Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz etiopskog aviona je sukljao dim i tresao prije nego je pao

None Foto: REUTERS 11

Iako još uzrok nesreće u Etiopiji nije poznat, istražitelji kažu kako su uspjeli pronaći crnu kutiju s podacima o letu i snimkama iz kokpita. Zbog velike tragedije ponedjeljak je u toj zemlji bio proglašen Danom žalosti

Zrakoplov Ethiopian Airlines, koji je u nedjelju u smrt odveo 157 putnika i članova posade, stvarao je čudnu buku, iz njega je izlazio dim i ispadali su razni predmeti dok je nadlijetao polje s prestrašenim kravama prije nego se srušio, kazali su očevici.

Zrakoplov je poletio u nedjelju iz glavnoga grada Etiopije i krenuo prema Nairobiju s putnicima iz više od 30 zemalja. Svi su poginuli.

Pilot je zatražio dozvolu da se vrati, kazavši da ima problema, no bilo je prekasno.

157 ŽRTAVA Pronađene obje crne kutije etiopskog Boeinga 737 MAX 8

Nekoliko očevidaca s područja na kojem se zrakoplov srušio kazalo je da je iz stražnjeg dijela zrakoplova izlazio dim, a četvorica su kazala i da se čula glasna buka.

Relatives and friends of Sara Gebremichael, a senior hostess and a crew leader on the Ethiopian Airlines Flight ET 302 plane that crashed, mourn at her house in Addis Ababa | Autor: MAHEDER HAILESELASSIE Foto: MAHEDER HAILESELASSIE

"Bila je glasna. Kao kada se trese metal", rekla je Turn Buzuna, 26-godišnja domaćica i seljanka koja živi 300-ak metara od mjesta nesreće. "Svi kažu da nikada nisu čuli takav zvuk zrakoplova, a nalaze se na trasi kojom oni lete", dodala je.

Malka Galato (47), seljanka na čije je polje zrakoplov pao, također je kazala da je iz njegova stražnjeg dijela izlazio dim i iskre. "Bio je jako blizu tlu i zaokrenuo je.... Krave koje su pasle pobjegle su u panici."

Tamirat Abera (25), koji je u to vrijeme prolazio pored tog polja, rekao je da da je zrakoplov naglo zaokrenuo, a iz njega je izlazio bijeli dim i ispadali su predmeti poput odjeće i novina.

"Pokušao se dignuti, ali nije uspio i pao je na nos", rekao je. "Bilo je vatre i bijelog dima koji je potom postao crn."

Zrakoplov je bio pun goriva jer je tek bio poletio.

Infografika: 24sata

Posljednje riječi pilota: 'Imamo problem, moramo se vratiti...'

Najmanje 16 svjetskih zrakoplovnih kompanija prizemljilo je svoje avione Boeing 737 MAX 8 nakon pada takve letjelice u Etiopiji.

U posljednjem slučaju u nedjelju poginulo je 157 ljudi, a u onom od prije šest mjeseci u Indoneziji poginulo je njih 189.

GDJE VI NAJRADIJE SJEDITE? Evo koja su najopasnija, a koja najsigurnija sjedala u avionu

- Kontrolo leta, zahtijevam da se vratimo na aerodrom. Imamo problem - javio je pilot Boeinga zračnoj luci u Addis Abebi prije nego što je izgubio kontrolu nad letjelicom. Iako još uzrok nesreće u Etiopiji nije poznat, istražitelji kažu kako su uspjeli pronaći crnu kutiju s podacima o letu i snimkama iz kokpita. Zbog velike tragedije ponedjeljak je u toj zemlji bio proglašen Danom žalosti. Ambasade brojnih zemalja spustile su zastave na pola koplja, a radijske postaje puštale su samo glazbu za žalovanje. Prema podacima stranice o zrakoplovnim nezgodama, Aviation Heralda, u zrakoplovu su bili putnici 35 različitih nacionalnosti te su svi poginuli kad je zrakoplov pao na zemlju. Među njima je bilo najviše stranaca - 32 Kenijca, 18 Kanađana, osam Talijana, Kineza i Amerikanaca.

People walk past a part of the wreckage at the scene of the Flight ET 302 plane crash, near the town of Bishoftu | Autor: TIKSA NEGERI Foto: TIKSA NEGERI

Jedan od stradalih je i Srbin Đorđe Vdović, koji je radio za Ujedinjene narode. Sam pilot je imao devet godina staža u kompaniji Ethiopian Airlines te je u karijeri letio oko 8000 sati. Kopilot mu je bio manje iskusan muškarac koji je asistirao tijekom 200 sati leta. Uz to, otkriven je i podatak kako su motori aviona prošli rigorozni prvi pregled 4. veljače te nisu našli nikakav kvar.

People walk past a part of the wreckage at the scene of the Ethiopian Airlines Flight ET 302 plane crash, near the town of Bishoftu, southeast of Addis Ababa NAKON POGIBIJE 157 LJUDI Ethiopian i Chineese Airlines prizemljili flote Boeinga 737

- Boeing je svjestan svih izvješća o nesreći i nadgledamo sve podatke. Strašno nam je žao zbog svih izgubljenih života i izražavamo sućut svim obiteljima. Ako bude potrebno, tehnički tim Boeinga spreman je pomoći u istrazi i analizi na zahtjev - napisali su iz te zrakoplovne kompanije.

Kao jedan od najvećih problema ovoga modela spominje se njegov sustav za povećanje manevarskih karakteristika. On je ugrađen jer avion ima veće motore koji su pomaknuti prema naprijed. U letu mu se nos zna podići previsoko pa gubi uzgon. Sustav ga vraća u normalu te je moguće da su mu se senzori pokvarili.

Komentari (21)
  • Prestrašene krave... trčale u panici.... Slikovito... nema šta.

    11. 3. 2019,   19:08
  • Nađena crna kutija, a novinaraki izvještaj je da su se krave uplašile i da je prvo bio bijeli pa crni dim. Da li je još nešto ta crna kutija otkrila?

    11. 3. 2019,   19:12
  • Sve u svemu novi boing je pao, , i to već drugi ove godine, izgleda da dolazi vrijeme da se svjetske avio - kompanije prebace na sigurnije i bolje Kineske avione, jer nešto je trulo u tim navikanim američkim avionima, padaju ko zrele kruške, a kažu novi i najbolji avioni, jer američki su.

    11. 3. 2019,   20:36