Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Konferencija: SDP predlaže pet mjera za pomoć blokiranima

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nadam se da je priča o blokiranima dovoljna da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Nadam se u petak po pitanju blokiranih se neće ponašati kao blokete, rekao je Arsen Bauk

Pet je mjera kojima SDP želi pomoći blokiranim građanima i zaustaviti kamatarenje putem agencija, jer ističu, građani nemaju vremena čekati. Prva mjera je da se građanima, koji su u blokadi do godinu dana i imaju do 10.000 kuna duga taj dug briše, dok navode, da HDZ predlaže da se brišu dugovi građana, koji su u blokadi tri godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rješenja SDP-a za blokirane i ovršene: Govore Gordan Maras i Arsen Bauk Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 26 April 2018

SDP-ovci navode da bi se ova mjera znači pomoć za 115.000 građana. Druga mjera je da jedina nekretnina ne smije biti ovršena za mali dug, a predlažu da se granica s 20.000 poveća na 50.000 kuna. Treća mjera odnosi se na smanjenje troškova postupa ovrhe pa tako predlažu da ovrhe do 5000 kuna provodi FINA bez ikakvih troškova. Četvrta mjera se glavnica i troškovi postupka usporedno otplaćuju, dok je peta mjera zaustavljanje trgovine dugovima odnosno da vjerovnik prvo mora dužniku ponuditi otkup duga po iznosu, koji bi bio ponuđen agenciji za otkup dugova. Upravo zakonski prijedlozi kojima se olakšava položaj dužnika teme su koje SDP-ovci planiraju novim poslovničkim odredbama staviti na raspravu u Sabor. Gordan Maras ustvrdio je kako je "HDZ-ova navodna briga za blokirane završila time što je predsjednicu udruge Blokirane uvrstio na svoju izbornu listu, a koja nije rezultirala nikakvim riješenima u dvije godine." Sabor bi sutra trebao glasati o izmjenama Ovršnog zakona, koje je predložio SDP, a vladajući ne prihvaćaju. S obzirom na to da je HDZ-ovim zastupnicima bilo dopušteno glasati po savjesti kada je u pitanju ratifikaciju Istanbulske konvencije, Bauk je se nada da će isto moći postupiti i prilikom glasovanja o SDP-ovom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona:  

- Nadam se da je priča o blokiranima dovoljna da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Nadam se u petak po pitanju blokiranih se neće ponašati kao blokete - poručio je Bauk. 

Postavilo se pitanje gori li na Iblerovom trgu zvoni alarm zbog daljnjeg pada rejtinga SDP-a, koji prema posljednjim anketama ima tek 18 posto potpore. 

- Ne bih rekao da se radi o alarmu, ali nekakvo svijetlo koje treperi i upućuje na oprez je uvijek prisutno, i kada rastete i kada padate, dakle, što se toga tiče, stanje je redovno - izjavio je Bauk. 

Kada je u pitanju smanjenje opće stope PDV-a, Maras je podsjetio kako je to još jedno od mnogih neispunjenih obećanja aktualne Vlade. Smatra da u ovom trenutku za to postoji mogućnost s obzirom na gospodarski rast i smanjenje deficita te da trebamo investirati u potrošnju, građane i konkurentnije gospodarstvo. 

- Postavlja se pitanje zašto Plenković i Marić ne ispunjavaju obećanja  od prije dvije godine - kazao je Maras.

 

Komentari (21)
  • OK svi koji su doveli do "eksplozije" blokada sada skupljaju poene na račun blokiranih, ali što je onda sa nama koji podmirujemo svoje račune?? TEŠKO, ali na vrijeme?? Dali će biti kriterija za otpis? Da li su jednaki čovjek koji nema za kruh i neki bahati koji ne želi plaćati?? Jer pada mi na pamet u ZG priključci za vodu, ja sam iskeširao 10 000 kn, a frend koji ima četverokatnicu dobio ga je besplatno...tko je tu lud??

    26. 4. 2018,   14:27
  • Opet sit gladnom nevjeruje. Moj sdp zbog tebe 8 godina živim od korice kruha a zaposlen sam. Bio sam obrtnik i propao sam, zaposlio se i dođe sdp na vlast i svi dugovi od obrta dum na kičmu.to više niti bog nemože pohvatati koji je đumbus nastao od duplih ovrha pa ludih kamata. Daklem od ove plačice kaj dobim za 3 moja života nebudem vratio dug. Daklem ovi što stalno traže oće li biti i za nas otpisa što plačamo redovito račune ja im kažem budite sretni što možete plačati račune jer pakao koji ja prolazim nebi želio poželjeti nikomu, a ako ne vjeruju neka idu u obrtnike neka ih zadese stari zakoni i birokracija onda će im biti jasno. Ok kriv sam što sam dao sve od sebe da spasim obrt i tako se zadužio jer mi nitko iz vlade nije šapnuo da zatvaram jer će sve uništiti, znaći bio sam pošten i zato sada doslovce preživljavam. Poručujem svima koji nisu blokirani budite sretni i pokušajte to stanje i održati jer ja znam da uistinu jeste sretni, i ne sudite i ne ljepite etikete na nas, jer nas masu smo samo htijeli raditi pošteno i stvarati a za to smo obješeni na stup srama. Ovo su kozmetičke mjere sdp -a i neće ućiniti apsolutno ništa osim trenutno malo smiriti situaciju.

    26. 4. 2018,   15:46
  • Pa vaši Slavek i Zoki su donijeli taj zakon. O čemu vi sad maštate?

    26. 4. 2018,   19:30