Obavijesti

News

Komentari 46

'Kad se traže objašnjenja, ne može se skrivati iza roditelja'

'Kad se traže objašnjenja, ne može se skrivati iza roditelja'

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin poručio je da ministrica u priču oko auta nije trebala petljati roditelje nego reći kojim novcem i kada je kupljeno vozilo, a bio bi, kaže, red znati i vlasništvo auta

VIDEO

Sabor je ovaj tjedan rad počeo slobodnim govorom zastupnika. Jedna od tema bilo je i skupocjeni Mercedes parkiran pred kućom ministrice Gabrijele Žalac. Peđa Grbin (SDP) poručio je kako ministrica svojim ponašanjem pokazuje da joj građani, koji su je izabrali, nisu ni najmanje bitni. I dok navodi da se se prometna nesreća može dogoditi svakome tko sjeda za volan automobila, napominje da se ne može svakome dogoditi da ne provjeriti dokumente godinu ili dvije i sjeda za volan. Kazao je kako ministrica Gabrijela Žalac očito ne razumije da je njezina odgovornost daleko veća od svakog građana, bilo kad vozi ili pred kuću parkira auto vrijedan 50.000 eura, za koji je dnevni najam oko 1200 kuna odnosno mjesečno oko 36.000 kuna. Grbin je ističe kako je mjesečni najam navedenog auta duplo veći od mjesečnih primanja ministrice.

- Ministrica mora znati da kada pred kućom ima takvo vozilo onda za to mora dati vrlo uvjerljivo opravdanje - poručio je Grbin. 

'Mercedes je od mojih roditelja, zašto se digla tolika prašina?'
'Mercedes je od mojih roditelja, zašto se digla tolika prašina?'

Naveo je da u slučaju da ministrica voli skupa vozila i ako si ih može priuštiti neka to čini, ali da za takvo ponašanje mora dati obrazloženje. 

- Ministrica Gabrijela Žalac mora znati da se ne smije skrivati iza svojih roditelja kada se od nje traže objašnjenje ne samo tog vozila nego i veze između nje i onoga u čijem je vlasništvu to vozilo. Ministrica ne bi trebala petljati svoje roditelje već javnosti jasno dati do znanja kojim novcem i kada je vozilo kupljeno. Bio bi red znati i vlasništvo vozila koje je pred njezinom kućom parkirano nekoliko mjeseci - navodi Grbin. 

Budući da to ministrica nije učinila kazao je kako ovo nije više samo pitaje vozačke dozvole ni prometne nezgodne, ni vlasništva nad vozilom nego je to pitanje odgovornosti. 

Evo tko su roditelji ministrice: Majka joj je vodila stečaj banke
Evo tko su roditelji ministrice: Majka joj je vodila stečaj banke

- U svakoj normalnoj zemlji, a nadam se da Hrvatska to jest ili želi biti, ovakvo ponašajne ministrice davno bi zaslužilo odlazak. Na vama iz HDZ-a je da to osigurate i pokažete da odgovornost za vas nije nepoznat pojam - zaključio je Grbin. 

Branko Bačić (HDZ) javio se za povredu poslovnika i dobio opomenu. Grbinu je uzvratio da je iznio niz insinuacija traže ostavku ministrice Žalac.

- Kažete da je neprimjerena vožnja Bez važeće vozačke dozvole, a zaboravljate da je Davor Bernardić kao zastupnik vozio pijan, a nakon toga je nagrađen mjestom predsjednika SDP-a - uzvratio je Bačić. 

Jedna od tema saborskih slobodnih govora bila je otpis dugova razvojačenim braniteljima te doktorat Milana Bandića.  
Branimir Bunjac (Živi zid) osvrnuo odluku Vlade da se otpiše oko 700 milijuna kuna kredita, od kojeg se najveći dio se odnosi na kredite koji je davao Fond za razvoj i zapošljavanje, a manji dio na kredite razvojačenih branitelja. Podsjetio je da je razvojačenim braniteljima ranije otpisano razvojačenim braniteljima oko 210 milijuna kuna duga i to zato što je dio korisnika kredita umro, teško je bolestan ili ima financijskih problema. Živi zid pozdravio je ovu odluku Vlade, ali pita zašto se krediti ne otpisuju svima podjednako nego samo odabranima. 

