Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Moskva nije odgovorna, nisu sve žrtve novičoka preminule'

None Foto: Hannah Mckay

Rowleyjeva partnerica Dawn Sturgess umrla je nakon što je držala bočicu parfema u kojoj je bio nervni otrov novičok, koji je upotrebljen za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju

Preživjela žrtva napada novičokom u Britaniji Charlie Rowley i ruski veleposlanik u Londonu Aleksander Jakovenko sastali su se u subotu u ruskom veleposlanstvu u organizaciji Sunday Mirrora, prenio je taj list.

Na susretu je ruski diplomat ustvrdio da Moskva ne može biti odgovorna za prošlogodišnji napad nervnim otrovom u britanskom gradu Salisburyju jer - nisu sve žrtve preminule.

Rowleyjeva partnerica Dawn Sturgess umrla je nakon što je držala bočicu parfema u kojoj je bio nervni otrov novičok, koji je upotrebljen za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju 4. ožujka 2018.

Amesbury incident SLIJEDE DALJNJE ANALIZE Bojni otrov Novičok pronađen u bočici u domu otrovanog para

I Skripalj i njegova kći su preživjeli napad.

Rowley, koji je pronašao bočicu parfema nekoliko mjeseci nakon napada te je dao svojoj djevojci, također je preživio, no 10 je dana proveo u komi te ima stalne zdravstvene probleme uključujući gubitak vida.

- Otišao sam tamo da ih pitam 'zašto je vaša zemlja ubila moju djevojku?', no nisam dobio nikakav odgovor, samo rusku propagandu - rekao je Rowley za Mirror.

- Svidio mi se ambasador, no činilo mi se da su njegova opravdanja o tome kako Rusija nije odgovorna smiješna. Uporno je govorio da tvar sigurno nije bila novičok ruske proizvodnje jer bi inače ubio sve - kazao je.

FILE PHOTO: Fire and Rescue Service personel arrive with safety equipment at the site of a housing estate on Muggleton Road, after it was confirmed that two people had been poisoned with the nerve-agent Novichok, in Amesbury STANJE JE STABILNO Britanac otrovan novičokom se oporavlja: 'Sada je pri svijesti'

Britanija je za napad optužila dvojicu službenika ruske vojne obavještajne službe (GRU).

Dvojica osumnjičenih muškaraca su u intervjuu ruskoj televiziji RT rekla kako su Veliku Britaniju posjetili turistički te su htjeli vidjeti katedralu u Salisburyju i obližnji prapovijesni spomenik Stonehenge.

Komentari (1)
  • Kad čitate ovakve vijesti na našim portalima, budite sigurni da su frizirane. Google: "Amesbury Survivor Tells Russian Envoy He Didn't Know How He Was Treated" ili "poisoning survivor tells Russian ambassador he got NO info from UK govt"

    7. 4. 2019,   12:28