Obavijesti

News

Komentari 303

Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca

Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca
35

Kineski premijer Li Kequiang i Andrej Plenković potpisali su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu

VIDEO

Kineski i hrvatski premijer Li Keqiang i Andrej Plenković u Banskim dvorima usvojili su zajedničku izjavu koja treba dati jasan smjer djelovanja svih resora, pojačati politički dijalog, unaprijediti gospodarsku suradnju i stvoriti preduvjete za daljnje investiranje te osobito povećati trgovinsku suradnju, izvijestio je Plenković. Naveo je da je godišnja trgovinska razmjena na razini milijardu eura, lani smo imali 250.000 kineskih turista u Hrvatskoj.  

- Projekt izgradnje Pelješkog mosta za naše odnose označio je ključnu prekretnicu - rekao je Plenković navodeći da je ovim susretom otvorena mogućnost daljnje suradnje u području luka, željezničke infrastrukture, gospodarstva, digitalne tehnologije, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede, financijskog sektora posebno sporta.

- Ovaj posjet je od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine - ustvrdio je Plenković napominjući kako ovaj posjet kineskog premijera vidi kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i gospodarstvo u cjelini.  

Zagreb: Izjave nakon sastanka Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. U Dubrovniku će sutra biti potpisano još četiri. 

Kineski premijer Keqiang ponovio je kako mu je iznimno drago što je posjetio Hrvatsku, lijepu zemlju s tisuću otoka. napominjući kako je ovo njegov, ali i prvi posjet nekog kineskog premijera Hrvatskoj.  

- Prijateljstvo između kineskog i hrvatskoj naroda je tradicionalno i povijesno ukorijenjeno. Svi Kinezi znaju za Marka Pola koji je prvi povezao Istok i Zapad - kazao je. 

Zagreb: Izjave nakon sastanka Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

Naveo je kako je na dar primio nogometnu loptu s potpisima reprezentativaca, koji su kaže relativno poznati u Kini. 

- Čestitam i divimo se uspjesima hrvatskih nogometaša koje su postigli prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Pouzdano mogu reći da je finale gledalo pola milijarde Kineza tako da imate najviše navijača u Kini koji su većinom očekivali da će Hrvatska biti šampion. Kinezi nisu uspjeli u nogometu i nadali smo se da će hrvatski prijatelji ostvariti ono što mi nikada nismo - kazao je Li Keqiang i nasmijao prisutne u svečanoj dvorani Vlade. 

- Naši razgovori su bili iskreni, prijateljski i plodonosni. Suglasni smo da u odnosima Kine i Europe te bilateralnim kanalima jačamo našu suradnju i razvijamo odnose te produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom. Što se tiče robne razmjene suglasili smo se da ćemo uvoziti više hrvatskih proizvoda te poticati robnu razmjenu - kazao je kineski premijer.

Li Keqiang: Uživao sam u hrani i svi Kinezi imaju istu želju

Osvrnuo se i na večeru koju je po dolasku u Hrvatsku za njega organizirao premijer Plenković. 

- Preporučio mi je hrvatske poljoprivredne proizvode. Uživao sam u hrani i naravno da svi Kinezi imaju istu želju - rekao je Li Keqiang koji očekuje da će se ovim posjetom odnosi Hrvatske i Kine dići na višu razinu.  Osvrnuo se i na kineske turiste u Hrvatskoj i poručio:

- Naši dragi prijatelji iz Hrvatske, spremite više specijalnih turističkih proizvoda jer oni će to kupovati i nositi kući - zaključio je kineski premijer.


>>> Najnovije informacije:

12.57 Veselim se što ćemo upoznati i bolje razumjeti djelo učenjaka povijesne Kine, a ovo je prilika da se i Kina upozna s kulturom i umjetnošću Hrvatske, zemlje koju su kineski građani počeli intenzivnije upoznavati kao turističku destinaciju, istaknuo je premijer Andrej Plenković prilikom otvaranja izložbe 'Učenjaci drevne Kine' u Klovićevim dvorima.

