Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ogorčeni čuvari: 'Zatvor nekad stvori čudovište, nema pomoći'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovako više ne ide, upozorava Sindikat pravosudne policije Hrvatske nakon što je Joško Božić Kudrić u destak dana tri puta šakama nasrnuo na pravosudne policajce u Glini, Lepoglavi i Zagrebu...

Nedostatak pravosudnih policajaca po odjelima i na radnim mjestima gdje su po sistematizaciji predviđeni, uštede na prekovremenima, oslobađanje djelatnika u smjenama, nepoštivanje i nepoznavanje osnovnih pravila službe dežurnih i voditelja odjela dovode do narušavanja sigurnosti ustanova pa i do napada na zaposlenike ustanova.

Upravi za zatvorski sustav poslali smo više dopisa u kojima smo upozoravali da stanje u zatvorskom sustavu nije dobro. Čak smo ih ostavili neko vrijeme da to sami utvrde, međutim ništa se nije promijenilo. Opet će naći neki odgovor poput: pojedinačni slučaj, verbalni incident ili će jednostavno napadati ovaj sindikat da širi dezinformacije, stoji u priopćenju Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) koji je reagirao nakon što je Joško Božić Kudrić u četvrtak šakom u glavu udario pravosudnog policajca u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

To mu je bio četvrti napad na pravosudne policajce. Na njih je nasrtao u zatvorima u Splitu, Glini, Lepoglavi i u BOLS-u. Unazad 10 dana pravosudnog policajca udario je u kaznionici u Glini a potom i u Lepoglavi iz koje su ga dovezli u BOLS. Jednog pravosudnog policajca u Glini drugi zatvorenik je ugrizao.

KUDRIĆ OPET NAPAO Udarcima je usmrtio mladića, a sad mlati čuvare po zatvorima

- Gospodo, zatvorske kazne nisu tu da odgovaraju na vaše osjećaje, ili osjećaje društva. Zatvori ponekad stvaraju “čudovišta” i za takve ne vrijede modeli resocijalizacije po finskom, norveškom ili bilo kojem modelu, kojeg vi uporno 'gurate' a pritom ste daleko od odjela i zatvorenika. Shvatite to dok ne bude kasno i dok netko od zaposlenika ne izgubi život - upozorava Armin Tatarević, predsjednik SPPH dodavši kako su u Upravi za zatvorski ukinuli sve što je predstavljalo neku vrstu preventive i pojačane sigurnosti od ,interventne' do 'službenih pasa'.

Josko Bozic Kudric | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Stoga pravosudni policajci upozoravaju nadređene da im 'voda dolazi do grla' i traže od njih da razdvoje nasilne zatvorenike od nenasilnih, postrože stegovne mjere kad već za svaki napad na službenu osobu ne podnose kaznenu prijavu, prestanu zataškavati i kriti što se stvarno događa u zatvorima i kaznionica po pitanju broja pravosudnih policajaca, njihovoj opremi...

- Počnite konačno primjenjivati u cijelosti članak 135. Zakona o izvršenju kazne zatvora stavak 1,5,6,7,,,radi ugrožavanja ili prijetnje ugrožavanja reda i sigurnosti a ne da se takvim zatvorenicima izriču opomene, zabrane posjeta ili primanje pošiljki a njemu nitko niti dolazi ili piše. Onda nam se ne događalo da jedan te isti zatvorenik 'slobodno' napada pravosudne policajce po svim ustanovama gdje po 'kazni' premješteni. Tražimo hitno od Uprave za Zatvorski sustav i probaciju više sigurnosti za zatvorske službenike ili ćemo svoje probleme morati iznijeti na drukčiji način - upozorava SPPH.

Komentari (61)
  • a ništa, sad mu lijepo uredite zasebnu teretanu i osigurajte ketering umjesto zajedničke kuhinje i blagovaonice. kad mu već niste u stanju stati na rep!

    18. 5. 2019,   21:22
  • Zašto postoji samica ?

    18. 5. 2019,   20:58
  • Takvi razumiju i govore samo jezik nasilja pa shodno tome...

    18. 5. 2019,   20:46