Obavijesti

News

Komentari 64

'Netko manipulira migrantima i govori im da prijeđu granicu...'

'Netko manipulira migrantima i govori im da prijeđu granicu...'
1

Migranti koji su zaposjeli granični prijelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-ima i 30-ima, ima tek nekoliko obitelji s malom djecom. Inače su smješteni u kampu u Velikoj Kladuši

VIDEO

Oko 200 migranata pokušalo je u srijedu iz Velike Kladuše ući u Hrvatsku na graničnom prijelazu Maljevac. Granični prijelaz do daljnjeg je zatvoren. 

- Ostat ćemo na granici, kampirat ćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dozvoli da prijeđemo granicu. Želimo u Europsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni Italiju odakle nas vraćaju i tuku. Mjesecima se vrtimo u krug u Bosni i Hercegovini, neki prijeđu granicu s Hrvatskom pa nas vrate u Bosnu. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Europu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo - rekao je jedan od migranata u Velikoj Kladuši za Večernji list. Dodao je kako je u Iranu ostavio veliko imanje, tri posla i automobile jer je ostao bez svega. 

'Mi smo im na ključnom putu i migranti mogu promijeniti sve'
'Mi smo im na ključnom putu i migranti mogu promijeniti sve'

Lokalni bosanski mediji potvrdili su za Večernji list da migrant, kao i ostali, priča već napamet naučenu priču da je hrvatska policija gruba i da ih tuče. Njih su okrivili i za tri ozlijeđena migranta koji su pokušali prijeći granicu. 

No, hrvatska policija je u srijedu odbila nalet samo dijela migranata. Ostale je zaustavila bosanskohercegovačka policija. Tri migranta, dvoje muškaraca i jedna žena, ozlijeđeni su u naguravanju s tamošnjom policijom i zbrinuti u bolnici u Velikoj Kladuši. 

Kad su se približili hrvatskoj policiji, migranti su na službenike bacali kamenje, boce i druge predmete koje su donijeli na granicu, pri čemu su tri hrvatska policajca ozlijeđena. Ministar Božinović istaknuo je u srijedu navečer kako su svi policajci u dobrom stanju i lakše ozlijeđeni te napomenuo da hrvatska policija ne primjenjuje nasilje na granici. 

Policija maknula migrante kraj granice: Nekoliko je ozlijeđeno
Policija maknula migrante kraj granice: Nekoliko je ozlijeđeno

Hrvatska policija postavila je na granici željeznu ogradu, a ubrzo su stigli i specijalni policajci. Bosanskohercegovački policajci također su zadobili ozljede prstiju. 

Migranti koji su zaposjeli granični prijelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-ima i 30-ima, ima tek nekoliko obitelji s malom djecom. Inače su smješteni u kampu u Velikoj Kladuši i tamo ih je oko 400-500. Njih 50-ak otišlo je već u utorak na granicu i podignulo šatore. Tvrde da se neće maknuti sve dok ih hrvatska policija ne pusti preko granice. Na pitanje znaju li da ne smiju prijeći hrvatsku granicu, odgovaraju da mogu, da moraju, da imaju pravo na to. 

Migranti ih gađali kamenjem: Lakše ozlijeđena dva policajca
Migranti ih gađali kamenjem: Lakše ozlijeđena dva policajca

- Vjerujte mi, netko njima manipulira, sve je to smišljeno. Pa pogledajte onog čovjeka koji, kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očito vođa. Prije par dana smo u mjestu primijetili ljude koji obilaze migrante i koji su im počeli govoriti da mogu preko granice. To su neki volonteri. Oni i govore da mogu preko granice, iako oni imaju moderne mobitele, surfaju stalno i jako dobro znaju da ne mogu preko hrvatske granice. Ovdje ih je u Velikoj Kladuši oko 250, vjerujte mi to je ništa kakva je situacija u Bihaću. Tamo je katastrofa, na tisuće ih je. Ovdje još ne napadaju nas mještane već se tuku i ubijaju međusobno. Nisu još napali nas, ali u Bihaću napadaju i mještane. Neki provaljuju u kuće, neki čak spavaju u hotelu. Mi želimo da se to riješi - pričaju mještani Velike Kladuše za Večernji. 

- Mi nećemo otići. Pozvali smo i migrante koji su u Bihaću da dođu u Veliku Kladušu da zajedno napravimo pritisak na hrvatsku policiju da nas pusti - kazali su migranti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.