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio glasovanjem o amandmanima i raspravljenim točkama

- Zašto se stvaraju podijele u hrvatskom društvu? Zašto se jedni hrvatski građani ne mogu riješiti duga čak ni onda kada umru jer njihovi nasljednici moraju preuzeti dug, a drugi se eto mogu riješiti kad su bolesni ili imaju financijskih poteškoća? Zašto se ne opraštaju dugovi tvrtkama, obrtima i OPG-ovima koji se imaju šanse vratiti na tržište, ali se ne mogu zbog lihvarskih kamata, postupaka ovrha i blokada. Zašto se dugovi ne otpisuju umirovljenicima, posebno dakle bolesnima i siromašnima. Zašto se baš uoči izbora, rade ovakvi manevri? - pitao je Bunjac. 

Zanima ga da li Vlada na ovaj način kupuje glasove i vodi li kampanju proračunskim novcem. 

- Otpisom duga Vlada je direktno priznala da je Živi zid u pravu. Da se dugovi u ovakvom modelu ekonomije i financiranja ne mogu platiti. Nije moguće otplaćivati dugove u kojima su kamate previsoke, u kojima imamo kriminalni Ovršni zakon, kredite koji su vezani uz valutnu klauzulu i u društvu gdje HNB nije ni Hrvatska, ni narodna, ni banka već mjenjačnica stranih valuta u kune, gdje su ulogu narodne banke izdajničkom politikom preuzele poslovne banke - kazao je. 

Bunjac ističe kako je Vlada ovime priznala da se dugovi nakon određenog vremena moraju otpisati, da je potrebno uvesti alat apsolutne zastare i da samo potpuni reset gospodarstva može nuditi priliku za novi početak, uzlet i za poštivanje načela socijalne države. 

- Vlada je shvatila jedan dio programa Živoga zida, al na kraju će pod prisilom morati shvatiti i drugi dio programa, a taj je da ne samo da se ne mogu platiti unutrašnji dugovi već i vanjski dug države tim prije jer je dobar dio toga duga nastao nelegalno i nelegitimno.Hrvatska treba novi model ekonomije, novu monetarnu politiku u kojoj će dugovi postati stvarno otplativi, a to se može jedino tako da HNB pusti u opticaj dovoljnu količinu gotovoga novca, a to će moći tek kad se vrati u ruke naroda - zaključio je zastupnik Živog zida. 

Anka Mrak Taritaš (GLAS) progovorila o  počasnom doktoratu Milanu Bandiću. navela je da je to neobično barem po tri osnove. Prva je da alumni pojedinih fakulteta samo u iznimnim slučajevima dobivaju počasne doktorate, ali tu rektor Boras ne vidi nikakav problem. Drugi je da aktivni političari ne dobivaju počasne doktorate pa je tako bio primjer i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Treći je da Muzička akademija predlaže da počasni doktorat za gradonačelnika koji radi svoj posao i napominje da se zgrada akademije izgradila novcem iz zagrebačkog, ali i državnog proračuna. 

- Nadam se da nakon što se napravi rotor, da možda Fakultet prometnih znanosti ili Građevinski fakultet, predloži doktora Bandića za još jedan počasni doktorat - kazala je. 

Zagreb: Sabor raspravlja o sustavu civilne zaštite

Mrak Taritaš pozvala je rektora Borasa da ne radi cirkus od Sveučilišta u Zagrebu

- Naravno, svi mi smo dužni poštivati autonomiju sveučilišta, ona je i uostalom zapisana i Ustavom, ali postavljam  temeljno pitanje, je li je autonomija pravo da budemo lošiji i beznačajniji?. Imamo li uopće pravo postaviti to pitanje, posebno zato što se Zagrebačko sveučilište, financira javnim odnosno novcem građana. Umjesto da se brinemo dignemo ljestvicu kako bi sveučilište bilo bolje, svoju energiju i trud, rektor Boras je sve učinio, da mi koji živimo u Zagrebu, više nećemo Milana Bandića oslovljavati gradonačelniče ili gospodine nego doktore Bandića - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke