Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opasni val hladnoće zahvatio Europu: Smrznulo se 40 ljudi

None Foto: Ben Birchall/Press Association/PIXSELL 5

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u samo šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu...

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja u srijedu AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u prometu, navodi agencija.

AFP/Pixsell MOŽE SPASITI ŽIVOT Prva pomoć kod smrzotina na koži i što je zabranjeno raditi

U tom valu ekstremne hladnoće koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stupanj, u Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10.

U Švicarskoj, u Glattalpu na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzija.

ZABORAVITE STRUGANJE Stakla na autu ćete odlediti za nekoliko sekundi - uz ovaj trik

U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u prometu.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 milijuna prostornih metara plina.

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja im treba oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

SPASONOSNI SAVJETI Kako da u domu bude toplije - i na što paziti po ovoj hladnoći

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

U Sloveniji umro muškarac

Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac je živio sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od pothlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se okliznuo i pao. 

U srijedu ujutro još jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena je u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njen život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio.

Komentari (43)
  • "javlja u srijedu AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici" - ova recenica je tako odvratno slozena, kao da ti beskucnici nisu bili ljudi..

    28. 2. 2018,   13:51
  • Jel vam to kak ona "epedemija" svake godine kad vumre 5 ljudi.I to su vama vesti denes..Prije su nas plasili sa sidom,antraksom,kravlje ludilo,ozonske rupe a denes sa zimom.Kaj budeju zutra smislili?

    28. 2. 2018,   17:35
  • ništa hladnije od prosjeka

    28. 2. 2018,   13:51