Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrsić: Ministar Pavić treba se posuti pepelom i dati ostavku

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dvojac Plenković-Pavić, tvrdi Mrsić, ne da će zaustaviti iseljavanje, već će ga i potaknuti, a mirovine će najavljenom reformom biti najmanje 16 posto manje nego sada...

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić bi se zbog predložene mirovinske reforme trebao posuti pepelom i izići iz vlade jer je u nju slučajno zalutao, poručio je u četvrtak nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić dok je HSU-ov Silvano Hrelja poručio kako je resorni ministar "pomiješao kruške i jabuke".

„Reforma mirovinskog sustava vraćena je na početak te umjesto da se napravi dugoročno održiv sustav ministar Pavić ga dodano destabilizira. On i predsjednik vlade ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava. Jednim potezom uništena je budućnost hrvatskih građana”, poručio je Mrsić sa konferencije za novinare konferencije koju je na temu "Kuda ide reforma mirovinskog sustava?" u saboru održao zajedno s HSU-ovim Silvanom Hreljom.

67 MIROVINSKA REFORMA Veću mirovinu ćete imati samo ako ušteđevinu predate državi

Dvojac Plenković-Pavić, tvrdi Mrsić, ne da će zaustaviti iseljavanje, već će ga i potaknuti, a mirovine će najavljenom reformom biti najmanje 16 posto manje nego sada.

Nakon 16 godina reforme, ističe Mrsić, osiguranici 2. stupa dobivat će mirovine kao da reforme nije bilo, a novac koji su uštedjeli tijekom rada će država pretočiti u proračun.

„Vlada procjenjuje da će se do 2040. skoro svi odlučiti za povratak iz 2. u 1. stup što je oko 90 milijardi kuna koji će se sliti u proračun. Vratit ćete se u 1. stup i vidi vraga: sa štednjom sa svog računa vlada će vam isplaćivati vaših 27 posto, a ostatak će proslijediti u proračun za neke druge stvari i financiranje novih braniteljskih mirovina jer imamo 10 tisuća zahtjeva”, rekao je Mrsić.

Umjesto međugeneracijske solidarnosti, tvrdi, dobivamo međugeneracijski sukob.

„Hoće li taj silan novac koji se slije u proračun kao dodatak od 27 posto biti vraćen svima koji su otišli u mirovinu, rođeni prije 1962. godine i kakvog smisla imaju uopće mirovinski fondovi i davati naknade koje ubiru društva koja njima upravljaju kad ćemo to ionako vratiti za 10-20 godina u proračun. Novac građana pretače se u proračun da bi se financirala neučinkovita država”, poručio je Mrsić .

Prijedlogom reforme, ističe, imamo diskriminaciju i ucjenu države koja sili na izlazak iz 2. stupa. „Ovo je nacionalizacija naših ušteđevina, a Plenković nam uvlači ruku u džep i krade naše mirovine. No on i Pavić će se pobrinuti za sebe, ali nije ih briga što će se događati za 10-20 godina nije ih briga”, isticao je Mrsić.

Uvjeren je i kao ako se njihov prijedlog mirovinske reforme usvoji neće se moći puno popraviti, a umirovljenici će biti siromasi.

„Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i s Plenkovićem ispunjava slijepe želje birokrata iz EK no zaboravljaju izjednačavanje radničkih i braniteljskih mirovina što je EK predložila”, prozivao je Mrsić.

Ako prijedlog prođe, kaže, dovest će i do diskriminacije žena koje će u mirovinu odlaziti ranije po ubrzanom usklađivanju za razliku od muškaraca što je nepravda prema onim ženama koje skrbe o svojoj djeci i starijima.

„Ovo je klasičan primjer kako se reforma ne predstavlja. Mi raspravljamo o jednom brifingu, nema slova na papiru, radne skupine i socijalni partneri nisu sudjelovali u izradi prijedloga”, zamjerao je HSU-ov Silvano Hrelja.

Osvrćući se na argument da su sadašnji umirovljenici ostvarili prosječnih 30 godina radnog staža Hrelja je rekao kako je duljina staža umirovljenika koji su samo u Hrvatskoj ostvarili mirovinu između 35 i 36 godina, a resornog ministra je prozvao da brka kruške i jabuke.

„Nema ni jedan razlog za ovakvu penalizaciju i prozivanje ljudi da imaju malo staža. Jesu li se umirovljenici sami umirovili kao razvojačeni branitelji sa malo staža”, pitao se Hrelja.

Ovo je, kaže, duboko nepravična penalizacija i najdeblji kraj će povući žene u svijetu rada.

„Od svih prijedloga cijenim da umirovljenici bez obzira jesu li u invalidskoj, prijevremenoj ili starosnoj, mogu raditi do 4 sata. Apeliram na Ministarstvo da uključi u istu kategoriju i obrtnike jer danas obrtnik mora ugasiti obrt da bi otišao u mirovinu što je nepovoljno za hrvatsko obrtništvo”, ustvrdio je Hrelja.

Vidović: Ovo je jedna od najzlokobnijih mjera Vlade

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kazao je u četvrtak na konferenciji za medije da je prijedlog mirovinske reforme jedna od najzlokobnijih i dugoročno najopasnijih mjera i poruka Plenkovićeve vlade do sada, te pokazuje da vladajući ne razumiju pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja.

"Ova najava mirovinske reforme je retrogradni povratak u devedesete, posljedice su nesagledive, a pokazuje da vlada ne razumije pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja kojemu je cilj očuvanje socijalne stabilnosti društva. Vlada pokazuje vrlo opasnu nakanu da razvlasti, i u jednu ruku nacionalizira preko 94 milijarde kuna građana, sa 'de facto' najavom ukidanja drugog mirovinskog stupa", rekao je Vidović ističući da se ne zna kave bi reforma imala posljedice.

Dodao je kako je prijedlog najradikalnije odustajanje od biti, smisla i cilja reforme koja je započeta krajem devedesetih.

Komentari (30)
  • Ovi nisu normalni, ovo je ludo da luđe ne može biti. Briši tko može.

    28. 6. 2018,   14:21
  • pa druže ti sam skresao mirovine za 50 posto pri odlasku u mirovinu,nismo mogli uzeti najboljih deset godina,za tvoje vlade je dignut cenzus za 5 god,a dok si bio ministar supruga ti je ostala dužna državi preko 10 miliona kn,toliko o tvom radu i poštenju

    28. 6. 2018,   15:15
  • Nova mirovinska reforma Pavića i Plenkovića glasi: "S posla na groblje"! Pljuc na takvu reformu!

    28. 6. 2018,   14:17