Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kontrolne liste potpisa koji su navodno nevažeći uništene su'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Član inicijative Luka Mlinarić kazao je da Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa i APIS IT nemaju kontrolne liste za različite kategorije nevažećih potpisa...

Predstavnici Građanske inicijative (GI) "Narod odlučuje" u utorak su na konferenciji za novinare, nakon odbijanja sudjelovanja u uvidu u nevažeće potpise referendumskih inicijativa, ustvrdili da su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene, pa se zato ne može utvrditi točan broj nevažećih potpisa, zbog čega su Ministarstvo uprave optužili za "lakrdiju", "cirkus" i "sramotu države".

Članica GI Natalija Kanački rekla je kako je uvid u potpise "običan cirkus", pa su u inicijativi sigurni kako je to nastavak političke želje "da referenduma ne bude i da se ne uvaži volja građana za raspisivanjem referenduma".

apis ISTINA O ISTANBULSKOJ Ministarstvo uprave: Inicijativa odbila uvid u nevažeće potpise

Nakon što su članovi GI održali sastanak s predstavnicima MUP-a, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave zaključili su kako su kontrolne liste nevažećih potpisa po kategorijama uništene.

Član inicijative Luka Mlinarić kazao je da Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa i APIS IT nemaju kontrolne liste za različite kategorije nevažećih potpisa, kao za nečitak potpis ili neispravan OIB, pa se zbog toga ne može utvrditi točan broj nečitkih ili nepotpunih potpisa.

Mlinarić je kazao kako je "cijela ova lakrdija koju organizira ministar Lovro Kuščević oko provjere potpisa prikupljenih za referendumsku inicijativu velika sramota Hrvatske". Ustvrdio je da su članovi Povjerenstva na današnjem sastanku u više navrata neusuglašeno mijenjali odgovore na njihova pitanja i na njih odgovarali nejasno. 

'NEĆEMO BITI SMOKVIN LIST VLADI' Sumnjaju u transparentnost provjere potpisa za referendum

Članovi inicijative ističu kako su tek na sastanku saznali da neće moći filtrirati postojeće podatke o potpisima po kategorijama s kontrolnih listi, što su tražili zbog efikasnosti i brzine utvrđivanja mogućih grešaka.

Kanački je kazala kako im uvjeti za uvid u potpise nisu omogućili reviziju nevažećih potpisa, odnosno da se nevažeći potpisi, ako se utvrdi nepravilnost u takvoj ocjeni, ipak proglase važećima.

"Narod odlučuje" traži sastavljanje novog povjerenstva, koje će imati ovlasti revizije svih nevažećih potpisa u važeće u slučaju nepravedne diskvalifikacije potpisa, uvid u registar birača i prethodni sastanak sa članovima povjerenstva na kojemu će im biti unaprijed objašnjen način revizije.

Komentari (75)
  • Prevare su standard vladajućih u RH!

    27. 11. 2018,   16:54
  • Lagali su-lažu sada-lagati će i u buduće.

    27. 11. 2018,   16:38
  • Narod ne odlučuje ama baš ni o čem ,pa vi razmislite DOBRO RAZMISLITE kome ćete svoj glas dati.

    27. 11. 2018,   18:05