Obavijesti

News

Komentari 63

Oteli ga blizu Nigerije: Švicarci pregovaraju o puštanju Hrvata

Oteli ga blizu Nigerije: Švicarci pregovaraju o puštanju Hrvata
1

Na akciji oslobađanja Hrvata i njegovih kolega rade nigerijske vlasti, ali i specijalci. Gusari su tražili otkupninu u američkim dolarima. Cilj im je bio oteti što više članova posade...

VIDEO

Afričke gusare ne zanima teret s broda. Njima je cilj oteti što više članova posade i za njih tražiti otkupninu. Kad krenu za brodom, samo kažu da idu u ‘ribarenje’.

Ispričao nam je to, nakon otmice Hrvata s broda kraj Nigerije, jedan domaći pomorac koji dobro razumije problematiku otmica. Zbog svog posla zamolio nas je da ostane anoniman. U svom zadnjem napadu, u nedjelju, pirati su se namjerili na švicarski teretni brod Glarus brodarske tvrtke Massoel. Prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta, a zasad neimenovani Hrvat bio je među 19 članova posade. Gusari su se domogli njih 12.

Krstičević: Istražujemo kako da pomognemo Hrvatu u Nigeriji
Krstičević: Istražujemo kako da pomognemo Hrvatu u Nigeriji

- Žao nam je što moramo izvijestiti da je brod Glarus napadnut oko 45 nautičkih milja jugozapadno od otoka Bonny u Nigeriji. Po našim saznanjima, pirati su se na brod popeli pomoću ljestava te su odrezali žicu na palubi kako bi se domogli ulaza u brod i eventualno mosta. Nakon što je uništila većinu komunikacijske opreme, kriminalna banda napustila je brod s taocima - napisao je glasnogovornik tvrtke Massoel, koja ima sjedište u Londonu.

Dodao je kako su o svemu obavijestili nadležne institucije, a o situaciji cijelo vrijeme obavještavaju obitelji.

- Sigurnost i dobrobit talaca apsolutni je prioritet tvrtke Massoel i u suradnji s nadležnima i specijalcima radimo na sigurnom i skorom oslobađanju zatočenika - napisao je glasnogovornik. Zbog zaštite Hrvata i njegove obitelji iz Sindikata pomoraca Hrvatske nisu naveli podatke o otetome muškarcu. Ipak, u kontaktu su s kolegama u Massoelu koju rade na njihovom oslobađanju. Glavni tajnik sindikata Neven Melvan rekao nam je kako zasad nema novih podataka o cijelom incidentu.

Kako napadaju pirati u Nigeriji: 'Dobijemo i do 2 milijuna eura'
Kako napadaju pirati u Nigeriji: 'Dobijemo  i do 2 milijuna eura'

To kompanija očito pokušava riješiti na, recimo to tako, tih način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju - kazao je Melvan. Ni iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nije se moglo doznati puno više.

- Možemo potvrditi kako se među otetim članovima posade u nigerijskim vodama nalazi jedan hrvatski državljanin.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom - kažu iz ministarstva.

Inače, gusarskim skupinama najvažnije je dobiti neki novac. Žele da im plate isključivo u američkim dolarima. Obično rade u skupinama od desetak ljudi, a mete su im spori transportni brodovi. Otetu posadu voze u svoja sela.

Sindikat potvrdio: Hrvat je otet s 12 članova posade u Nigeriji
Sindikat potvrdio: Hrvat je otet s 12 članova posade u Nigeriji

Nisu ih sve našli pa su pobjegli

Napadnuti brod Glarus sad je usidren u luci grada Port Harcourt, koji se nalazi na delti rijeke Niger. Gusari su se popeli na njega uz pomoć ljestava i prerezali zaštitnu bodljikavu žicu. Istražitelji vjeruju da su pirati otete pomorce prebacili na kopno, u svoju bazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.