Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mijenjat će se Kazneni zakon, imat ćemo i kamere i zaštitare'

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon najnovijih u nizu incidenata u zdravstvenim ustanovama, sindikati i udruge zaposlenih u zdravstvenom sustavu zatražili su od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti na njihovim radnim mjestima

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je za svaku osudu nedavni napad na medicinsko osoblje u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, zbog čega će se, na inicijativu Ministarstva zdravstva, mijenjati Kazneni zakon i nastojati podići sigurnost postavljanjem kamera i angažiranjem zaštitara u bolnicama.

"Nažalost, to je, ljudski gledano, zabrinjavajuće. To je velika trauma i nije prvi put da se dogodilo nasilje nad medicinskim osobljem. Nasilje je za svaku osudu, to je zabrinjavajući trend", rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice. 

Ministar Kujundžić obiÅ¡ao KBC Osijek NA SASTANKU SA SINDIKATIMA Kujundžić: Podigli smo razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno

Najavio  je da će na inicijativu Ministarstva zdravstva biti izmijenjen Kazneni zakon. Također, u značajan broj bolnica postavljene su kamere i postoje zaštitari, a u tom se smjeru ide dalje. "Pripremaju se nove zakonske odredbe, odnosno mjere kroz kolektivni ugovor", kazao je Kujundžić.

Zasad nema izračun troškova za najavljene mjere no, poručio je, mora se naći novac za sigurnost ljudskih života i sprečavanje trauma medicinskog osoblja.

MINISTARSTVO: NOVO KAZNENO DJELO Na snazi od 5. siječnja: Napad na liječnika - 5 godina zatvora

Nakon najnovijih u nizu incidenata u zdravstvenim ustanovama, sindikati i udruge zaposlenih u zdravstvenom sustavu zatražili su od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti na njihovim radnim mjestima. Pozvali su Ministarstvo zdravstva da preventivno djeluje kako bi se osigurala sigurna radna okolina u zdravstvenom sustavu.

Komentari (44)
  • Naravno Kujundižiću. Nemoj smanjiti troškove javne nabave ni smanjiti redove čekanja, nemoj za te novce kupiti nekoliko CT uređaja ili magneta, dovedi ti zaštitare i uhljebi malo ljudi ponovno dok se sve ne raspadne. Za k. su ti tvoje mjere, dok god ti idu u zastaru predmeti u kojima pri operaciji abdomena se amputira noga, bebe umiru usljed nestručnog vođenja poroda, starci umiru u vozilima hitne pomoći, i dok ponavljaš sve je po pravilima struke, ne treba te čuditi povratna reakcija zadovoljnog korisnika usluge.

    30. 1. 2019,   13:43
  • Bilo bi dobro da osim slike snimaju i ton ... svašta bi se čulo ...

    30. 1. 2019,   13:29
  • Neka doktori, a pogotovo sestre budu ljubazniji prema pacijentima i neka ih primaju na vrijeme kada su naručeni, pa neće biti incidenata, a to državni proračun ništa ne košta.

    30. 1. 2019,   13:51