Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mikulić: 'Odbio sam poslušati premijera, pa su me smijenili'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svjedok bivši član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić na sudu je izjavio da je smijenjen jer nije htio provesti jedan posao koji mu je naložio premijer preko tadašnjeg predsjednika Uprave HAC-a Marija Crnjaka

Ispitivanjem nekadašnjega državnog tajnika te bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Milivoja Mikulića, koji je ustvrdio da je smijenjen jer je odbio nalog tadašnjeg premijera Ive Sanadera, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu koje je vodio naručivanjem promotivnog filma 'Prometna renesansa Hrvatske'.

Ostavši pri ranijem stavu kako će odgovarati samo na pitanje sudskog vijeća, Mikulić je rekao da je u Upravu HAC-a došao na poziv Miomira Žužula te da je smijenjen 2004. godine 'jer nije htio provesti jedan posao koji mu je naložio premijer preko tadašnjeg predsjednika Uprave HAC-a Marija Crnjaka'.

Mikulić je pojasnio da je da je bila riječ o provedbi natječaja za otkup kamena iz kamenoloma Velika u vlasništvu Kamen Ingrada te da je Crnjaku kazao da je to nemoguće izvesti.

Borna Filić/Pixsell U ISTO VRIJEME U ZAGREBU Na sudu danas Sanader, Kirin, Kalmeta, Bandić i Zlatar-Violić

- Prema Zakonu o javnoj nabavi trebalo je najmanje dva valjana ponuditelja, a u Slavoniji postoji samo jedan legalni kamenolom. Koncesionar je dužan raditi pažnjom dobrog gospodarstvenika i koristan materijal, sukladno tome, se ne može bacati. Pitao sam se kome pripada višak kamena pa sam s tim u vezi kontaktirao Ministarstvo gospodarstva gdje su mi rekli da višak kamena pripada državi, a  koncesionar plaća koncesiju temeljem onog što je prodao. Poslao sam svoju geodetsku službu koja je radila na dionici Županja – Lipovac da pogledaju taj deponij i rekli su mi da količinski i kvalitetom ne odgovara onome što je nuđeno, tako da sam ja bio protiv toga posla zbog čega sam i smijenjen - kazao je. 

Ljutiti premijer

Na upit sudskog vijeća na koji je način smijenjen, Mikulić je ustvrdio da je došao u Vladu te priopćio premijeru kako je provedba natječaja neprovediva, na što se tadašnji premijer Ivo Sanader naljutio.

- Nakon par sati me je kontaktirao Livaković i rekao mi da sam smijenjen - izjavio je Mikulić dodajući da je premijera odbio riječima 'da je jednostavnije da odem odmah u Remetinec, nego da to napravim, pa odem u Remetinec'.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Božidaru Kalmeti i drugima optuženima u aferi HAC-Remorker IZVLAČENJE MILIJUNA Kalmeta na sudu: Nije mi bilo jasno od čega se trebam braniti

Mikulić je iskazivao i o tvrtki Dinarik koju je osnovao njegov brat, a koja je dobivala poslove na izgradnji autocesta. Kazao je da je tek tijekom suđenja čuo da je njegov brat u nekoliko navrata dobio 100.000 eura od Josipa Sapunara.

- Teško mi je sada reći što bih napravio da sam znao da je moj brat uzeo novac, no protivio bih se tome - zaključio je Mikulić.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona.

Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao 'po nalogu Zorana Milanovića' a drugu 'kako bi se dodvorio Mostu', koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Odbacivanje krivnje

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Zagreb: Drago Tadić svjedočio na suđenju sudu o aferi HGK - remorker AFERE REMORKER I PROMETNA RENESANSA Dosad ispitali 90 ljudi: Kalmeta uskoro na sudu iznosi obranu...

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i  njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića. 

Komentari (12)
  • Eh, i onda se mi čudimo da je Hrvatska pokrađena i osiromašena zemlja. Svjedoci smo svakodnevnih afera, sudskih procesa, krađa, malverzacija i muljaža, ali sudi im se godinama, jer odvjetnici uvijek nađu neke rupe u zakonu. Čini mi se da je i kod ovog slučaja kao i kod Sanadera nakana sudstva da sve ode u zastaru. "Dobri" odvjetnici će se pobrinuti za to. Na žalost, svi ovi sudionici afera će i nadalje ostati "časni ljudi", elita ovog društva, jer sve nekadašnje vrijednosti, kao čast, poštenje i moral postali su upitni za većinu političara.

    20. 2. 2019,   19:12
  • Da i ovaj sud nije podkupljen i korumpiran,možda bi se i mogli nećemu nadati.......... Ovako,biti će ona stara poslovica; trla baba lan, da joj prođe dan...

    20. 2. 2019,   19:49
  • Nisanm baš neki Nostradamus niti Baba Vanga, ali ja znam kakva će biti presuda , ako ne nastupi zastara prije toga , a ne, ne , neću vam otkriti moje saznanje . Što mislite , zašto kladionice ne stave ovaj "par" u ponudu .

    20. 2. 2019,   19:12