Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Objavio spornu kartu: 'Govoriti o Istri kao naciji je - legitimno'

None Foto: Facebook

S povijesnog aspekta legitimno je govoriti o istarskoj naciji, u kontekstu veće autonomije jer govorimo o prostoru višestoljetnog spoja Latina i Slavena. No, o tome moraju razmišljati Istrani

Lorenzo Giorgi, pročelnik iz Trsta koji je izazvao skandal kada je na Facebooku objavio kartu Italije kojoj su pripojene hrvatska obala i otoci, kaže kako nije očekivao da će ga zapljusnuti tolika količina reakcija.

- Ima tu dosta prijetećih poruka, to me zabrinjava. Stigli su čak i komentari iz Srbije i Makedonije. Ima nekoliko poruka u stilu "fašističko go**o, slomit ćemo ti noge". Ja volim Istru, volim ljetovati u Poreču i Rovinju, ne mogu vjerovati da se toliko prašine podiglo, to je uznemiravajuće, kaže Giorgi za Glas Istre

OBJAVIO SKANDALOZNU KARTU Talijanski vijećnik šokirao sve: Hrvatsku obalu pripojio Italiji!

Giorgi kaže kako se svi zločini moraju osuditi, a onda je govorio o tome kako ima dva Facebook profila, jedan privatni, jedan javni:

- Preuzeo sam tu kartu na svom privatnom profilu. Napisao sam ispod "la Nostra Italia" u afektu, jer sam Talijan. Nema tu ničeg što bi se moglo tumačiti kao poklič za teritorijalno posezanje. Ne shvaćam kako može doći do tog zaključka. Gledajte, kad idem u Rovinj ili Pulu, sve oko mene daje na Rim i Veneciju. Dakako, na poluotoku imate nasljeđe Austrije, tu je i slavenski narod. Grozim se kad mi neki sunarodnjak kaže da je bio na ljetovanju u Dubrovniku zaboravljajući talijanski naziv Ragusa. Ne trpim neukost prosječnog talijanskog građanina koji je poznaje povijest, koji ne zna što se dogodilo na istočnoj granici, ne poznaje fojbe, egzodus...

Na pitanje je li po njemu Istra bila talijanska, Giorgi odgovara: 

- Ako mislite na povijesno razbolje upravljanja - onda da. Istra je nekad pripadala Italiji, kao što je prije pripadala Austriji, a poslije Jugoslaviji.

Giorgi smatra i kako je legitimno govoriti o istarskoj naciji:

- S povijesnog aspekta to je legitimno, u kontekstu veće autonomije jer govorimo o prostoru višestoljetnog spoja Latina i Slavena. No, o tome moraju razmišljati Istrani. 

Tema: Hrvatska

Komentari (175)
  • Frende, mene sve na Siciliji podsjeća na Bliski Istok, Južni Tirol me podsjeća na Austriju, cijeli sjever Italije od Trsta do Milana je bio dio AU, šta će ostat od te tvoje Italije ako je krenemo cijepat po povijesnim linijama. Do 1871. nema nikakve Italije, na Jadranu je rimsko, bizantsko i venecijansko nasljeđe, kakva crna Italija, nešto malo šta su napravili u Zadru i Puli krajem 19. i početkom 20. st.

    7. 6. 2019,   10:18
  • "Trst je naš!"... Da im ga Tito nije ustupio, ovaj bi danas laprdao na slovenščini... zato psssst mišu....

    7. 6. 2019,   10:10
  • Djedu je 18-godišnji unuk koji stalno sjedi pred kompjuterom počeo pošteno ići na živce, pa mu priđe i reče: - "Kad sam bio tvojih godina, išao sam s prijateljima u Trst, upali smo u prvi bordel, sve im pojeli, sve popili, izjebali sve kurve, konobaru popišali šank i otišli bez plaćanja!" Malomu se ideja jako dopala. Vrati se za dva tjedna, sav modar, pretučen, zavijene glave... pa ga djed upita: - "Kog si vraga radio???" - "Tja, isto što i ti! Išao sam s prijateljima u Trst, upali smo u prvi bordel, sve im pojeli, sve popili, izjebali sve kurve, konobaru popišali šank i kad smo htjeli otići bez plaćanja došli su iz sobe tri gorile i ubili boga u nama!" - "Pa dobro, s kim si ti to išao u Trst?" - upita djed. - "S Generalturistom." - odgovori mladac, - "A ti?" - "S partizanima."

    7. 6. 2019,   10:39