Obavijesti

News

Komentari 18

Hrvatska će podržati interese Irske u cijelom procesu Brexita

Hrvatska će  podržati  interese Irske u cijelom procesu Brexita
1

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s irskim premijerom Leom Varadkarom koji je u Zagrebu započeo turneju tijekom koje će u tri europske prijestolnice razgovarati o Brexitu

VIDEO

Hrvatska podržava Irsku u nastojanjima da spriječi da proces izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije naruši napredak postignut u Irskoj, prije svega meku granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s irskim premijerom Leom Varadkarom

Irski premijer Leo Varadkar u ponedjeljak je u Zagrebu započeo turneju tijekom koje će u tri europske prijestolnice razgovarati, kako su najavili irski mediji, o Brexitu i mogućnosti da se ne postigne sporazum s Londonom o istupanju iz Unije.

Theresa May: Trebamo novi plan B za granicu s Irskom
Theresa May: Trebamo novi plan B za granicu s Irskom

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će "Hrvatska podržati Irsku u njenim nastojanjima da budući režim na granici između Ujedinjene Kraljevine, Sjeverne Irske i Republike Irske zadrži minimalne aspekte" sadašnjeg stanja. "To je postupni tehnički pristup koje će nanijeti najmanje štete. Naš je cilj da budući režim ne izazove bilo kakvu političku nestabilnost u Irskoj i u tom smo se složili s Varadkarom", rekao je Plenković. 

Dublin smatra da se, dok se ne utvrde budući sveobuhvatni odnosi Velike Britanije i Europske unije, treba držati postojećih rješenja, pojasnio je irski premijer i dodao da je u razgovoru hrvatskom premijeru "prenio koliko Irska cijeni solidarnosti i razumijevanje Hrvatske". 

'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'
'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'

"Irska je zaokupljena Brexitom, pogotovo vezano za Sjevernu Irsku", rekao je Varadkar i istaknuo kako "treba zajamčiti da svi sada potpisani protokoli ostanu na snazi, posebno glede odnosa Irske i Sjeverne Irske".

Važno je razumjeti sve zabrinutosti Irske s obzirom na specifičnost njenog položaja a osobito granicu sa Sjevernom Irskom, rekao je Plenković i dodao da je za Hrvatsku važno da pregovori o Brexitu završe tako da "odgovaraju načelnim pozicijama koje je zauzelo europsko vijeće a da pri tome budu zadovoljeni irski interesi".

Uoči utakmice: Theresa May i Plenković razmijenili dresove...
Uoči utakmice: Theresa May i Plenković razmijenili dresove...

Plenković je napomenuo da je još prije referenduma upozoravao da je Brexit "riskantan pothvat" u kojem su, po njegovoj ocjeni, svi izgubili.

Izgubio je bivši britanski premijer Cameron, koji je inicirao referendum i Ujedinjena Kraljevina koja sve više uviđa manipulacije populista koji su se "pokušali uplesti i u naš referendum", rekao je Plenković podsjetivši da se oko tih pitanja već sukobljavao s Nigelom Farageom, zagovornikom Brexita.

Sukobili se oko izlaska iz EU: Ministar za Brexit dao ostavku
Sukobili se oko izlaska iz EU: Ministar za Brexit dao ostavku

U konačnici je izgubio i europski projekt "jer se dvije godine bavimo samo tom temom, a Irska je najviše pogođena tom situacijom", ocijenio je hrvatski premijer i zaključio da je sada potrebno dogovoriti "ugovor o povlačenju Ujedinjene Kraljevine i dobiti jasne konture budućeg ugovornog odnosa".

Premijeri dvije države su istaknuli odlične i prijateljske odnose Hrvatske i Irske te ustvrdili da je moguće ostvariti još sadržajniju i veću suradnju, posebno u gospodarstvu gdje sada ostvaruju razmjenu u vrijednosti o 100 milijuna eura.

Varadkar se u ponedjeljak sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a u razgovorima je izrazio podršku ulasku Hrvatske u Šengenski prostor i eurozonu.

Irski premijer je ponudio i pomoć Hrvatskoj vezano uz razmjenu iskustava u predsjedanju Vijećem EU-a koje Hrvatska preuzima 2020.

U razgovorima je također istaknuta kako će 2020. odlična prilika za daljnje razvijanje suradnje biti i činjenica da su Rijeka i irski grad Galway te godine europske prijestolnice kulture.

Glede iseljavanja hrvatskih građana premijeri dvije zemlje i predsjednica su istaknuli kako su oni u Irskoj dobrodošli i da su dobri veleposlanici svoje zemlje. "Hrvatska zajednica je jako dobro integrirana u irsko društvo i puno mu doprinosi", rekao je Varadkar.

Čelnici su istaknuli sličnosti i bliskost dvije zemlje, a irski premjer je čestitao na uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji rekavši kako je to postignuće ohrabrujuće i za Irsku koja je također mala zemlja. 

Varadkar nakon Zagreba putuje u Bukurešt i Rim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.