Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Manolić: Zovu me za svjedoka? Pa nešto ću im valjda zmuljat

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POVJERENSTVO ZA METUZALEME: Tri krunska svjedoka koje je pozvao saborski odbor za Agrokor imaju zajedno 270 godina. Josip Manolić ima 97, Ante Todorić 90, a Stjepan Mesić 83

Iako bi oporba najviše voljela da im prvi svjedok na saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor bude upravo gazda koncerna Ivica Todorić, zbog bojazni da se on ipak neće pojaviti 3. studenog, dogovorili su se s vladajućima oko rezerve.

Pristali su na prijedlog HDZ-a i HNS-a da se svjedoci pozivaju kronološki, od početka, po funkcijama. Tom kronologijom tako će, rekao je predsjednik povjerenstva, SDP-ovac Orsat Miljenić, idući petak pozvati Ivičina oca, Antu Todorića starijeg, koji je izgradio Agrokombinat i njegovom propašću završio u zatvoru te Stipu Mesića, koji je devedesetih obnašao dužnost premijera.

Već 7. studenog u Sabor bi trebali doći svjedočiti i Milan Kovač te Ivan Penić, koji su se devedesetih izmjenjivali na čelu Fonda za privatizaciju, ali i na funkcijama ministara privatizacije, kao i bivši premijer iz tog vremena Josip Manolić. Ne zna se hoće li se prvi svjedoci odazvati. Mesić nam je preko svoje tajnice poručio da ne želi ništa komentirati. Iako se za gazdu Ivicu službeno još ne zna u kojoj se točno zemlji nalazi i sve je izglednije da se neće pojaviti idući petak u Saboru, kako je najavljivao, njegov otac je u Kulmerovim dvorima.

'Antu Todorića znam od Juge'

Dok su sin i unuci zemlju napustili, Ante stariji zajedno sa snahom Vesnom čuva kuću. Proteklih tjedana viđen je kako u automobilu izlazi i ulazi u dvore, no izjave ne daje. No zato znamo da će Manolić doći iako nam je jučer rekao da ga još nisu zvali, nego je poziv čuo preko televizije. Upitali smo ga što on na povjerenstvu može reći po pitanju Agrokora.

- A nešto ću im valjda zmuljati - odgovorio nam je Joža ne želeći nam prije samog svjedočenja otkriti što će to “zmuljati”. Dodao je, na naše pitanje, kako to što ima reći neće biti neka ekskluziva.

- Ma neće, ali će se valjda nekako uklopiti u priču. Inače, Antu Todorića poznajem još iz vremena Juge, ali kažem vam, o tome možemo nakon povjerenstva - zaključio je Manolić.

Je li ugrožena sigurnost?

Vladajući su odbili da se pozovu povjerenik Ante Ramljak i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. A jučer je zbog Agrokora u Saboru sazvana i sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na njoj je odlučeno da će od sigurnosnih službi zatražiti da ih izvijeste o stanju u Agrokoru te je li zbog događanja u tom koncernu ugrožena nacionalna sigurnost.
Šef SDP-a Davor Bernardić smatra da jest.

- Dugovi, restrukturiranje i izvlačenje milijardi kuna iz Agrokora ugrožava cijeli sustav Republike Hrvatske. Izvlače se novci u udruženom ortačkom pothvatu, demistificirajmo stvar - poručio je.

U još nekoliko rundi prepucavanja koje su uslijedile na samoj sjednici između pozicije i opozicije, HDZ-ovac Milijan Brkić poručio je oporbi da su sazvali ovu sjednicu samo kako bi koristili Odbor kao još jednu pozornicu za političko djelovanje. Bivše ministre unutarnjih poslova, SDP-ovca Ranka Ostojića i mostovca Vlahu Orepića, prozvao je da se kao članovi bivših vlada i nisu baš pretrgli u istragama poslovanja Agrokora. - Ja sam se nagledao generala poslije bitke i onih koji imaju naknadnu pamet. Sve vlade kroz povijest, i HDZ i SDP, su itekako involvirane u rad Agrokora, a ova Vlada je prva rekla dosta, da nećemo više biti bankomat Ivici Todoriću - istaknuo je Brkić.

Tema: Akcija Agrokor

Komentari (115)
  • Ajmo HDZovci, odajte počast i naklonite se vašem tvorcu vaše HDZ stranke, evo ga ...glavom i bradom osobno, tvorac Manolić našeg največeg zla HDZ. Vaš ponos, glavni UDBaš i čuvatelj najsočnijih tajni Hrvatske i komunista, dok je on živ vama se gaće tresu.

    27. 10. 2017,   19:28
  • Zaboravili su pozvati Broja 1.

    27. 10. 2017,   19:25
  • Rugaju nam se svi od reda i to bez pardona

    27. 10. 2017,   19:21