Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dozidali do Bere: Ivan Pernar diše za vrat Davoru Bernardiću

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kolaps SDP-a: Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi došli su na samo jedan posto razlike u odnosu na Bernardićev SDP! U Sabor bi ušao još samo Most

Ivan Pernar diše za vrat Davoru Bernardiću! Prema zadnjem istraživanju Crobarometra, SDP uživa 14,6 posto biračke podrške, što je drugi najgori rezultat ove stranke od 2000. godine, dok Živi zid podržava 13,5 posto ispitanih. To je pak njihov najbolji rezultat i ozbiljan razlog za slavlje. Živozidaši se već dulje nalaze u nezadrživu usponu.

Razloge ovog sustizanja SDP-a nije teško pronaći. Dok se SDP uglavnom bavi sam sobom - svojim neuvjerljivim predsjednikom i njegovim obračunima s unutarnjom oporbom, uz povremene pokušaje promoviranja “spasonosnih ideja”, Živi zid je stalno na terenu, fokusiran na stvari koje zanimaju građane. Ivana Vilibora Sinčića viđali smo u Puli, ispred Uljanika (od siječnja do listopada ove godine konstantno su se bavili pulskim škverom), ali su “zakucavali” i na drugim pitanjima (Todorić, Borg, Agrokor itd). Oni zazivaju radikalna rješenja, čvrstu ruku, stroge kazne, sve što ogorčeni žele čuti, ne razmišljajući o izvedivosti pojedinih ponuđenih rješenja.

Zagreb: Sjednica Glavnog odbora SDP-a BERNARDIĆ O REJTINGU: "Ne brinite za SDP, ostvarit ćemo dobar izborni rezultat"

Ivan Pernar je postao pak lider antimigrantske politike, a nema nikakve sumnje da će mu protumigrantski istupi omogućiti nastavak rasta nakon potpunog iscrpljivanja potencijala tradicionalnih socijalnih i političkih tema. U Hrvatskoj je na djelu neka vrsta protumigrantske groznice: u zemlji je posijana moralna panika. Ovo tim prije jer je radikalni otpor migracijama prodro i u sam vrh svjetske mainstream politike, dok je do ovoga ljeta bio uglavnom smješten na desnoj političkoj margini. Donald Trump je prvi svjetski državnik koji je rekao da namjerava, bude li trebalo, izdati vojsci odobrenje za pucanje po migrantima. Nakon njega se oglasila i Hillary Clinton, koja je zaključila kako će premekan odnos političara srednje struje prema migrantima omogućiti uspon populista pa se stranke centra moraju s povećanom pažnjom vratiti pitanjima nacije i rase.

CROBAROMETAR Broj onih koji odobravaju rad Grabar Kitarović se topi...

To, naravno, znači pomak cijele scene udesno, no to je realnost cijelog planeta.

Na vrhu hrvatske politike nema promjena. HDZ je i dalje u čvrstom vodstvu. Što god Plenković napravi, biračko tijelo ove stranke podržava, no ako malo bolje pogledamo unatrag, vidjet ćemo da je to s HDZ-om gotovo uvijek slučaj. Oni bi glasali za HDZ i da ga Pupovac preuzme. Upitno je, dakle, samo to hoće li, ili kad će, Živi zid postati lider opozicije, što de facto već jest. Neodlučnih je birača 9,4 posto. Vlada će odraditi mandat do kraja, smatra 78 posto ispitanika, a već treći mjesec raste broj onih koji vjeruju da će Andrej Plenković dočekati 2020. u Banskim dvorima. Samo 15 posto misli suprotno, a 7 posto je neodlučnih. No u ovom istraživanju nema novih ljudi i stranaka, a njih će biti. I neće biti autsajderi.

Komentari (35)
  • Jedva cekam nove izbore, dosta je bilo HDZ/SDPa ovih 30 godina

    25. 11. 2018,   08:38
  • Definitivno narod NE smije dopustiti nikada vise SDP...HDZ na vlast iz nekoliko razloga. Najbitniji je da nova vlast tko god to bio po hitnom postupku rjesi problem veleizdaje, korupcije, pravosudja, sigurnosti granica, blokira srbiju na pokusaju uladka u EU...sprijeci zamjenu valute u Euro i izbaci Crkvu iz svakog pokusaja utjecaja na zivot i prava zena u hrvatskoj..ukine pravo glasovanja dijaspori !!

    25. 11. 2018,   11:13
  • Kaže Pernar, Bunjac a se u saboru hdz i SDP stalno nešto dogovaraju. I istina kad se glasa na pitanja u saboru sdp i hdz 90%isto glasaju. Narodu prodaju da su dvije stranke i kao komunisti/ ustaše haha

    25. 11. 2018,   10:20