Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Monsinjor me počeo ljubiti u obraz i gotovo legao na mene'

Odlučio sam izaći u javnost s prijavom protiv svećenika. Ima nas mnogo. Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio, rekao je Marin Sovar, predavač na TTF-u

Novi skandal trese Zagrebačku nadbiskupiju. Ovoga puta radi se o prijavi akademskog slikara, grafičara i višeg modnog dizajnera, predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Marina Sovara (41) za seksualno zlostavljanje, za što je optužio donedavnog prebendara, piše Večernji list. 

Nespes | Autor: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL Marin Sovar

- Odlučio sam izaći u javnost s prijavom . Ima nas mnogo. Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio. Nadam se da će poslije mene javiti mnogi. Ne moraju javno istupiti. Ja sam jedva skupio hrabrosti i užasno mi je teško bilo to napraviti jer sam se izložio. Predavač sam na fakultetu, imam sina, roditelje... jako je to teško, no nisam imao mira i morao sam to napraviti - rekao je Sovar. On je s javnosti odlučio podijeliti priču kako se nakon završetka akademije odlučio za svećenički poziv i jedno je vrijeme stanovao u unajmljenom stanu u samostanu nedaleko Zagreba, gdje je i upoznao svećenika. 

- Početkom veljače 2005. jedno sam popodne prilegao nakon posla, kad mi upada gvardijan u sobu, jer je došao jedan profesor iz Zagreba koji me želi upoznati. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu. Dovezao ga je nećak. Gvardijan mi je rekao da je gospodin iz Zagreba vidio misnice koje sam ja šivao i da želi da ih i njemu šivam. Sjedio sam s njima do večernje mise. Taj kaptolski prelat bio mi je nekako čudan. Htio je da dođem u Zagreb što prije i pozvao me na proslavu svoga imendana i ujedno rođendana svoga brata - ispričao je Sovar za Globus kojemu je prvom iznio svoju priču. 

Prihvatio je poziv i došao na proslavu u kurju u Novu Ves u Zagrebu, kada ga je prelat pozvao da pođe s njime kako bi mu pokazao što mu treba sašiti. 

- Odveo me u jednu spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam kako se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Bio je gotovo glavu niži od mene. Po godinama, kao moji roditelji. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne - ispričao je Sovar. Nije mogao vjerovati što mu se događa i rekao je da mora ići oko 18 sati s prijateljicom u kazalište. 

- Ostao sam na ručku, ljudi su počeli odlaziti, časne sestre prale su suđe i neobično me pogledavale. On ih je ispratio i zaključao ulazna vrata, ostali smo sami. Nisam mu htio pokazati da se bojim. Cijelo vrijeme forsirao sam priču o Bibliji, vjeri i Crkvi. Sjeo je pokraj mene i počeo me ispitivati jesam li svjestan kako je živjeti u samoći i hoću li to moći izdržati. Odgovorio sam da jesam i da znam što me čeka. Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku gotovo je legao na mene. Tada sam ga odgurnuo i rekao mu: "Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati". On je ustao, sjeo na fotelju i nastavio pričati kao da ništa nije bilo. Tada sam shvatio da je to njemu svakodnevica - ispričao je Sovar. 

- Vidio sam čovjeka dvaput i to je to. I to radi drugih stvari. Što veli da sam mu napravio? On je došao samo radi misnice jednom i ništa drugo. Poslije se više nije... ne znam što bih rekao - komentirao je prozvani svećenik za Večernji list. Na upit jesu li ga zvali iz Nadbiskupije, rekao je da nisu. 

Marin Sovar slučaj je prijavio policiji, a tamo su mu preporučili da sve prijavi i crkvenim vlastima što je i učinio te je u srijedu bio na prvom razgovoru na Kaptolu. Crkva će se o svemu detaljno očitovati nakon završenog spora. 

Komentari (218)
  • Crkva nema veze s naukom isusa krista, crkva je cisto bogohuljenje i pljuvanje po isusu i bogu jer predstavljaju crkvu kao nesto sto je isus organizirao i postavio pravila, a to je izmisljotina i manipulacija...isusov nauk se temelji na zapovijedi ljubavi prema bliznjem i to je sva srz isusove nauke i to je pravo krscanstvo, a ova zlocinacka udruga zvana crkva i religija je vrijedanje svakog pravog sljedbenika isusa krista, a takvi se, nazalost, mogu nabrojat na prste iako se skoro svak deklarira kao krscanin (ista stvar i s ostalim religijama)

    6. 12. 2018,   09:03
  • Sad ce pljuvanje po ovome covjeku poceti da zastrase druge zrtve pohlepnih popova. Ako se monsinjor nije ustrucavao odraslog decka napastovati, sta li samo s djecicom rade.

    6. 12. 2018,   09:03
  • Hrvati su čudna stvorenja , hadeze krade i uništava hrvatsku a rejting im raste , popovi fajlaju dečicu i lažu a crkve sve punije.

    6. 12. 2018,   09:13