Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Draga, mi smo plavooki, a kći crna. Baš jako sliči na doktora'

None Foto: 4

Sad već umirovljenom kanadskom liječniku Normanu Barwinu (80) je liječnička komora oduzela titulu jer je proglašen krivim za korištenje svoje, ali i nepoznate sperme kod umjetne oplodnje

Izdali ste povjerenje svojih pacijenata i vaši su postupci mnogo utjecali na pacijentice i njihove obitelji te ste im nanijeli nepopravljivu štetu koja će ih pratiti generacijama, rekao je predstavnik kanadskih liječnika Steven Bodley prije oduzimanja titule liječniku Normanu Barwinu

Foto: BBC

Nakon tri godine od pokretanja postupka, Barwin je kažnjen za svoje postupke. Optužbe sežu još od 1970-ih iz najmanje dvije klinike za neplodnost u Ontariju. 

SKANDAL U KANADI Liječnik za neplodnost 11 žena je oplodio - svojom spermom

Potvrđeno je 13 slučajeva u kojima je Barwin koristio vlastitu ili nepoznatu spermu za oplođivanje svojih pacijentica. Prije šest godina bio je sankcioniran i nakratko suspendiran jer je krivom spermom oplodio tri pacijentice.

Zadnja istraga pokrenuta je kad su na parnicu stigli dokumenti koji su ukazivali na to da je oko stotinjak djece začeto nakon što su majke dobile krivu spermu, dok se 11-ero djece genetički poklapalo s liječnikom za neplodnost. 

Foto: BBC Davina i Daniel Dixon

- Osjećala sam se izigrano, prljavo, kao da sam bila silovana - rekla je jedna od pacijentica, dok je njezin partner nadodao: 

- Zamislite tu polaganu torturu. Gledate djecu kako odrastaju i sve manje vam sliče.

Podsjetimo, prvi par koji je shvatio da nešto ne 'štima' su bili Davina i Daniel Dixon koji su se dr. Barwinu obratili 1989. godine. Dva desetljeća kasnije njihov se liječnik opće prakse iznenadio činjenicom da dvoje plavookih roditelja ima dijete smeđih očiju.

Foto: BBC Rebecca Dixon

Predložio im je testiranje, a strahovi obitelji Dixon su potvrđeni - Davina nije oplođena spermom svojeg supruga Daniela. 

Poznati liječnik 1997. godine je nagrađen najvišim ordenom časti Kanade, a 2014. godine je prestao raditi nakon što je priznao da je četiri žene oplodio - krivom spermom. 

Komentari (26)
  • Da istins je hehe ako roditelji imaju plave oči onda bi idijete trebalo imati heeh .

    27. 6. 2019,   15:04
  • Ovo izgleda neki hdzovac, radi što hoće i jbmuse

    27. 6. 2019,   15:22
  • Ne kontam čemu frka. Djeca imaju doktorske gene.

    27. 6. 2019,   16:02