Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kurz smijenio ministra policije, nakon toga i ostali dali ostavke

None Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, su nakon toga dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kickl bude smijenjen

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz smijenio je u ponedjeljak ministra unutrašnjih poslova krajnje desnice Herberta Kickla nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPOe), nakon čega su svi ministri iz te stranke dali ostavke.

"U dogovoru s predsjednikom republike, predložio sam predsjedniku da smijeni ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla," rekao je Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

SKANDAL TRESE AUSTRIJU 'Imam saznanja da je Kurz orgijao u narkomanskoj sobi'

To je objavljeno nakon tri dana političkog kaosa nakon što je u petak, nekoliko dana prije europskih izbora 26. svibnja objavljen video iz 2017. u kojem šef FPOe-a Heinz-Christian Strache ruskom poduzetniku nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, su nakon toga dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kickl bude smijenjen.

Austrian Vice Chancellor Heinz-Christian Strache addresses the media in Vienna NAKON PADA VLADE Prijevremeni izbori u Austriji najvjerojatnije početkom rujna

Strache, saveznik Francuskinje Marine Le Pen i Talijana Mattea Salvinija, dao je u subotu ostavku na mjesto vice-kancelara i šefa stranke nakon 18 mjeseci koalicije s Kurzom.

Kancelar je rekao da bi bilo "poželjno da Kickl da ostavku poput Strachea. Ne postoji druga solucija osim smjene", dodao je kancelar koji je ranije objasnio da Kickl "ne može sam voditi istragu o sebi".

Top candidate of the People's Party (OeVP) Sebastian Kurz attends his party's meeting in Vienna ZBOG SKANDALA Austrija: Kurz raspustio vladu, novi izbori u najkraćem roku...

Taj odlazak je tim potrebniji što je Kickl (50), smatran strategom stranke, bio glavni tajnik i zadužen za financije FPOe-a u vrijeme događaja, rekao je Kurz.

Kancelar je rekao da Kickl nije dobro procijenio skandal koji je izazvao Ibiza-Gate, prema imenu grada gdje je snimljen video o Stracheu.

Ministar prometa Norbert Hofer, novi šef FPOe-a, upozorio je tijekom jutra da će Kicklovo otpuštanje izazvati odlazak četvorice drugih ministara te stranke.

Kurz je precizirao da će, ukoliko se ostvari taj scenarij, on tražiti od predsjednika Alexandera Van der Bellane da imenuje "stručnjake na ispražnjene dužnosti". Kancelar je u subotu najavio sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nakon te političke krize, dok su izbori bili predviđeni za rujan. 

Komentari (28)
  • Obični Balkanci

    20. 5. 2019,   22:17
  • Da u našim političarima ima barem malo odgovornosti, srama i morala kao u Kurzu.

    20. 5. 2019,   21:36
  • Eh, situacija jos nije sasvim jasna, puno toga se iza zavjese dogadalo, oce li se uopce saznati sto sve? Kruze price o balkansko-bizantinskoj kuhinji, a ako je bila, onda to treba dobro istraziti. U svakom slucaju je Vlada nestabilna, vjerojatno i neucinkovita, tehnicka Vlada je najgore moguce rjesenje, bio bi pravi kaos.

    21. 5. 2019,   08:40