Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dubrovačka bolnica na sudu jer koriste liječnike drugih bolnica

Iako bez ispomoći liječnika iz drugih bolnica dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost

Kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik. Kako bi pokrili manjak liječnika, preko ugovora o djelu angažiraju liječnike iz drugih bolnica, plaćaju im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane.

POGLEDAJTE VIDEO (mirni prosvjed ispred dubrovačke bolnice za povećanje plaća):

Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost, navodi Večernji list.

- Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstvene zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima - piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim traže otklanjanje nepravilnosti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama.

ISTO PRIJETI I DRUGIM BOLNICAMA Bolnici u Kninu blokiran račun, godinama nisu plaćali lijekove

Istodobno HZZO upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologiji, pedijatriji, anesteziji, kardiokirurgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirurgiji i oftalmologiji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada.

Goran Stanzl/Pixsell NOVOST U NAŠIM BOLNICAMA Poseban softver određivat će tko može na CT, MR, rendgen...

- Liječnici su već zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama na puno radno vrijeme i na ispomoć u Opću bolnicu Dubrovnik dolaze dragovoljno u svoje slobodno vrijeme i na taj način pomažu funkcioniranju dubrovačke bolnice. Kontinuirano šaljemo zamolbe zdravstvenim ustanovama za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji, no nijedna nije odgovorila osim KBC-a Split i KBC-a Rijeka, s kojima postoji ugovor o poslovnoj suradnji - rekao je za Večernji list ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. (bs)

Tema: Hrvatska

Komentari (10)
  • ministar kujundžić, jedan od većih zločinaca u modernoj hrvatskoj povijesti.

    22. 9. 2019,   11:15
  • Ne znam zašto tuže ? Ako nema liječnika .bolnica je uzela liječnike sklapajući ugovore s njima. Što je tu sporno ?. Kad se dogodi smrtni slučaj,onda ih se optužuje. Neka Kujundžić zaposli jednog svećenika ,koji bi "pokrio " 20 liječnika i toliko ga plati...

    22. 9. 2019,   11:25
  • Pa s obzirom kakva nam je VLADA i MINISTAR ZDRAVSTVA ništa nije kod nas ČUDO nego jedna OBIČNA REALNOST.

    22. 9. 2019,   10:29