Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrsić poručio Kujundžiću: 'Bili ste i ostali politička kukavica'

I dok oporba poručuje da je vrijeme nečinjenja prošlo i da svi vide da je voda došla do grla, premijer brani ministra i poručuje da Vlada odbija sve navode iz prijedloga za opoziv Milana Kujundžića

Saborski zastupnici raspravljaju o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića. Uz ministra je i premijer Andrej Plenković.  Oporba na čelu s Mostom u svom je zahtjevu pobrojala sve grijehe aktualnog ministra zdravstva. Ines Strenja (Most) pozvala je da nema niskih udarca i osobnih napada, jer ova rasprava je zbog pacijenata.  Navela je da godinu dana od prošlog prijedloga opoziva u sustavu zdravstva nismo se daleko odmakli. Zbog toga su podnijeli prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžić, koji je odgovoran za pripremu i provođenje reforme zdravstvenog sustava, a u u protekle tri godine ništa nije poduzeo. 

- Sve dok su vladajući uvjereni da im se nečinjenjem ne ugrožava pozicija na vlasti, oni i dalje neće provoditi prijeko potrebne reforme. Danas smo ovdje da kažemo da je vrijeme nečinjenja prošlo, jer sad svi dionici sustava vide da je voda došla do grla, liječnici, medicinske sestre, poslodavci i veledrogerije, a prvenstveno pacijenti - poručila je Strenja. 

Zagreb: Rasparava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upozorila je da sustavu, zbog dugova bolnica i zdravstvenog sustava prema dobavljačima i veledrogerijama, prijeti urušavanje. 

Peđa Grbin (SDP) kaže kako nije mogao vjerovati kad je od ministra prije tjedan dana rekao da će u Hrvatskoj i socijalni slučajevi  početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. 

- Taj prijedlog je za mene u potpunosti neprihvatljiv, ali i duboko nemoralan. Mislim da će takva mjera još produbiti postojeću veliku nejednakost i nizu građana ograničiti pristup zdravstvenoj zaštiti. Ako je HZZO u plusu 626 milijuna kuna, je li normalno od socijale tražiti da plaća dopunsko zdravstveno osiguranje - pitao je Grbin. 

Premijer Andrej Plenković poručio je da Vlada odbija sve navode iz drugog oporbenog prijedloga za opoziv ministra zdravstva. 

- Ministar Kujundžić odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove iz nadležnosti u zdravstvu, predano radi na mjerama da osigura financijski održiv zdravstveni sustav, koji će biti građanima pružiti zdravstvenu sigurnost i osigurati dostupnu i kvalitetni zdravstveni zaštitu - poručio je. 

KUJUNDŽIĆ IRONIČNO 'U političkoj povijesti nema značajnije osobe od Beljaka'

Vlada je, kaže, poduzela niz koraka kako bi unaprijedila i modernizirala zdravstvo, za razliku od bivših Vlada.  Kaže da je dug u zdravstvo naslijeđen te da je razumljivo da dok se ne dosegne pun gospodarski zamah i veći priljev sredstava u HZZO da nije moguće postići apsolutnu financijsku stabilnost zdravstvenog sustava.

- Od mjere koje provodimo na više područje očekujemo ostvariti dugoročnu racionalizaciju zdravstvenog sustava - ustvrdio je.

Plenković je uvjeren da će ova rasprava završiti kao i prošlogodišnja. Arsen Bauk (SDP) citirao je izjavu predsjednice države, koja je na ljeto rekla da "neće reći da je stanje u zdravstvu katastrofalno, ali da je vrlo loše te da se u tri godine nije učinilo gotovo ništa", te poručila da joj je žao što rekonstrukcijom nije zahvaćeno i zdravstvo.

-  Vi ste nam sad govorili nešto sasvim drugo, a ona je rekla da  nije napravljeno ništa. Moje pitanje je jasno: Tko govori besmislice? Vi ili predsjednica Republike. (blagi smiješak) - upitao je Bauk. 

Premijer mu je odgovorio da ga voli po nizu osnova, jer se Bračani i Hvarani obožavaju. 

- Imenovanje članova Vlade je posao premijera, parlamentarne većine i vladajuće stranke. Poštujem vaš i stav predsjednice države, ali o članovima Vlade odlučujemo mi ovdje i nitko drugi - uzvratio je Plenković. 

Osvrnuo se i na priče da je ministar zdravstva rekao da će u Hrvatskoj i socijalni slučajevi  početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Plenković poručuje:

- Mi nismo vodili nikakvu raspravu o tome da bi se povećavalo dopunsko osiguranje ili da bi ga plaćali socijalni slučajevi. Ministar kaže da to nije rekao. Čak to nisam ni u javnom prostoru registrirao.  Je li to bilo neko nagađanje ili izvađeno iz konteksta ne znam, ali to nije stav ni politika Vlade ni ministra - ustvrdio je Plenković.   

Tijekom rasprave zaiskrilo je između Miranda Mrsića (Demokrati) i ministra Milana Kujundžića. Mrsić je ministru zdravstva poručio da je politička kukavica bio i ostao, ali i ustvrdio je da rezultati rada govore o njegovoj nesposobnosti. 

 - Poštovani hrabri kolega Mrsić, jesam politička sam kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji niti sam bio šef partije na fakultetu mnio partijski kadrovik na Rebru. U tom smislu jesam kukavica. Što se tiče medicine vi znate gdje smo ja i vi. To zna cijela Hrvatska - uzvratio je Kujundžić. 

Ministar Kujundžić ranije je kazao da se raduje razgovoru s oporbom u Saboru, a uvjeren je da će argumentima ljudi vidjeti da sve što oporba navodi, ne stoji. 

-  Ova Vlada je u tri godine napravila toliko pozitivnih iskoraka u zdravstvu, a moj je grijeh kao ministra što nisam s time mahao. Treba raditi, a ne pričati i hvaliti se - kazao je Kujundžić. 

 

Komentari (135)
  • Je...eš komentiranje ovdje jer je izgubilo onu zanimljivost koja je prije bila. A sve zbog odreda plaćenika nastalih 3.09.2019...

    16. 10. 2019,   18:29
  • Znaci, u Hrvatskoj tece med i mljeko, siromastvo iskorijenjeno, zdravstvo na rangu bogatih evropskih zemalja, sudstvo isto tako.

    16. 10. 2019,   18:28
  • Prejudicirali ste i prošlog puta pa ništa od toga.

    16. 10. 2019,   18:05