Obavijesti

News

Komentari 224

'Ne želim više o tome pričati i ne želim da me više razapinju'

'Ne želim više o tome pričati i ne želim da me više razapinju'
1

NIŠTA NE ZNAJU Susjede don Ivana Turića šokiralo je to što se njegovo ime našlo na američkom popisu 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece

VIDEO

Po njegovu ponašanju nikad ne bismo mogli takvo nešto ni pomisliti. Ovo je šokantna informacija, komentirao nam je mještanin Župe, zaseoka u kojem živi umirovljeni don Ivan Turić (79).

Njegovo ime našlo se na popisu 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece, koji su u četvrtak objavili teksaški biskupi. Pod imenom don Ivana Turića piše da je rođen 1940., zaređen 1968., a iz Houstona protjeran 1977. Iako na popisu ne piše za što ih se tereti, američki su mediji objavili da je don Turić 1977. neprikladno milovao dijete. Iste godine maknuli su ga s dužnosti svećenika, a 1980. njegov su slučaj odbacili bez objašnjenja.

Objavili američki biskupi: Don Ivan Turić na listi zlostavljača
Objavili američki biskupi: Don Ivan Turić na listi zlostavljača

I sam Turić nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da je Houston doista napustio te godine, no tvrdi kako nema pojma ni o kakvom popisu svećenika pedofila.

- Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima. I tako sam otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996. - rekao nam je u petak. Kad smo ga jučer nazvali, više nije želio govoriti o tome.

- Ne želim više o tome pričati, ne želim da me više razapinju - kratko je rekao Turić.

Mještani Župe, zaseoka podno Biokova, u kojem živi i Turić, kažu da je služio u crkvi sv. Ivana Krstitelja od devedesetih godina pa sve do umirovljenja 2016. Za njega imaju samo riječi pohvale.

- Ako je netko dobar čovjek, ne treba skrivati njegova dobra djela. Ali ako je loš, ma da mi je i prvi rod, ja o tome ne bih šutio. Vidio sam što se piše i ne znam što bih o tome mislio. Kad god nekome nešto treba, spreman je sjesti u auto i otići napraviti što treba. Posjećuje naše bolesnike i, kad god netko treba posljednju pomast, on će je otići dati bez razmišljanja - hvale ga mještani, koji ni sami ne znaju što bi o svemu mislili.

Don Turić dolazi iz brojne obitelji. Roditeljska kuća je malo, staro kameno zdanje kojeg je obnovio s braćom i sestrama. Turić živi u većoj kući sagrađenoj pored nje, a u istom kompleksu je i treća nekretnina, u koju su, kako doznajemo, ulagali i ostali članovi obitelji. Don Turić u vlasništvu ima i veliku staru kamenu kuću u Imotskom, koju Imoćani nazivaju Turića dvori. Unutrašnjost, navodno, krije neprocjenjive slike i umjetnine. Turić vozi Audi A8, a ima i nekoliko vrijednih oldtimera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.