Obavijesti

News

Komentari 35

'Nismo izbacili Ježevu kućicu, iz lektire, to je lažna vijest!'

'Nismo izbacili Ježevu kućicu, iz lektire, to je  lažna vijest!'
1

O aktualnim temama iz područja obrazovanja ministrica obrazovanja je razgovarala za Dnevnik Nove TV. Pa je tako Divjak komentirala slučaj žigosanja, lektire, kurikulum iz povijesti i akcijski plan protiv nasilja

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Dnevniku Nove TV u kojem se razgovaralo o prijedlogu smjene ravnatelja Ekonomsko-birotehničke škole Joze Dragića zbog slučaja žigosanja, o nasilju u školama ali i neizbježnoj temi - lektirama. 

Divjak je izjavila da ne razumije Udrugu hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja iz Zadarske županije jer je i prosvjetna inspekcija nedvojbeno utvrdila propuste i u samoj školi i u djelovanju samog ravnatelja.

Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja
Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja

- Osim toga, javnost, pa i ja sama, smo dobro čuli izjave ravnatelja i izjave su neprihvatljve. U tom smislu treba pustiti da ovaj postupak ide svojim tijekom. A tijek je taj da sada ovaj zahtjev ide školskom odboru da postupi prema zahtjevu prosvjetne inspekcije i nalazima - kazala je ministrica.

Na akcijskom planu protiv nasilja se radi

Što se tiče sprečavanja u nasilja u školama, ministrica je rekla da se akcijski plan za prevenciju nasilja radi. Imenovano je povjerenstvo, a između ostalog i dva predstavnika su iz Udruge ravnatelja koji rade na tome i vjerujem da ćemo s akcijskim planom izaći u javnost i javno savjetovanje negdje sredinom godine, u šestom ili sedmom mjesecu. Ali treba cjelovito sagledati problem.

Do kraja lipnja moramo znati kako riješiti nasilje u školama
Do kraja lipnja moramo znati kako riješiti nasilje u školama

Prije svega ćemo vidjeti što u zakonodavnom smislu treba promijeniti, što u smislu prevencije i programa u školama da se osvijesti potreba da se sukobi rješavaju nenasilnim putem i prije svega edukacija i medijska kampanja o takvim problemima - istaknula je.

Tema je bila i popis lektira, a Divjak je rekla da je jako začuđena koliko je bilo lažnih vijesti i laži i podmetanja u toj kampanji. 

Nitko ne ukida Ježevu kućicu

- Na primjer – Ježeva kućica. Nitko nije izbacio Ježevu kućicu jer Ježeva kućica u ovom trenutku nije niti u izbornoj niti u obveznoj lektiri. To je potpuno lažna vijest! A mi sada otvaramo mogućnost da svatko Ježevu kućicu uzme za lektiru. Što se tiče Dnevnika Anne Frank, status je izborni i to je i ostao u novom kurikulumu - kazala je.

"Predlagali smo preporučenu lektiru, Divjak nije prihvatila"
"Predlagali smo preporučenu lektiru, Divjak nije prihvatila"

- U ovom prvom slučaju se pokušalo ići na emocije jer svi znamo Ježevu kućicu i teško da bi je netko izbacio, međutim ona u ovom trenutku uopće nije u lektiri, a mi joj sada otvaramo mogućnost da se uvede - ističe Divjak.

- Drugo je pitanje kako konceptualno gledamo na ove stvari? Zazivamo reformu koja će biti nalik finskoj reformi i sustavu gdje je sloboda i autonomija učitelja ono na čemu se reforma gradi i mi moramo vjerovati u njih. Ja vjerujem u učitelje! Prema tome, treba im dati slobodu izbora - kazala je.

O problematici kurikuluma povijesti, Divjak je podsjetila da je doneseno već 37 kurikuluma.

- Kurikulum povijesti sam ponovno stavila na javnu raspravu jer sam bila izuzetno nezadovoljna s prijedlogom koji sam dobila od radne skupine i o tome sam, naravno, obavijestila kolegu Fuchsa. 

Divjak ne želi odobriti povijest, otvorila je novo e-savjetovanje
Divjak ne želi odobriti povijest, otvorila je novo e-savjetovanje

- Tri su razloga. Prije svega, prevelika količina sadržaja. Veća nego sada. Drugo, prijepori oko relativizacije Holokausta su nešto što narušava međunarodni ugled Hrvatske ukoliko to ne adresiramo kako treba i treće, novi koncepti. Nama je važnije da taj kurikulum bude unaprijeđen i bolji od postojećeg nego da napravimo nešto jako brzo i da rušimo svoj ugled - kazala je za Dnevnik Nove TV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.