Premijer Andrej Plenković zajedno s kineskim predsjednikom Vlade Lijem Keqiangom otvara izložbu „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima

Premijer Andrej Plenković zajedno s kineskim predsjednikom Vlade Lijem Keqiangom otvara izložbu „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima Više na http://bit.ly/2Z2spJq Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 10. travnja 2019.

- Za sve nas ovaj posjet premijera Li Keqianga i izaslanstva je novi put partnerstva i poštovanja koji nam daje mogućnost da uspostavimo i intenziviramo kulturne i turističke rute radi obostranog poboljšanja vidljivosti naših zemalja - istaknuo je dodavši kako mu je iznimno drago što se u bilateralnoj suradnji između Kine i Hrvatske posebna pozornost posvetila kulturi.

Kineski premijer nasmijao je sve prisutne otkrivši što mu je Plenković rekao na večeri u utorak navečer kad su razgovarali o današnjim aktivnostima.

Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovićevim dvorima

- Rekao mi je da ćemo ceremoniju otvaranja izložbe održati na otvorenom i da će možda padati kiša, ali da ništa ne brinem jer će on stupiti u kontakt s Bogom koji pomaže prijateljskoj suradnji Kine i Hrvatske - rekao je kineski premijer koji je izrazio oduševljenje prirodnim ljepotama Hrvatske, ali i gostoprimstvom.

- Čim sam stupio na tlo Hrvatske, osjetio sam šarmantnu civilizaciju, lijepu prirodu i divno gostoprimstvo - rekao je.

Iznimno se veseli sutrašnjem posjetu Dubrovniku za koji je čuo zbog snimanja popularne serije 'Game of Thrones', a gdje će sudjelovati na summitu zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovićevim dvorima

- Želim naglasiti da naša suradnja nije 'Game of Thrones' nego istinska suradnja za zajednički boljitak - poručio je.
Istaknuvši iznimnu posjećenost Kineza Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo preko 250.000, pozvao je i Hrvate da što više posjećuju Kinu.

- Još uvijek nemamo zračnu liniju koja povezuje Hrvatsku i Kinu, ali uvjeren sam da će taj dan ubrzo doći i na tome će hrvatska i kineska vlada aktivno raditi. Izražavam dobrodošlicu svim hrvatskim prijateljima - zaključio je kineski premijer. 

11.45 Kineski premijer Li Keqiang sastao se i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Zagreb: Sastanak Jandrokovića i kineskog premijera Li Keqianga

11.20 Hrvatska i Kina spremne su otvoriti 'dijamantno razdoblje' u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom. Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je u srijedu Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

10.58 Hrvatska i Kina potpisali su šest memoranduma - za izvoz mliječnih proizvoda iz Hrvatske, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, u području sporta i o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.

Zagreb: Sastanak Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

10.40 Pogledajte službene izjave hrvatskog i kineskog premijera Andreja Plenkovića i Li Keqianga:

Banski dvori: Izjava hrvatskog i kineskog premijera Andreja Plenkovića i Li Keqianga Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Wednesday, April 10, 2019

10.35 Kinesko izaslanstvo poklonilo je premijeru Plenkoviću košarkašku loptu i dres, koji je ljubitelj tog sporta. Kineski premijer za uspomenu od Vlade dobio je električni bicikl Greyp Mate Rimca i nogometnu loptu koju su potpisali hrvatski reprezentativci u Rusiji.

10.00 U Banskim dvorima počeo je sastanak  hrvatsko-kineske delegacije na čelu s premijerima Andrejom Plenkovićem i Li Keqiangom. Na početku sastanka premijer Plenković zahvalio se na uzvratnom službenom posjetu, a zadovoljan je što će se ovih dana razgovarati o suradnji Hrvatske i Kine. 

Zagreb: Ceremonija službenog dočeka kineskog premijera Lija Keqianga ispred Banskih dvora

- Hrvatska je lijepa zemlja. Biser na Jadranu. Iako smo zemljopisno udaljeni, obje strane spremne su zbližavati srca i stvarati dijamantno razdoblje naših budućih odnosa - kazao je kineski premijer Keqiang. 

9.30 Markov trg blokiran. Plenković očekuje kineskog premijera u Banskim dvorima.

Markov trg blokiran: Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dočekuje kineskog premijera Lija Keqianga

Markov trg blokiran: Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dočekuje kineskog premijera Lija Keqianga Više na http://bit.ly/2Z2spJq Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, April 10, 2019

9.20 Policijsko osiguranje u Zagrebu

Zagreb: Osiguranje u centru grada zbog posjeta kineske delegacije

Kineski premijer Li Keqiang i Andrej Plenković danas će u Banskim dvorima potpisati šest bilateralnih sporazuma te zajedničku izjavu dviju vlada. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Kineski premijer je stigao u Hrvatsku: 'Ovo je velika šansa'
Kineski premijer je stigao u Hrvatsku: 'Ovo je velika šansa'

- Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo. Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Nakon toga, slijedi sastanak sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem pa otvaranje izložbe 'Učenjaci drevne Kine' i službeno obilježavanje početka hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Naime, Hrvatsku će ove godine navodno posjetiti oko 300.000 turista iz Kine.

Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...
Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...

Li Keqiang nakon toga će se sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a s premijerom Andrejom Plenkovićem sutra ujutro bit će u Dubrovniku te će obići gradilište Pelješkog mosta. 

Ovo je već peti susret hrvatskog i kineskog premijera, a Li Kequianga prati više od 250 članova kineske delegacije.

Sutra ujutro on i Plenković će nazočiti završetku prve faze Pelješkog mosta - zabijanju najvećeg čeličnog pilota, stupa ukopanog u podmorskog dno. Pelješki most inače gradi China Road and Bridge Corporation, podružnica kineske državne tvrtke China Communications Construction Company.

Započelo postavljanje pilota u mora za podizanje Pelješkog mosta

Njihova primarna djelatnost uključuje izgradnju autocesta, mostova, luka, tunela, sustava odvodnje i drugih civilnih građevina. Ukupna vrijednost tvrtke je 665,483.000 dolara. U njihove najveće građevinske projekte spadaju mostovi Donghai, Hangzhou Bay, Shanghai Yangtze River i Jintang. U regiji su već gradili most između Zemuna i Borče u Srbiji te izvode radove na dionici autoceste Bar - Boljari u Crnoj Gori.

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.

Zagreb u blokadi

- Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja. U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području dubrovačko-neretvanske županije više od 900 rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić u ponedjeljak u sjedištu MUP-a.

Zbog dolaska kineske delegacije predvođene predsjednikom Državnog vijeća, u utorak navečer i srijedu u Zagrebu će povremeno biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem, najavio je u ponedjeljak ZET. U utorak oko 20 sati očekuje se kratkotrajan zastoj u autobusnom i tramvajskom prometu.

Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, tijekom stajanja vozila u zastoju izvan stajališta putnici neće moći napuštati vozila.

Zagrebačka je policija izvijestila je o posebnoj regulaciji prometa.

DONJI GRAD

TUŠKANAC CMROK

PANTOVČAK

- Ovom prilikom pozivamo građane na strpljenje i suradnju, te u nastavku, u formi karata, obilježeni su preporučeni pravci kretanja. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zatvarati će promet u što je moguće kraćem roku potrebnom za obavljanje službenih zadaća. Tom prilikom mogući su kraći zastoji i prekidi prometa. Stoga još jednom pozivamo građane na strpljenje i suradnju, tijekom utorka i srijede uz poštivanje privremene regulacije prometa - objavio je PUZ.

Mercedes od 6 milijuna kuna

Vidite li pored sebe u prometu Mercedes s policijskom pratnjom i kineskim zastavicama, upravo ste prošli pored automobila vrijednog oko 800.000 eura.

Zagreb: Osiguranje u centru grada zbog posjeta kineske delegacije

Riječ je o Mercedesu kojeg je 2017. MUP kupio baš za ovakve prilike, kada su gosti Hrvatske osobe za koje je potrebna najviša razina zaštite. Blindirani Mercedes MUP-a može izdržati hice iz različitih vrsta oružja, ima nosače strojnice, senzore za suzavac i može nastaviti voziti čak i ako mu probuše gumu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 303
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa