Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam iznenađen brojem novih zahtjeva za status invalida...'

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Iako je zadnjih mjeseci zaprimljeno 8490 zahtjeva, 4239 predmeta je kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija

Ministar branitelja Tomo Medved u srijedu je komentirao povećan broj zahtjeva za braniteljskim mirovinama i rekao kako nije iznenađen njihovim brojem otkako je stupio na snagu novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji je  iznova otvorio pitanje rješavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Medved je uoči sjednice Vlade izjavio kako nije iznenađen brojkom od 8490 osoba koliko ih je u posljednjih pet mjeseci zatražilo status ratnog vojnog invalida što je objasnio podatkom od 7000 zahtjeva koji su odbijeni u prethodnom razdoblju.

23 GODINE NAKON RATA Žito i kukolj: Operirao sam bruh pa bih vojnu mirovinu...

- Tako velik broj zahtjeva posljedica je zakonske zapreke proteklih dvanaest godina kada se status HRVi-a nije mogao ostvariti na osnovi bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske. U tom razdoblju odbijeno je 7000 zahtjeva branitelja - izjavio je Medved uoči sjednice Vlade.

Iako je zadnjih mjeseci zaprimljeno 8490 zahtjeva, 4239 predmeta je kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, a to podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti na temelju kojih se traži ostvarivanje prava te ostala dokumentacija, kao što je opis ratnog puta, okolnosti stradavanja i sudjelovanje u Domovinskom ratu. 

Potom slijedi procedura prvostupanjskog i drugostupanjskog medicinskog vještačenja, a Medved ističe kako je sve to bilo predviđeno u projekcijama Ministarstva dok se radio novi zakon.

gracani ZBOG NOVOG ZAKONA U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo je status invalida

- Ne događa se ništa iznenađujuće - istaknuo je.

Činjenica da je u prošloj godini umrlo 3570 branitelja, od kojih njih 3000 nije imalo status HRVI-a, jasno pokazuje, kaže Medved, da se nešto moralo učiniti zbog visokog pobola branitelja. 

Dodao je i kako su u Ministarstvu, pored te mjere za ostvarivanja statusa HRVI-a na osnovi bolesti, dobili i preko 10.000 zahtjeva za druge mjere, poput prava na novčanu naknadu za nezaposlene branitelje, besplatne udžbenike, status člana obitelji preminulog HRVI-ja, obiteljsku invalidninu, status HRVI-ja na temelju zatočeništva u logoru...)

Zakon se provodi u punom svjetlu, donijeli smo sve podzakonske akte, kontinuirano obilazimo urede državne uprave na razini županija. Ako uočimo bilo kakav problem, odmah reagiramo, poručio je Medved.

Komentari (64)
  • hahahahah, kako je krenilo imat ćemo mi više ratnih vojnih invalida nego stanovnika.

    27. 6. 2018,   10:31
  • 8500 tisuca novih branitelja je novih 8500 glasova puta 4 (njihove obitelji) za zločinačku organizaciju znaci ovim potetom 40tak tisuća glasova za mafiu.. zna se

    27. 6. 2018,   10:28
  • ima dva lika od 120kg,pucaju od snage u mom mjestu, svaki dan u gostioni briju na vojnu mirovinu, jedan je sredio pa pomaze savjetima ovog drugog, jer se ovom drugom ne radi, naravno, ..a ovaj prvi je clan HDZa.

    27. 6. 2018,   10:47