Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Inovatorstvo kao pokretač gospodarskog razvoja

None Foto: PIP 4

Ovogodišnji 11. Međunarodni sajam inovacija Agro ARCA održan je od 25. do 27. travnja 2019. godine u Karlovcu te je okupio izlagače-inovatore iz Hrvatske i svijeta

Svečanom otvorenju Sajma nazočio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta gospodin Darko Horvat koji je tom priliko istaknuo: ''Biti inovatorom je čisti entuzijazam, a biti poduzetnikom je čista matematika. Mnogi inovatori imaju odlične ideje, zato smo i pokrenuli cijeli sustav potpore kako bi zamisli kreativnih ljudi doživjele i svoju komercijalizaciju. Osigurali smo sredstva kako bi mogli poticati inovativno-poduzetničke projekte sve s ciljem kako najveći izvozni proizvod Republike Hrvatske ne bi i nadalje bio izvoz mladih, školovanih ljudi.'' 

Foto: Mladen Volaric

Za inovacije kažemo da su pokretači gospodarskog razvoja, mijenjaju svijet, bitan su čimbenik gospodarske konkurentnosti i to sve zato što trebaju biti u svim porama društva. Inovacija se ne veže samo na tehnička rješenja, već na način života, zaštitu okoliša, umjetnost, organizacijske modele i sve ono što pozitivno mijenja kvalitetu života. One se događaju svuda oko nas, unapređuju se proizvodi, tehnološki procesi, organizacijski modeli, medicinski protokoli, upravljanje energijom, provodi se digitalizacija mnogih postupaka i procesa, uvodi se robotizacija i umjetna inteligencija, obuhvaćena su sva područja ljudskog djelovanja”, u svom obraćanju kazao je gospodin Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, koja je uz Grad Karlovac nositelj ovog nezaobilaznog gospodarskog događanja.

Foto: Mladen Volaric

Gradonačelnik Karlovca gospodin Damir Mandić povodom održavanja Sajma rekao je: ''Karlovac je uvijek bio grad inovatora i inovacija, a to ćemo pokazati i kroz Agro Arcu, a cilj je da naše iskustvo pokažemo i van grada. Upravo je Međunarodni sajma inovacija prilika da poljoprivredni proizvođači i inovatori, napose i iz karlovačkog kraja, pokažu što znaju i što mogu.“ 

Od preko 200 izloženih radova, u službenoj konkurenciji ocjenjivano je njih 127 iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Rumunjske i Islamske Republike Irana. Ukupno je podijeljeno 45 medalja, od toga 16 zlatnih, jednako toliko srebrnih, dok je brončane medalje osvojilo 13 izložaka.

PIP d.o.o. je inovativno poduzeće i nastoji svake godine osmisliti i tržištu ponuditi nešto novo. Osim novosti u tehnološkom procesu tu su i palete novih ili pojedinačno novi inovativni proizvodi. Za ovu izložbu inovacija PIP je predstavio slijedeće:

1. Proširenje palete Prirodne kozmetike 

  • Muskulpip - Musculpip emulgel je pogodan za njegu i masažu prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti, pruža osjećaj ugode, ublažava napetost i grčenje mišića, djeluje opuštajuće i umirujuće, posebno kod manjih sportskih ozljeda – istegnuća i uganuća. Olakšava otežano kretanje nakon sportskih i fizičkih napora. Lako se razmazuje, brzo upija i ne masti kožu niti odjeću.
  •  Lip Balm Hone - Zahvaljujući aktivnim sastojcima ima zaštitno, umirujuće i  regenerativno djelovanje. Hrani i njeguje kožu usana, te štiti od vanjskih utjecaja SPF 15 osigurava   kvalitetnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.                    
  • Lip Balm Propolis - Zahvaljujući aktivnim sastojcima ima zaštitno, umirujuće i regenerativno djelovanje. Smiruje i obnavlja oštećenu i ispucanu kožu usana. 

Proizvod - Lip Balm - ne sadrži parabene, mineralna ulja, alkohol i umjetna bojila.

2. Linija meda pod robnom markom Med hrvatskih pčelara

Poznato je da se tržište meda, s pravom, našlo u fokusu sumnje u valjanost deklaracija. U tom smislu promijenjen je i Pravilnik o medu. PIP nakon 30 godina rada nastoji učvrstiti povjerenje svojih kupaca, čemu doprinosi i ovaj tehnološki i marketinški projekt.
 
3. Suvenirska pakiranja meda pod robnom markom Hrvatski apisuveniri

Paleta ovih proizvoda, desetak, ima za cilj jaču promociju hrvatskih pčelinjih proizvoda, hrvatske kulturne baštine i Hrvatske kao turističke destinacije. Ovi proizvodi imaju i veću razinu dodane vrijednosti. Realizacija ovog projekta je u završnoj fazi, ono što je poznato kako će jedan od njih, za sada, biti i izvozni proizvod.
    
Za predstavljenu liniju proizvoda PIP je osvojio zlatnu medalju na Sajmu te na taj način opet potvrdio smislenost u razvoja novih inovativnih proizvoda koji prate tržišne trendove zadovoljavajući zahtjevne kupce garantirano visokom kvalitetom.

''Ova medalja je produkt zajedničkog rada razvojnog tima PIP-a s brojnim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta te snažna potpora za daljnji rad i u teškim trenucima'', rekao je direktor PIP-a Domagoj Bračić povodom osvajanja zlatne medalje.
 

Tema: Promo sadržaj