Obavijesti

News

Komentari 53

Ivicu Todorića danas očekuju u Remetincu: Dobro nam došao!

Ivicu Todorića danas očekuju u Remetincu: Dobro nam došao!
1

Popodnevnim zrakoplovom Ivica Todorić danas stiže iz Londona na zagrebački aerodrom Franjo Tuđman, a od tamo ide ravno u zagrebački Remetinac

VIDEO

Nakon niza godina u Kulmerovim dvorima i godine dana u Londonu, Ivica Todorić seli se u Remetinec. Visoki sud u Londonu donio je 25. listopada konačnu odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj, a u srijedu predvečer 7. studenog Todorić se vraća kući.  

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:19

Njemu je, naime, lani određen istražni zatvor kako ni bi mogao utjecati na svjedoke, a žalbu mu, prema proceduri, neće razmotriti sve dok ne stigne u zemlju. Po dolasku u istražni zatvor Todorić će proći uobičajenu proceduru.

Pokretanje videa...

00:38

U Centru za dijagnostiku pregledat će ga liječnici i psiholozi. Utvrdit će se ima li zdravstvenih problema, koristi li lijekove, a potom će pozorno procijeniti i sigurnosne rizike - mogu li ga, radi njegove sigurnosti, smjestiti u ćeliji s još nekim ili će biti sam u sobi i na kojem odjelu. U slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšega generala Vladimira Zagorca, uprava zatvora odlučila je da je najsigurnije da budu na ženskom odjelu. Po svemu sudeći, to bi se moglo ponoviti i u slučaju Gazde.

Todorić elitni kvart zamijenio malom ćelijom u Remetincu...
Todorić elitni kvart zamijenio malom ćelijom u Remetincu...

Na poznatoj adresi u Remetincu boravio je predsjednik Vlade Ivo Sanader, Prvog potpredsjednika Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, i toliko ministara da bi sastavili neku vladu nacionanog jedinstva.

Članovi uprava i nadzornih odbora bili su standardni prvotimci, a neko vrijeme najviđeniji gosti zatvora bili su gradonačelnici i župani. Kakva su im bila robijaška iskustva? Milan Bandić na robiji je primijenio lenjinističku formulu - učiti, učiti i samo učiti.

Možda će, kao Bandić, tamo čitati knjige

Poput Josipa Broza koji se, nakon osude na 8 godina zatvora, razveselio jer će u Lepoglavi moći čitati, Bandić je u zatvor ponio knjige. 

- Pročitao sam 28 knjiga. Obnovio sam svu lektiru, pročitao ‘Deset krvavih godina’ Miroslava Krleže. Čitao sam, osim Krleže, i sve od Gustava Matoša do Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića. Sad bih mogao opet ponovno maturirati - rekao je Milan Bandić.

Rekao je da je pročitao i knjigu “Ja, Milan” koja govori o njegovu životnu usponu i koju je ekskluzivno objavio 24sata. Postupak s pridošlicama u zatvoru je, dakako, predviđen zakonom.

Svi osuđeni na kazne zatvora dulje od šest mjeseci upućuju se u Odjel za dijagnostiku i programiranje, gdje stručnjaci različitih specijalnosti, u prosjeku za tri tjedna, 'snime' u kakvom je fizičkom i psihičkom stanju te nakon toga predlože u koju kaznionicu ili zatvor će ga uputiti. Konačnu odluku o tome donosi Središnji zatvorski ured. 

Nikad viđeno: Evo kako je Ivica jeo svoj sladoled u Londonu...
Nikad viđeno: Evo kako je Ivica  jeo svoj sladoled u Londonu...

No, mnogo toga na robiji nije predviđeno zakonom.

Novopečeni zatvorenici znaju biti izloženi okrutnim šalama 'starosjedilaca', koji uživaju u ponižavanju dojučerašnjih moćnika, predstavnika sustava koji ih je otjerao u zatvor - Damiru Polančecu su znali prirediti psine poput one da se, kao sapletu s tanjurom punim juhe pa bi se juha prosula po njemu - kaže nam izvor upućen u Polančecove zatvorske dane, piše Express.

Kako smo već ranije pisali, prema riječima glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, tužiteljstvu je u odnosu na Ivicu Todorića ostalo ispitati još samo jednog svjedoka, a potom bi obranu trebao dati i osnivač Agrokora.

- On će iznijeti svoju obranu, ali ne mogu precizirati o čemu sve točno, što će sve biti predmet, koliko će ići u detalje. Mislim da nije dobro tako detaljno svjedočiti odmah na početku, ali obranu će dati - rekla je za televiziju N1 Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Remetinec se sprema za Ivicu: Vjerojatno ide na ženski odjel
Remetinec se sprema za Ivicu: Vjerojatno ide na ženski odjel

Po tome bi se moglo zaključiti da će Todorić vrlo brzo izaći iz istražnog zatvora. No tužiteljstvo u svakom trenutku može izaći s novom listom svjedoka koje je neophodno ispitati, a na koje bi Todorić mogao utjecati. Tako je prvotnih 60 svjedoka nadopunjeno s nizom novih. No njegova odvjetnica Jadranka Sloković, kao i odvjetnici drugih osumnjičenika, tvrde kako će za istragu ključna biti knjigovodstveno-financijska vještačenja.

Čeka se vještačenje

To vještačenje provodi revizorska kuća KPMG, koja je obećala da neće trajati predugo. Glavni državni odvjetnik nada se da će ono biti gotovo do kraja godine. U tom bi slučaju, ovisno o nalazima revizije, eventualna optužnica mogla biti podignuta u proljeće sljedeće godine.

Podsjećamo, Državno odvjetništvo je protiv Ivice Todorića pokrenulo dvije istrage u kojima ga sumnjiče za štetu od 1,6 milijardi kuna. Ukratko, terete ga, zajedno sa sinovima i bivšim menadžerima u koncernu, za krivotvorenje isprava, nezakonito vođenje poslovnih knjiga, lažiranje financijskih izvještaja i izvlačenje milijardi iz koncerna. Riječ je o golemom predmetu koji će, po najoptimističnijim prognozama, trajati najmanje pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke