Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Možemo li smanjiti količine otpada?

None Foto: Grad Zagreb

S obzirom na užurbani ritam života, potrošačke navike i prirodu suvremenih pakiranja proizvoda te načine distribucije, ne iznenađuje činjenica da se količina otpada svakodnevno povećava

S obzirom na užurbani ritam života, potrošačke navike i prirodu suvremenih pakiranja proizvoda te načine distribucije, ne iznenađuje činjenica da se količina otpada svakodnevno povećava. Tako se prema posljednjim podacima u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 tisuća tona komunalnog otpada, kojeg nažalost, većina građana ne odvaja u zasebne spremnike.  

Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a smanjenjem njegove proizodnje smanjujemo i štetan utjecaj na okoliš te štedimo prirodne resurse. Zbog toga je potrebna sustavna edukacija i informiranje građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš i očuvao „beli Zagreb grad“ za buduće generacije.

Mali napor danas za veliku dobrobit sutra

Da bi na prvi pogled kompleksan proces odvojenog prikupljanja otpada bio funkcionalan, prije svega je potrebno provesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, a on uključuje odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada, osnivanje centara za gospodarenje otpadom te zatvaranje i sanaciju preostalih neusklađenih odlagališta otpada. Činjenica da se dvije trećine sveukupnog otpada, ukoliko se pravilno razvrstava, može ponovno iskoristiti ili poslužiti kao izvor energije. Na primjer, energija koja se uštedi recikliranjem jedne staklene boce, dovoljna je da žarulja od 100 W gori čak 4 sata. Odvojenim se skupljanjem i recikliranjem otpada ostvaruju i druge gospodarske koristi, poput smanjenja uvoza sekundarnih sirovina, zapošljavanja radnika, smanjenja troškova odlaganja i brojnih drugih.  

Idealno bi bilo izbjegavati proizvodnju otpada, no ponekad je to nemoguće. Otpad koji se ne može izbjeći treba ponovno uporabiti koliko god je to moguće. U tu ga je svrhu posebno važno odvojeno skupljati odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami. Građani također mogu pridonijeti smanjenju otpada uporabom proizvoda koje mogu koristiti više puta kao što su platnene vrećice ili staklene boce. 

Građanska je dužnost i ljudska odgovornost da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad boljim i ugodnijim mjestom za život, okoliš čišćim i Zemlju zelenijom. Stoga, imajući na umu obvezu prema generacijama koje dolaze – prikupljajmo otpad odvojeno!

Tema: Promo sadržaj