Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozna smrt tajkuna: Je li se sam ubio ili su ga likvidirali?

None Foto: Profimedia

Tko je ubio Roberta Maxwella, jednog od nabogatijih i najmoćnijih Europljana, kontroverznog biznismena, agenta Mosada i medijskog mogula još uvijek se ne zna. Navodno je pao preko palube u more?

Kad umre iskusni špijun, milijarder i tvorac zakulisnih igara onda smrt možda i nije tek slučaj. Nema dokaza da je Robert Maxwell iznenada umro od infarkta. Nema ni dokaza ni da je slučajno pao preko palube svoje jahte Lady Ghislaine. Ali nema dovoljno dokaza i da ga je netko ubio. A od njegove smrti prošlo je 25 godina. 

‘Robert Maxwell se ubio’, pisalo je u konačnom izvješću koje su sastavili stručnjaci britanskih osiguravajućih tvrtki. Njima je odgovaralo jer jedino u slučaju samoubojstva nisu trebali isplatiti  20 milijuna funti u slučaju smrti.
 
Maxwellovo tijelo pronađeno je 5. studenoga 1991. uz obalu Tenerifea. Detektivi su zaključili da je večer prije sigurno pao preko ograde svoje jahte. Iako se isprava činilo kao samoubojstvo svi dokazi nisu na to upućivali. Robert Maxwell bio je milijarder koji je sasvim sam izgradio veliku karijeru, premda je u vrijeme smrti bio suočen s financijskim krahom. Naravno, tako moćnog i bogatog čovjeka mnogi u mrzili.

Robert Maxwell File Photo | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Radio za izraelsku tajnu službu?

Istina, Maxwell je u trenutku smrti imao 68 godina, bio je pod velikim stresom, imao je previše kila, probleme s plućima i infarkt zapravo i ne bi bio neko veliko iznenađenje. No da se to dogodilo, srušio bi se na palubu, a ne bi pao preko ograde u more. 

Britanski patolog pronašao je ozljede na tijelu koje su odgovarale padu s velike visine, što bi pokazivalo da se Maxwell ubio. Ipak, ne može se isključiti ni ubojstvo jer se govorilo da je Maxwell radio za Mossad, izraelsku tajnu službu. Koristio je tajno ime "Mali Čeh" a kao milijarder financirao je pojedine tajne operacije Mosada

Mosad je tražio i specijalnu obdukciju čiji se rezultati i danas drže u tajnosti no ipak je evidentno iz videosnimke koje je dobila obitelj da je Maxwell zadobio snažan udarac u stražnju stranu lubanje nekim tupim oružjem.

Zbog njegovih poslovnih veza s bivšim Sovjetskim Savezom  o njemu se raspitivao i FBI. Bilo je glasina da je održavao bliske veze s KGB-om, sovjetskom tajnom službom. Bio je blizak sa sovjetskim liderima Leonidom Brežnjevom i Mihaelom Gorbačovom te rumunjskim predsjednikom Nicolaem  Ceauescuom. Kad je umro, Gorbačov je kazao za njega da je bio 'impresivna ličnost našeg vremena'.

Činilo se da bi se mnogi rado bili riješili Roberta Maxwella, a što se zapravo dogodilo 'Malom Čehu'u vjerojatno se nikad neće saznati.

Foto: screenshot/YouTube

Obitelj mu stradala u Holokaustu

Kontroverzni tajkun koji je volio da ga zovu "kapetan Bob" pravog imena Jan Ludvik Hoch, rođen je kao najstariji sin u siromašnoj obitelji ortodoksnih Židova 1923. godine. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u tada čehoslovačkom selu Solotino u blizini rumunjske granice. 

Kad su Njemci ušli u Prag mladi Ludvik uspio se preko Balkana i Francuske prebaciti do Velike Britanije gdje se u listopadu 1940. priključio britanskoj vojsci. Sudjelovao je u savezničkoj invaziji na Normandiju 1944. a za iskazanu hravrost odlikovan je Vojnim križem. Njegova obitelj ostala je u domovini gdje je nastradala u Holokaustu. Odvedeni su u Auschwitz gdje su i umrli.

Kada je završio rat, promijenio je ime u lan Robert Maxwell te 1945. oženio je protestantkinju Elizabeth Meynard, kćer tvorničara svile iz francuskoga Lyona. U braku su dobili devetero djece. Želio je imati veliku obitelj kako bi na neki način nadoknadio obitelj koju je izgubio u Holokaustu. No obiteljske tragedije ga nisu prestale pratiti. Kći Karine je u dobi od samo tri godine umrla od leukemije, a najstariji sin Michael umro je od posljedica prometne nesreće. Vozač koji je vozio tada 15- godišnjeg mladića zaspao je za volanom. Nakon sedam godina provedenih u komi je umro.

210100708 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

'Figura mitskih razmjera'

Njegov nemilosrdan uspon u poslovnome svijetu odmah nakon rata. Za samo deset godina Maxwell je bio vlasnik tvrtke Pergamon Press, velikoga međunarodnog izdavača znanstvenih djela. Nakon toga je kupio britansku grupu Mirror, izdavača visokotiražnoga Daily Mirorra. Maxwell je kupio i druge publikacije, među kojima Jerusalem Post i newyorški Daily News. Jedno vrijeme je bio i politički angažiran. Šezdesetih je kao laburist pune četiri godine bio član Parlamenta.

Njegovo izdavačko carstvo proširilo se još više kada je kupio uglednog izdavača knjiga, grupu Macmillan, a planirao se i upustiti u elektronske medije. No, novi poslovi preopteretili su njegove financije i odjednom se našao u golemim dugovima, a cijene njegovih dionica sve više su padale. Progonile su ga banke i vjerovnici a on se u potrazi za mirom i tišinom, odlučio povući na jahtu na kojoj je i skončao.

Sahranjen je uz državničke počasti na groblju u Maslinovoj gori u Jeruzalemu. Za njega je tadašnji predsjednik Izraela Chaim Herzog rekao da je Maxwell bio "figura gotovo mitskih razmjera".

HRH PRINCESS OF WALES
with ROBERT MAXWELL
British Publisher
At a luncheon at Guildhall to launch the National Aids Trust
COMPULSORY CREDIT: UPPA/Photoshot Photo
CD 279763   03.10.1988 Friday 31st August - 15 years since Dianas death | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Ukrao novce iz mirovinskih fondova

Kako bi financirao brojne poslovne pothvate u ujedno držao vjerovnike po strani, Maxwell je ukrao gotovo 900 milijuna funti iz mirovinskih fondova Mirror grupe. Ta njegova krađa otkrivenaje  tek nakon smrti. Britanska vlada isplatila je naknadu umirovljenicima. 

Tema: History

Komentari (27)
  • Kako radio tako mi prošao, nitko ne prođe nekažnjeno, kad tad ga dostigne pravda.

    15. 1. 2017,   08:18
  • a možda mu je netko malo sa te jahte pomogao da padne

    15. 1. 2017,   08:21
  • Agent Mosada, šta vam tu nije jasno?

    15. 1. 2017,   10:43