Obavijesti

News

Komentari 130

Kujundžić: Kreće inspekcija po bolnicama zbog iskustava žena

Kujundžić: Kreće inspekcija po bolnicama zbog iskustava žena
1

Udruga Roda skupila je u manje od tri dana čak 400 priča žena koje su doživjele traumatična iskustva slična onima zastupnice Ninčević Lesandrić koja je svoja podijelila u saboru prošli tjedan

VIDEO

Nakon što su predstavnice udruge Roda donijele 400 svjedočanstava žena o traumatičnim iskustvima iz hrvatskih bolnica u Ministarstvo zdravstva, oglasio se i ministar Kujundžić. 

- Uvažavamo primjedbe, sve ćemo provjeriti - rekao je ministar nakon susreta s predstavnicama. 

Pokretanje videa...

01:29
Donijele Kujundžiću 400 horor priča: Žene su vezali za krevet
Donijele Kujundžiću 400 horor priča: Žene su vezali za krevet

- U nadzor će se ići kao i do sada. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a - istaknuo je. 

Dodao je kako očekuje prve rezultate već za 10-20 dana te da će inspekcija reagirati i na načelno anonimne prijave. 

Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'
Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'

Podsjetimo, lavina strašnih iskustava žena izašla je na površinu nakon što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić o svom mučnom iskustvu nakon spontanog pobačaja pričala u sabornici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.

- Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi - rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana. 

- U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba - kazao je Kujundžić.

Poziv trudnicama i drugim pacijentima da prijave sve nezakonite radnje

Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.

- Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju - rekao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.

- Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati - rekao je.

Novi sastanak za desetak dana

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

Daniela Drandić iz udruge Roda izvijestila je da su dogovorili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva za desetak dana. Na današnjem sastanku iznijeli su niz tema i Kujundžića upozorili na ilegalno naplaćivanje trudničkih pregleda.

- Ministar je rekao kako to nije prihvatljivo i da nešto treba poduzeti da se to spriječi - rekla je Drandić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.