Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na ceste stiže još više kamera: Hoće li smanjiti broj poginulih?

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ako znamo da su neprilagođena i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno,kaže Davor Novak iz HAK-a

Diljem Hrvatske policija će postaviti 92 nova kućišta za kamere do kraja godine, uglavnom na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. U njima će biti 29 novih kamera za koje vozači neće znati na kojoj su lokaciji. Kamere će promet nadgledati na području sedam policijskih uprava. U Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri.

- Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera. Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine - kazao je za Dnevnik.hr Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu.

STRADALE U NESREĆI KOD ŠIBENIKA Cisterna je naletjela na auto: Djevojčice u induciranoj komi

Za postavljanje kamera na otvorenoj cesti, kaže Lisicin, trebalo bi dobro razmisliti.

- One bi stvarno trebale biti postavljene na onim dionicama cesta gdje se inače registriraju značajnija prekoračenja brzine - ističe.

Damir Novak iz HAK-a objašnjava da ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu.

Osim kamera, tu je još i 100 ručnih, kao i 50 stacionarnih radara. Cijela ta ergela uskoro bi mogla izaći na prometnice.

Ipak, represija, kaže prometni stručnjak Ivan Dadić, nikada nije dobra. '

DVOJE LJUDI OZLIJEĐENO Teška prometna kraj Donjeg Miholjca: Poginuo mladić (24)

- Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći - smatra Dadić

Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju sve registarske pločice zemalja EU, kao i naših susjednih zemalja.

Ovo nije jedino postavljanje, a već početkom iduće godine bit će postavljeno 58 kućišta i 46 kamera. Svemu ovome treba pridodati i nove presterače koji su na ceste stigli početkom ljeta, javlja Dnevnik.hr.

Komentari (82)
  • Jesu li se ono u Sloveniji građani digli i porazbijali te zapalili sve te kamere??

    4. 11. 2018,   14:02
  • Kažnjavanje vozača do sada nije utjecalo na smanjenje smrti zapravo više je poginulih nego lani, državi a i policiji to nije niti cilj, državi je cilj da vas novčano kazni da punite proračun, da vam zabrani registraciju vozila zbog sitnog prekršaja ako ga ne platite, da vam uskrate izdavanje vozačke zapravo žele samo lovu a u edukaciju vozača se ne ulaže ništa, kultura i obrazovanje je vozaču najbitnije a u hrvatskoj toga baš i nema

    4. 11. 2018,   14:48
  • neće

    4. 11. 2018,   14:00