvama Vukovara i Škabrnje 03:24

Prigodnom programu, u kojem nastupa Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i glumac HNK Osijek Darko Milas, nazoči veliki broj domoljuba pristiglih u taj grad iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Među njima se nalazi i državni vrh - predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u RH, Katoličke crkve predvođeni đakovačko-osječkim nadbiskupom, mons. Đurom Hranićem, političkih stranaka te drugi.

Nakon programa u dvorištu vukovarske bolnice na koju je tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar znalo dnevno padati i do 700 projektila, svi će oni u Koloni sjećanja proći 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Na groblju će biti služena i misa zadušnica koju će ove godine predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić. Državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice zajedno s još najmanje 56 osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

U Vukovar pristižu iz cijele Hrvatske ali i BiH

Najveći broj domoljuba u Vukovar je pristigao autobusima, u skupinama ali i osobnim automobilima te je i na širem području grada jako teško pronaći slobodno mjesto za parking s obzirom da je u samo središte Vukovara ulaz motornim vozilima onemogućen. Tako se mogu zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovnika, Splita, Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Metkovića, Rijeke, Varaždina, Koprivnice, Siska, ali i Ljubuškog, Širokog Brijega i Orašja iz koje je pristiglo stotinjak domoljuba koji su u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje put Vukovara u hodnji krenuli prije tri dana.

Među onima koji će odati počast stradalima u agresiji na Vukovar nalazi se i skupina sudionika Marša mira Srebrenica-Vukovar koji su u sedam dana od Srebrenice do Vukovara propješačili put dug 340 kilometara.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U Vukovar su pristigli i sudionici moto karavane članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogih hrvatskih motoklubova "Zajedno u ratu, zajedno u miru" koji su prije šest dana krenuli iz Smokvice na Korčuli na put od Prevlake do Vukovara u organizaciji Motokluba Korčula. Sudionici karavane stigli su u Vukovar u ponedjeljak ujutro i sudjelovat će u Koloni sjećanja do vukovarskog groblja, a obići će i vukovarsku bolnicu te zapaliti svijeće u počast generalu Blagi Zadri.

Duž trase kojom će od bolnice do Memorijalnog groblja prolaziti Kolona sjećanja koju će i ove godine predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih i i nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su oko 3.000 lampiona.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U Gradu Vukovaru neradni je dan, a ne rade i pojedini trgovački centri i ostali gospodarski subjekti kako bi svojim zaposlenicima omogućili sudjelovanje u Koloni sjećanja.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U agresiji na Vukovar živote je izgubilo 2.717 hrvatskih branitelja i civila. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 82 godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 307
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.