Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Naše mjesto u Europi nije se promijenilo zbog jedne svadbe'

None Foto: REUTERS 3

Europska Unija nametnula je sankcije Rusiji nakon 2014. kada je ta zemlja pripojila Krima koji je u sastavu Ukrajine, a kancelar Kurz rekao je u srijedu da se njihovo mjesto u Europi nije promijenio zbog svadbe

Austrija je čvrsto ukorijenjena u Europskoj Uniji i u potpunosti dijeli njezin stav prema Rusiji, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu nastojeći umiriti kritike nakon nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina na svadbi austrijske ministrice vanjskih poslova.

Karin Kneissl plesala je s Putinom na svojem vjenčanju prošli vikend, nakon čega mu se tradicionalno poklonila, što je izazvalo negodovanje nekih lokalnih medija koji kažu da je potkopala EU-ovu politiku prema Rusiji.

'TO JE SRAMOTNO' Ministrica pod napadima jer se na vjenčanju naklonila Putinu

Europska Unija nametnula je sankcije Rusiji nakon 2014. kada je ta zemlja pripojila Krima koji je u sastavu Ukrajine. Odnosi Moskve i EU-a otada su narušeni i brojnim drugim sporovima.

''Naše mjesto u Europi nije se promijenilo zbog jedne svadbe'', rekao je Kurz. ''Naša vanjska politika prema Rusiji je jasna ... Pomogli smo stvoriti i posvećeni smo provedbi svih odluka EU.''

Austria's Foreign Minister Kneissl celebrates her wedding in Gamlitz | Autor: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kurz, čija je konzervativna stranka na vlasti u koaliciji s ultra-desnom strankom Sloboda (FPO), preselio je neke odjele koji se bave odnosima s EU iz MVP-a, u svoj ured kada je postao kancelarom prošle godine, a kako bi umirio ostale članice EU-a kako su im namjere pro-europske.

Austria's Foreign Minister Kneissl and her groom Meilinger kiss ahead of their wedding in Gamlitz TKO JE SVE PLATIO? Putin im bio na svadbi, medeni mjesec provode u Hrvatskoj...

Kurz također napominje kako se nada boljim odnosima EU i Rusije kroz intenzivnije razgovore. Austrija predsjeda EU-om do kraja godine, te se od nje i očekuje da govori u ime cijele Europe.

Međutim, za razliku od drugih zapadnoeuropskih zemalja, Austrija nije protjerala ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji. Velika Britanija i njezine saveznice optužile su Rusiju, koja sve navode odbacuje.

Kurz je rekao kako je razgovarao o odnosima EU i Rusije i drugim pitanjima s Putinom tijekom njegova kratkog posjeta Austriji. Kurz nije dodatno pojasnio o čemu su razgovarali.

VJENČANJE U AUSTRIJI Putin mladencima ostavio i poruku u srcu na haubi auta

Kneissl, koja je svoj posao dobila iako nije članica FPO-a, pozvala je Putina na svadbu kada je bio u Austriji u lipnju. Ona je trenutno na godišnjem odmoru, te medijske napise nije komentirala.

Čelnik FPO-a i vice kancelar Heinz-Christian Strache, čija stranka ima dogovor o suradnji sa Putinovom strankom Ujedinjena Rusija, rekao je u srijedu kako je njegov posjet naglasio visoko poštovanje o Austriji.

''To je nešto pozitivno, i ja mislim da i mnogi Austrijanci dijele moje mišljenje'', rekao je Strache koji također zagovara prekid svih EU sankcija prema Rusiji

Komentari (2)
  • Kurz je obiteljski čovjek, gospodin i spasitelj.

    22. 8. 2018,   16:47
  • Ovaj Kurz je u kompletu ima on izgleda i muda, za razliku od nekih.

    22. 8. 2018,   17:21