Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'HDZ neće podržati proračun Primorsko-goranske županije'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 4

Župan Komadina nedavno je izjavio kako je njegov prijedlog proračuna za 2019. godinu realan i održiv, u velikoj mjeri razvojan, s mnogo novih projekata

Ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije Oleg Butković najavio je u četvrtak da HDZ-ovi vijećnici u Skupštini te županije neće podržati proračun za iduću godinu koji je predložio župan Zlatko Komadina.

- HDZ je oporba u Primorsko-goranskoj županiji i neće glasati za proračun - izjavio je Butković novinarima uoči sjednice Vlade. 

Župan Komadina nedavno je izjavio kako je njegov prijedlog proračuna za 2019. godinu realan i održiv, u velikoj mjeri razvojan, s mnogo novih projekata, nastavkom projekata u školstvu i zdravstvu, socijalnoj politici, lučkom području i drugome. 

IZBORI U SUBOTU Sva konkurencija je odustala: Ivan Vidiš šef mladeži HDZ-a

Naime, Županijska skupština potkraj studenoga nije prihvatila njegov prijedlog proračun 'težak' 894 milijuna kuna, jer su za njega glasovala 23 vijećnika, protiv ih je bilo 19, a suzdržan je bio jedan vijećnik. Protiv su glasovali vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Mosta i Bure, a suzdržana je bila jedna vijećnica Živog zida. Od 46 vijećnika glasovalo je njih 43.

Istaknuo je kako su okolnosti takve da ne postoji formalna koalicijska većina te da je on svoju dužnost obavio i predložio dobar proračun, što su, tvrdi, priznali i sudionici konzultacija.

MIKULIĆ: Nema nijednog razloga da HDZ ne podrži zagrebački proračun

- Akceptirali smo dosad prihvaćene amandmane, bit će još amandmana, neke ću preuzeti i dodati određene stvari u proračun. Ono što je realno, što je zakonito, nema razloga ne prihvatiti, a na vijećnicima je hoće li to prepoznati s dovoljnom većinom. Ja sam optimist, nije se nitko na to zakleo, ali postoje indicije da bi proračun mogao proći i duboko se nadam da će tako i biti - poručio je.

Zagreb: Akti gradonačelnika s Bandićevom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević BANDIĆEVE ZAMJENICE 'Nismo sigurni hoće li proračun proći, a Neovisni su nas izdali'

Naglasio je kako je specifičnost njegova proračuna takva da se on bez oporbe ne može izglasati, pa oporba u tom dijelu, ustvrdio je, mora preuzeti odgovornost za realizaciju projekata i programa, koji će u suprotnom posve stati, odnosno, u tom slučaju ide se na nove izbore. 

Horvat: Dva potencijalna strateška partnera zainteresirana za Uljanik i 3. maj

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak prije sjednice Vlade da dva ozbiljna potencijalna strateška partnera žele provesti dubinsku analizu stanja Uljanika i 3. maja, te kako su rekli da u roku od pet tjedana mogu izraditi ozbiljnu ponudu.

- Dva ozbiljna potencijalna strateška partnera su izrazila želju za ući u 'data room', napraviti dubinsku analizu stanja brodogradilišta u Rijeci i Puli i obvezali se da vrlo brzo, čak u roku od pet tjedana, mogu izraditi ozbiljnu ponudu - rekao je Horvat.

Na novinarski upit znači li to da bi se krajem siječnja moglo znati tko je od njih zainteresiran ili ne i u kojem obimu će ući u brodogradilište, Horvat je rekao kako su oba partnera ozbiljno zainteresirani. "A po kojim uvjetima i na koji način, za to im otprilike treba pet tjedana", rekao je.

Upitan koliko minimalnih plaća još mogu primiti radnici Uljanika, Horvat je rekao kako je, sukladno hrvatskom zakonodavstvu, do pokretanja (eventualnog) stečaja moguće isplatiti još jednu minimalnu plaću.

- Kakvo je to sad pitanje? - bio je pak Horvatov odgovor na pitanje mogu li radnici, koji apeliraju na pomoć, dobiti u prosincu još jednu plaću.

- Netko apelira da mu se da nekakav novac. Takvih trgovačkih društava u Hrvatskoj danas ima stotinjak. Kada bi Vlada na takav način odlučila dijeliti novac državnog proračuna mislim da priča ne bi dobro završila - rekao je Horvat.

Napomenuo je kako će radnicima tijekom prosinca, ako se cijeli postupak uspije odraditi, biti isplaćen minimalni dio plaće za studeni.

- To je posljednje što država može osigurati prije nego li eventualno nastupi stečaj - istaknuo je.

Članovi Štrajkaškog odbora Uljanika poslali su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojemu traže da se radnicima Uljanika omogući rad od kojeg će moći dostojanstveno živjeti te pitaju zašto se stalno traži tjedan-dva za rješenje programa restrukturiranja, a od odabira strateškog partnera prošlo je oko osam mjeseci.

Komentari (11)
  • Hoće li hrvatska napokon osvojiti rijeku ili reku

    13. 12. 2018,   14:17
  • Je li vrijeme za promjene u Primorsko-goranskoj županiji, a poglavito u Rijeci? Osobno mislim da je krajnje vrijeme da do promjena dođe. Vjerujem da su praktike Obersnela, Komadine i inih postale teret ne samo za razvoj, kulturu, nego za život uopće. Tamo definitivno ništa ne funkcionira. Dozvolite mi malu usporedbu. Situacija u Zagrebu je često, ponekad i prečesto na tapeti određenih medija, ne branim nikoga, ali je toliko uočljiva namjera da se RUŠI. Pitam se zašto ti naši mediji bar malo ne zavire ispod površine rada i djela u tom dijelu Hrvatske. Već sada mogu ustvrditi, a znam o čemu pišem da je korupcija i «rodijaštvo» TAMO daleko veći problem nego u Zagrebu i pored vlašću opsjednutog Bandića. Kako se mogu problemi brodogradnje tako neodgovorno pratiti, a ti su jako veliki i za njih se zna KRIVAC, ali ne, to se zataškava……primitivno, ali uspješno. Moguće da je nepodržavanje proračuna prilika da se nešto pokrene, nadajmo se.

    14. 12. 2018,   09:49
  • Predsjednik ŽO HDZ Primorsko goranske županije i ne zna drugačije odgovoriti, jer nije mu nitko uspio na brzinu napisati malo duži odgovor.

    13. 12. 2018,   11:27