Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europska unija osudila tursku akciju na sjeveroistoku Sirije

None Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

U izjavi koju je potpisalo svih 28 članica Unije osuđuje se akcija koja ugrožava stabilnost i sigurnost u regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup pomoći

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su u Luksemburg osudili jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

- Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći -  kaže se u izjavio koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na svom sastanku u Luksemburgu.

Turkish President Erdogan meets with Chairman of the Tripartite Presidency of Bosnia and Herzegovina Izetbegovic in Sarajevo ZBOG NAPADA NA KURDE Dok Europa osuđuje Tursku, Izetbegović ih čvrsto podržao

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije u Siriji (YPG). Cilj operacije je formirati sigurnosnu zonu na sjeveroistoku Sirije, duž granice s Turskom, i u nju naseliti sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.
 U Turskoj se nalazi preko 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je upozorio EU da će otvoriti vrata i poslati sve izbjeglice prema Europi ako pokušaju tursku operaciju predstaviti kao invaziju.

 EU je pozvala Tursku da zaustavi ofenzivu protiv Kurda.  Njemačka i Francuska su proteklih dana najavile da će zbog toga obustaviti isporuku naoružanja Turskoj, a dio zemalja članica traži uvođenje sankcija protiv Ankare, za što postoji malo izgleda da se o tome postigne suglasnost.

Turkey-backed Syrian fighters gesture as their comrade fires a weapon mounted on a truck in the town of Tal Abyad | Autor: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

EU navodi da turska vojna operacija znatno otežava uspostavu mira u Siriji kroz politički proces pod okriljem UN-a i da ugrožava napredak koji je globalna koalicija postigla u borbi protiv Islamske države, koja predstavlja prijetnju za europsku i međunarodnu sigurnost.

Šefovi diplomacija država članica EU-a ističu da je Turska "ključni partner Europske unije i iznimno važan čimbenik u sirijskoj krizi i u regiji".

Explosion is seen over the Syrian town of Ras al-Ain as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar POSREDOVALI RUSI Kurdi: SAD nam je zabio nož u leđa, idemo u savez s Assadom

- Sigurnosne brige Turske na sjeveroistoku zemlje trebaju se rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom, a ne vojnom akcijom - stoji u izjavi.

U zasebnoj izjavi, ministri zemalja članica EU-a izrazili su solidarnost s Ciprom zbog nastavka bušenja u istočnom Sredozemlju koje provodi Turska u potrazi za naftom i plinom.

Trump: Možda namjerno oslobađaju zatočene militante

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene militante Islamske države kako bi privukle američke snage nazad u to područje te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

Turska ofenziva u sjevernoj Siriji povećala je zabrinutost da bi militanti IS-a i njihove obitelji koje drže snage pod vodstvom Kurda povezane s Washingtonom mogle pobjeći i oživjeti skupinu. Mnogi su već pobjegli, rečeno je.

"Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovno uhvaćeni u Turskoj ili europskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo djelovati", rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.

Komentari (29)
  • Bilo je krajnje vrijeme EU-ropo! Moglo je i oštrije. Za ubuduće preporučujem manje srama i ustezanja kad ste na strani istine. Kurdi u ovoj priči su istina.

    14. 10. 2019,   15:18
  • Kurdi bi islamiste trebali pustiti i jos ih naoruzati ako se zele boriti protiv turaka a Tramp neka ih hvata

    14. 10. 2019,   18:44
  • Mogu svi Turcima pocuclati ,oni ćute i rade..A EU ima pravo da kaže svoje mišljenje...boli Erdogan ona stvar za mišljenje EU,može pustiti onih 3,5 milijuna izbjeglica kada god želi u EU- onda smo popušili...

    14. 10. 2019,   22:53